Axevalla Nyhetsbrev 2017-08-25

På tisdag drar vi igång ”andra halvlek” här på Axevalla med V5-tävlingar på kvällen och det ska bli både roligt och skönt att det drar igång på allvar igen efter det dryga månadslånga uppehållet efter trippeltravet. Vi har 16 tävlingstillfällen att se fram emot under höstsäsongen och några av höjdpunkterna är tisdag den 17 oktober med de sista Breeders’ Crown uttagningarna innan finalen, tisdag den 31 oktober har vi Silverstoet och Ullbergs Minne och lördagen den 23 december arrangerar vi uppesittarkväll och V75.

De flest har säkert hört talas om att Solvalla är lovade en egen regelbunden tävlingsdag 2018 vilket nog alla håller med om att det är helt rätt. Självklart ska Sveriges nationalarena gällande trav ha det efter år av delade Xpress-omgångar, inget snack om saken. Nu sipprade det ju ut ett rykte i veckan om att de ska få tisdagar som sin fasta dag vilket i så fall skulle drabba Axevalla väldigt hårt och även Eskilstuna och såklart Jägersro. Det är inget som någon av oss, Eskilstuna eller Jägersro gillar och sista ordet är inte sagt i det här fallet än. Nu ska också sägas att inget är spikat och det här ska bara vara ett av flera förslag som är framtagna av ST:s sportavdelning. Fortsättning lär följa.

Vi är mitt inne i V75 Summer Heat med V75 fem dagar i streck och den stora finalen med multijackpot på Bergsåker på lördag. Som vanligt avslutar vi nyhetsbrevet med Ottos analys till den superintressanta omgången. Igår avgjordes V75 på Åby och i den fjärde avdelningen imponerade Axevalla-amatören Rigmor Jakobssons Firewire stort när hon med Niclas Stenquist i sulkyn bombade till ledningen från spår 8 och vann hur lätt som helst på toppfina 12,5/2140a. Tvåa i loppet efter en mycket fin avslutning var Rolf Johanssons Unheard Of. Som vanligt kan man läsa om alla Axevallasegrar och se bilder på Axplock på www.axevalla.se.

Vi har nåtts av den tråkiga nyheten att Marianne Andersson, Stall Safir, gick bort i förra veckan vid en ålder av 82 år. Marianne hade en stor uppfödning där hästarna oftast hette någonting med Safir och hon hade också en stor och mycket framgångsrik tävlingsverksamhet förlagd till Axevalla på 90-talet då hon hyrde in hos Karl-Erik Bender och Stall Palema. Listan på hästar som tävlade mycket framgångsrikt i hennes regi kan göras lång och några exempel på de allra bästa är: Bravo Sund 4,7 miljoner kronor, Sussie Ribb 2,1 miljoner kronor och Foolish Crown 1,9 miljoner kronor intjänat. Andra bra Safir-hästar som hon fött upp och tjänade över 500.000 kronor var Anna Safir, Avita Safir, Bon Safir, Chrysos, Euros, Igor Safir och Sebastian Palema.

Tomas Lantz, mannen bakom Stall Loke och en av Axevallas fyra huvudsponsorer genom sitt företag Vänern Kött har haft stora framgångar i travet som ägare. Bland annat genom Eric Trot som för Håkan K Persson tjänade nästan 3 miljoner kronor och bland annat vann Svenskt Mästerskap. Nu kan han vara på gång att få sin största framgång hittills då hans Benjamin Evo startar i det finska Derbyt som en av de absoluta favoriterna nästa lördag den 2 september med 150.000 euro i förstapris. Benjamin Evo imponerade i sitt uttagningslopp där de vann på 14,4/2600a. Tränaren Veijo Heiskanen har vunnit det finska Derbyt en gång tidigare, 2003 med Cold Hard Wind. Hela Axevalla önskar stort lycka till!

Sofia Aronsson gör den långa resan till Bergsåker i morgon där hennes Anna Mix är med i Sundsvall Open Trot med en miljon kronor till vinnaren. Hon har också med Ben G.T. som startar i den första V75-avdelningen.

Följ Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans citat: ”Kom alltid ihåg att du är unik, precis som alla andra”, Margaret Mead.

Ha en trevlig helg!

Lars & Benny

 

Ottos analys till superjackpot-omgången på Bergsåker i morgon!

V75 med JÄTTE-JACKPOT är alltid extra kul! Omgången ser ganska öppen ut och det finns chans till miljonutdelning. Jag kommer att gardera den store favoriten Propulsion då han har fått ett åttonde spår. Hoppas kunna hitta alternativa spikar som ger sju rätt. Nu kör vi!

 

V75-1

10 Perfect King (24%) är mycket betrodd. Från bakspår är han bara ett garderingsstreck och inget jag vill gå på. 5 It´s Showtime Zaz (22%) är nog bästa hästen! Jag är dock OROLIG för femte spåret och pga det så vågar jag inte spika. 3 Ben G.T. (16%) har gjort fina insatser för Sofia Aronsson en längre tid och med det fina startspåret är han jättetidig. 8 Quantum Estelle (5%) fungerar jättefint barfota runtom och från sitt smygläge kan hon blixtra till om luckan kommer i tid. Jag har ingen riktigt känsla i loppet och det är inte omöjligt att det kan dyka upp någon jätteskräll här.

 

V75-2

Jag spikar 4 Officer C.D. (35%) efter att han radat upp fina prestationer i Silverdivisionen. Han är väl ingen riktig vinnartyp men med tanke på spets och kort distans den här gången så lutar det åt att ”Bergarn” leder från start till mål. Sundaste spiken i en svår omgång.

 

V75-3

Normalt sett vinner favoriten 9 Månprinsen A.M. (37%). Han har inte varit lika bra i år som tidigare men ändå gjort det bra. Nu är det lång distans vilket brukar göra att Månprinsen tar sina motståndare på styrka. Han är absolut ett spikförslag imorgon. 7 Odin Tabac (27%) är också en tuffing som slagit Månprinsen tidigare. Han är heller inte lika vass som i fjol men räknas bakom favoriten. 5 Pydin (16%) är en ung, spännande nykomling i Eliten. Han kan få sitt stora genombrott här och är given om man ska fälla favoriten.

 

V75-4

Ett jämnspelat stolopp där 15 In Toto Sund (19%) är knapp favorit. Hon är härdad i absoluta stoeliten och har kapacitet för att runda detta gäng. Ändå tufft att spika. Jag gillar andrahandsfavoriten 7 Gunell Palema (17%) som tål att göra en hel del själv. Voltstart är ändå lite lurigt och jag vågar inte spika. 10 Tro Lo Lo (12%) spurtar sylvasst varje gång och får hon det rätta ryggloppet så blir hon väldigt svårt att stå emot. STEFAN MELANDER har två spännande ston, 9 Oceanic Clearence (4%) och 11 Lavidaloca de Vie (8%) som båda är riktigt bra för klassen.

 

V75-5

3 Vincent Zaz (32%) har bästa tänkbara förutsättningar och Jorma brukar ha respekt med sig. Jag har inte varit så imponerad av hästen på slutet och har därför ingen känsla för honom den här omgången. 5 Elita Memphis (15%) gick fint senast barfota runtom. Fint läge bakom bilen och med lite klaff räknas hon tidigt. 11 Palermo Broline (20%) är i grunden en riktigt bra häst. Han kom åter efter lång skadeperiod senast. Det blev då galopp men upphämtningen var positiv. Med loppet i kroppen är han ytterligare förbättrad och det är väl startspåret som oroar. Har det fallit på plats efter förra loppet kan han VARA ÖVERLÄGSEN! Även här finns det outsiders och jag vill varna för 1 Valley Streamline (8%) och 2 Noel Face (7%) som båda är spårgynnade.

 

V75-6

Världsartisten 8 Propulsion (70%) är jättefavorit. VISST, HAN VINNER ANTAGLIGEN MEN – jag vill satsa på de stora pengarna och det blir ändå lite spännande då favoriten drog sämsta spåret. 9 Nadal Broline (5%) har fått lopp i kroppen. Reijo är jättenöjd med sin valack och här kan han smyga med och förhoppningsvis speeda till slut. Farlig! 10 Ringostarr Treb (%) har slagit sig in i världseliten. Även han gynnas om det blir drag i loppet. 3 On Track Piraten (7%) har ju ett fint utgångsläge och han är värd ett streck. 2 Oasis Bi (3%) gör alltid kanonlopp i stentuffa gäng men vinner sällan. Här sitter han invändigt i främre träffen och kommer den perfekta luckan 100 m kvar kan han vara jätteskrällen. Jag vill inte missa på 6 Anna Mix (2%) som är en tuff märr.

 

V75-7

4 U.S.Male A.P. (44%) är en norsk häst som utvecklats enormt på slutet. Han vann ju på V75 i våras men efter det har han radat upp fina insatser i Norge. Han är motiverad favorit men det känns tuffare här i Sverige och han är lite svår att sätta in i detta gänget. Jag tycker loppet ser HELT OLÖSLIGT UT och jag har redan bestämt mig för att ha alla i sista. Ta med 11 Sugar Daddy (3%) som jag vet att Kaj har jättehöga tankar om. Även 6 Explosive Merlot (11%) verkar ha hittat stilen på allvar då han gick kanonbra senast mot bra motstånd.

 

Jag tror det kan bli ett antal skrällar och man måste nog våga rejält den här veckan för att lyckas. Hoppas ni tar de rätta besluten och sätter sjuan och får dela på Jätte-jackpotten.

 

Lycka till!

 

Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar