Axevalla Nyhetsbrev 2017-10-06

Vi är inne i en intensiv tävlingsperiod just nu med fem tävlingsdagar under oktober månad. I morgon kväll arrangerar vi årets andra lördagskvällstrav med V65 och på tisdag har vi årets sista breddtrav. Tävlingsdagen efter det, tisdag den 17 oktober, står vi värd för de sista deltävlingarna i Breeders’ Crown vilket av hävd brukar generera väldigt bra sportslig kvalité då alla tre och fyraåringar måste ha startat och varit bland de sex första i någon av deltävlingarna för att vara berättigade att starta i semifinalerna på Solvalla den 29 oktober. Vi har sedan lunchtrav den 26 oktober innan vi avslutar månaden med Ullbergs Minne och Silverstoet tisdag den 31 oktober.

Årets julbord på Axevalla är tävlingsdagarna fredag den 24 november, tisdag den 5 december, tisdag den 12 december och fredag den 15 december (lunch). Välkomna att boka bord på Sällskapets Travrestaurang Axevalla på 0511-263 07.

Förra tävlingsdagen, i fredags, var lite speciell då vi kombinerade nordens största westertävlingar i körhallen med våra egna travtävlingar. Det var en bit över 300 hästar på anläggningen totalt men allt flöt på galant och det var en trevlig stämning på hela området. Vi hade då också Resedagen och lycklig vinnare av resechecken på 10.000 kronor blev Håvent Service (Bertil Håkansson) som blev lottad på vinnaren i Resedagenloppet Callmesally . Bertil är trogen hästägare sedan många år på Axevalla, först hos Roger Grundin, Sören Norberg och Ulf Stenströmer och nu hos Thomas Dalborg. Hans bästa häst är Rado som var en riktig segermaskin hos Ulf Stenströmer för tiotalet år sedan.

Som vi berättat om tidigare fick Axevalla 450.000 kronor av ST som är öronmärkta för utveckling av mer daglig verksamhet på vår travskola. Satsningen sker i samarbete med Halmstadstravet och i dagarna har Malin Fahlesson anställts som projektledare för ändamålet.

Sofia Aronsson åker till Hamburg på söndag med stallets stjärna Star Advisor Joli. Det är ett lopp som kan jämföras med svensk Gulddivision och förstapriset är ca 150.000 kronor. Tanken är att Star Advisor Joli ska starta på i den svenska Gulddivisionen under vintern och som han har sett ut på slutet blir det intressant att följa åttaåringens framfart framöver.

Apropå Sofia så berättar hon att hennes nya stallbyggnader vid Bjertorp i stort sett är färdiga. Det återstår mest invändigt arbete och hon räknar med att flytta in före jul.

I dagarna sätts belysning upp på vår djupsandbana och på måndag ska det vara färdigt. Djupsandbanan är väldigt populär, både bland våra permanenta hyresgäster och B-tränare som tränar på anläggningen, och nu när årets mörka period är på ingående finns alltså större möjligheter att träna där.

Följ Axevalla på sociala meder: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans sportgroda: "Hur länge sitter en dålig pil kvar i huvudet? ", traventuiasten och före detta sportkommentatorn Agne Jälevik från OS i bågskytte.

Ha en riktigt trevlig helg!

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75-omgången på Skellefteå i morgon:

Jackpot på V75 är alltid kul! Dock är väl Skellefteå väl långt upp i landet för att ha full koll på alla hästar. Ändå tycker jag att det finns bra chans att sätta sjuan imorgon.

Här är mina idéer.

 

V75-1

FAVORITEN ÄR BRA! 8 Eva I.H. (47%) är en toppmärr som verkligen har utvecklats som fyraåring. Normalt sett så vinner hon det här och det vore skönt att ha en spik avverkad redan i första avdelningen. Brasklappar är innerspår på tillägg och att John Östman kör i stället för superkusken Mika Forss. Bakom är det öppet och det går åt många hästar om man ska gardera.

 

V75-2

Här känns det betydligt svårare att hitta förstahästen. 7 Bear Briar (20%) var ett stort stallskrik senast på Solvalla. Han mosade motståndet och imponerade. Spår 7 bakom bilen är ett PROBLEM då han tidigare inte öppnat något vidare. Därför är det läge att gardera. Ska jag nämna några skrällar så blir det 2 Don Draper (11%) som gått fint uppe i Boden och jag tycker Sandra Eriksson är duktig. Läget är perfekt. 3 My Gifted My (%%) står alltid i höga odds. Han brukar leverera bra spurter och är en tidig häst för mig. Annars är väl en helgardering inte fel här.

 

V75-3

5 Lome Brage (14%) FÅR EN CHANS TILL! Han har nu fått ett lopp i kroppen hos sin nya tränare. Senast pratade man om BARFOTA RUNTOM men det blev inte så. Jag spikar om ”skorna ryker” då det är kort distans och Ulf Ohlsson i sulkyn. Annars så har ju 2 Månprinsen A.M. (59%) ett bra läge men är missgynnad av den korta distansen.

 

V75-4

3 Flash Hammering (28%) är en fin fyraåring som mött stentuffa kullkompisar under året. Spår 3 borde fungera fint i volt även om det var ett tag sedan. Han är klar första häst här. 15 Global Money (5%) har fått ett lopp i kroppen efter lång frånvaro. Om det är tillräckligt är svårt att säga men Ove A. Lindkvist lär nog ge hästen chansen. 6 Strait Iron (12%) är lite svårbedömd men har gjort fina insatser i Finland. Springspår och Jansson ser spännande ut!

 

V75-5

2 Angle of Attack (34%) blir ganska stor favorit. Han ÄLSKAR SPETS och förutsättningarna är därför optimala. Troligen sitter favoriten där då Ulf Eriksson är säker och brukar lyckas bra med Berghs hästar. Det är ett JÄTTESKRIK på andrahandsfavoriten 7 Linus Boy (22%). Han gjorde en enorm upphämtning efter galopp senast och spurtade sylvasst som tvåa. Sitter inte det loppet i kroppen så kan han bli tung att stå emot. 6 T.Rex D.K. (27%) är segervan och har ett väldigt gott rykte från Finland. TRE HÄSTAR MÅSTE VARA ETT STARKT LÅS!

 

V75-6

EN ELLER ALLA. 3 Jaques Noir (49%) gjorde en femstjärnig insats senast på Eskilstuna. Håller han sig på benen tror jag inte någon kan stå emot. Det är bara att få rätt känsla eller göra rätt val. Bakom är 2 Selmer I.H. (20%) klar andrahandsfavorit. Han har imponerat men är bara tre år. Det brukar vara tufft att möta äldre hästar och därför är jag lite tveksam. Det innebär EN ELLER ALLA.

 

V75-7

2 Malkin (26%) har fått ett lopp i kroppen efter vila. Han har ett fint läge men jag TROR INTE att han tar ledningen här och då kan det krångla. Möjligen väljer Torbjörn att gå ner i rygg på min spetsfavorit 1 Klöver all Over (19%) som jag tror tar ledningen. Då kan Malkin spurta på det lilla OPEN STRECH-spåret som finns i Skellefteå. Klöver all Over har helt optimala förutsättningar med spetsläge och kortdistans. Han blir min förstahäst. 5 Baron D´Inverne (10%) har verkligen hittat stilen på slutet. Han gillar kort distans och är segeraktuell. Favoriterna har fina utgångslägen och det talar för att någon av dem vinner. MEN det är inga superstjärnor och med minsta strul så kan det dyka upp en NOLLPROCENTARE som ger härliga Jackpottpengar.

 

Det finns en hel del ganska hyffsade favoriter i omgången men det är inga superhästar och det vimlar av skrällar. Det lär komma minst en jätteskräll och jag rekommenderar att heltäcka ett eller två lopp för att få en riktigt rensare. Nu delar vi på degen!

Lycka till!

Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar