Axevalla Nyhetsbrev 2017-10-13

På tisdag arrangerar vi traditionsenligt de sista deltävlingarna inför Breeders’ Crown-semifinalerna på Solvalla söndagen den 29 oktober. Reglerna säger att man måste ha varit bland de sex främsta i någon av de sex deltävlingarna, där Axevalla är sist ut, för att vara garanterad en plats i semifinalerna. Det krävdes mer än höga 1400 startpoäng för att komma med i något av de fyra loppen och det vimlar av topphästar i startlistorna. Här har ni en länk till programmet som verkligen är en fröjd för ögat för alla travälskare.

Tradition är också vår årligen återkommande Falköpingsdag som går av stapeln på tisdag. Evenemanget startar upp på O´Learys i Falköping och sedan blir det buss till Axevalla och plats i VIP:en. Vi är väldigt glada att få arrangera dagen och hoppas Falköpingsfolket kommer att trivas. Under kvällen kommer också TRAVKLUBBEN med O´Learys-hästarna att marknadsföras. Tränare till hästarna är Eric Martinsson och Sofia Aronsson.

Vi har norska gäster på plats då vi kör en montématch mellan Axevalla och Leangen. Det är Leangens fem framgångsrikaste montéryttare som är här och förutom själva loppet ska de också på studiebesök hos Sofia Aronsson på Bjertorp. Leangen har satsat mycket på utveckling av montésporten och just Sofia har varit där två gånger och haft montékurser. Vi på Axevalla vill också främja montésporten och från och med i år har vi Monté-StoChampionatet under StoChampionats-söndagen med 100.000 kronor i förstapris och även två montélopp flera tävlingsdagar. Vi önskar våra gäster välkomna och lycka till och det finns en presentation av alla ryttarna på sidan 8 i travprogrammet.

Dessutom delar vi efter lopp 5 ut Axevalla & Agrias Ungdomsstipendium. Priset går i år till Elisa Svensson och stipendiet från Agria och Axevalla är på 10 000 kronor för förkovran och utbildning inom travsporten. Elisa går första året på Sötåsens Travgymnasium och har ponnylicens både för sulky och monté. Stort grattis till Elisa!

Apropå ungdomsstipendiet så fick Emma Magnusson det 2015 och i lördags körde hon sitt första lopp här på Axevalla. Det slutade med en överlägsen seger med Ulf Stenströmers Quite Wish efter en perfekt avvägd styrning. I går på Åby körde hon sitt andra lopp i karriären då hon fick chansen bakom Veijo Heiskanens Tristan Cesar och vann även det loppet. Sjuttonåriga Emma går sista året på Uddetorps Travgymnasium och hon har gått i stort sett alla steg i Axevallas kursverksamhet från att hon var liten.

I morgon är det SM-dag på Åby under deras klassiska V75-dag och som vanligt avslutar vi nyhetsbrevet med Ottos analys till omgången. Sju Axevallahästar startar inom V75: Ulf Stenströmer har med Handome Brad (V75-1), M.C.C.Orlando (V75-4) och Kahleesi (V75-5). Rigmor Jakobsson provar lyckan i Sto-SM (V75-3) med sin Firewire. Pär Hedberg startar Iris Palema (V75-4) och Aron Palema (V75-7) och Anders Svanstedt Viking’s Topline (V75-4). Dessutom rider Sofia Aronsson en av favoriterna, Nantucket, i Monté-SM vilket är första gången någonsin som monté är med inom V75. Förhoppningsvis kan det bli fina Axevallaframgångar i morgon!

Två Axevallatränare som har toppform på stallet för dagen är Elisabeth Sandin och Jenny Nordensson som båda tog en dubbelseger under våra tävlingar i tisdags. Jenny Nordensson har sedan flytten till Bjertorp nyligen startat tre hästar och samtliga har vunnit!

På söndag är det Islandshästtävlingar på Axevalla arrangerade av Islandshästföreningen Frigg.

Belysningen på vår djupsandbana är nu installerad och klar. Några smärre justeringar behövs för att rikta ljuset på bästa sätt innan det är optimalt vilket kommer att ske inom kort. Vi har även fått klartecken på att bredda den vanliga rakbanan så att det blir lättare att köra åt båda hållen i intervallerna. Allt för att göra Axevalla så komplett som möjligt som träningsanläggning. Vi har nu förutom tävlingsbanan: Unghästbanan (belyst 1200 meters rundbana), belyst djupsandbana på 500 meter, vanlig rakbana med möjlighet att köra åt båda hållen och en fin skogsslinga

Nio Axevallahästar har vunnit på bortaplan den gångna veckan och som vanligt läser ni om alla dessa i Axplock www.axevalla.se.

Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

En klassiker: Och strukna i avdelning häst är nummer ett!", Anita Jekander, Aktuellt.

Trevlig helg, hoppas vi ses på Axevalla på tisdag!

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75-omgången på Åby i morgon!

V75 avgörs på Åbytravet. Det är fina SM-tävlingar och Åby är alltid en spännande bana med skrällchans.

 

V75-1

1 Handsome Brad (28%) är favorit och har lottats till ett perfekt utgångsläge. Ulf Stenströmers hästar är kraftigt på G och här kan Jepson välja taktik då det är Open strech. Jag tror han är bäst i ryggar. Jag tycker ändå att loppet är öppet. 4 Pahron Face (6%) är ju väldigt startsnabb och Adrian lär satsa framåt. Detta gör att loppet blir lite svårt att analysera. 6 Västerbo Carrera (7%) har toppformen igen och älskar lång distans. Jorma upp! 9 Staro Ivy League (13%) har visat toppform en längre tid och trivs också med dagens distans. Skulle vara tempogynnad. 7 Qahar Q.C. (14%) är väldigt stark och gynnas av distansen och kan vinna om han håller sig på benen.

 

V75-2

7 Candor Hall (46%) blir stor favorit. Han var riktigt fin i sin montédebut senast och han har också Sveriges bästa montéryttare i Sofia Adolfsson. Absolut motiverad favorit. 4 Nantucket (24%) har varit Sveriges bästa montéhäst så här långt. Frågan är om han kan matcha favoriten som imponerade så stort senast? Första utmanare. Veijo Heiskanen har två riktigt bra montéhästar! 1 Raspberrysky (8%) och 9 Brasil Boko (4%). Båda är givna om du garderar.

 

V75-3

5 Galactica (35%) startade nyligen efter en tids uppehåll. Hon behövde verkligen det loppet i kroppen då hon inte var sig riktigt lik. Hon lär vara förbättrad och nu blir det optimal balans med bl.a barfota bak. Ändå svårbedömd. JAG CHANSAR på 11 Speedy Foxy Vicane (4%). Hon har tävlat i stentuff silverkonkurrens och gjort det jättebra. David Källgren som tränar har siktat på Sto-SM länge och trots spåret så ska hon ha riktigt bra chans. 1 Nancy Amerika (26%) och 2 Schatzi Fayline (4%) ska givetvis räknas från sina fina utgångslägen.

 

V75-4

Klass II försöket ser vidöppet ut och lång distans gör det ännu svårare. Jag imponerades av 7 Iris Palema (14%) senast. Hon fick ett tufft lopp men kunde ändå vinna. Ett fyraårigt sto kanske är långsökt i det här gänget men hon är värd ett streck. 8 Viking´s Topline (8%) övertygade senast då han vann från dödens. 3 M.C.C. Orlando (9%) har ett fint läge och han tål distansen. Vi får se upp med Stenströmers hästar framöver. Loppet KRÄVER en riklig gadering.

 

V75-5

3 Masterglide (20%) är loppets favorit. Han har lottats till ett bra spår och gjort fina insatser en längre tid. Han har inte startat på ett tag och då är det svårt att gå fullt ut. 9 Glenn Boko (20%) är också mycket betrodd. Han har härdats i tuffa årgångslopp och det känns lite enklare här på V75. Given. MIN FÖRSTA HÄST är 10 Now or Never Flair (10%). Han har skyhög kapacitet och Jepson kan honom väldigt bra. Kan vara en chansspik. 2 Duke of Mearas (10%) var ett stort stallskrik senast då man körde barfota runtom. Det blev tyvärr galopp så den effekten finns fortfarande kvar. Bra läge och spännande om det blir runtom igen.

 

V75-6

1 Readly Express (84%) blir jättefavorit. Med all rätt. Han kan öppna bra bakom bilen och alla har stor respekt för Timos kanon. Känns som en väldigt sund spik.

 

V75-7

Avslutningen ser öppen ut. Kort distans i Silverdivisionen. Jag tippar 3 Jairo (15%) som nu är tillbaka i toppform. Barfota igen och ryktet säger heltstängt huvudlag. 4 Good´s of Norway (6%) kan vara outsidern. Han fick ett omöjligt upplägg senast på Färjestad men gjorde ett jättelopp. Här har han ett bra startspår och det ska bli spännande och se hur han räcker till i Silverdivisionen. Jag kommer nog personligen att helgardera sista avdelningen och hoppas kunna klara mig hit.

 

Förutom Readly Express så är omgången på Åby mycket öppen. Ni såg FÖRRA VECKAN hur det kan skrälla och trots att det vinner några favoriter så kan det ändå bli miljonutdelning. Man måste VÅGA!

 

Lycka till!

 

Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar