Axevalla Nyhetsbrev 2016-03-17

Våren närmar sig med stormsteg, det känns både i luften och när man tittar på våra tävlingar på tisdag. Då arrangerar vi nämligen den klassiska Hingstdagen här på Axevalla och det är ett lika säkert vårtecken som att tranorna kommer till Hornborgasjön. Vi hoppas såklart att få se mycket folk på plats så ta med familjen, grannen eller din kompis och kom ut till oss.

Vi kan stolt presentera följande hingstar: ADRIAN CHIP, AMARU BOKO, CABALLION, CANEPA HANOVER, FAWKES, FORMULA ONE, JOCOSE, ORECCHIETTI, PATO, POJKE KRONOS, WALK THE WALK & WEINGARTNER. Vi slår upp portarna till Veterinärstallet kl. 16.00 där hingstarna visas.

Under tävlingskvällen kommer Avelsföreningen (ASVT) ha Avelscafé i Sponsorrummet dit alla är välkomna. Där kommer det snackas avel och blodslinjer och ASVT har representanter på plats. Det bjuds på kaffe och kaka.

Ett lika säkert vårtecken som Hingstdagen är Första Testet till StoChampionatet där sju fyraåriga ston ikväll provar på den långa distansen på tisdag. Bland annat får vi se Oakstrean Xperia Knick möta E3 Revanschvinnaren Fantasy River och loppet går som V64-5, DD-1.

Med början på tisdag kommer vi under året vid några tillfällen att köra två montélopp samma kväll. Dels för att profilera montésporten, ett av loppet ligger inom V64-spelet, men också för att förbättra för våra montéryttare. Många gånger får de resa lång väg för endast ett lopp och det här är ett försök som vi hoppas ska slå väl ut.

Onsdag den 26 april blir det en nostalgikväll på Axevalla. Vi kommer att ha travprofiler på plats som intervjuas av Lennart Persson. Det kommer att bli frågesport, vi visar gamla bilder och lopp. Enklare förtäring till humant pris. Missa inte detta tillfälle att prata gamla minnen. Vi återkommer längre fram med mer information.

Det har blivit sex Axevallasegrar på bortaplan den gångna veckan och som vanligt kan man läsa om alla vinnarna i Axplock på hemsidan.

Följ Axevalla på sociala medier för den senaste informationen: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

 

Utmaningen tusenlappen vecka 11:

Den här veckan drar V75-cirkusen vidare till vårt västra grannland, närmare bestämt till Momarken. Banan har varit väldigt speciell med mycket snäva kurvor och många hästar, framförallt svenska, har haft problem där genom åren. Nu är dock banan ombyggd och liknar mer en svensk tusenmeters-bana.

Benny (998 kr)

Lördag 18 mars, Momarken lopp 9 (V75-5), 200 kr vinnare på nr 6 Ferrari B.R.
- Först och främst vill jag gratulera Lars till ett snyggt spel förra veckan. Nu gäller det att jag skärper till mig för att försöka komma ikapp igen. Jag hittar min vinnare i en högkapabel häst som vann hos oss på Axevalla under trippeltravet förra året som jag blev imponerad av.

Lars (2702 kr)
Lördag 18 mars, Momarken lopp 10 (V75-6), 200 kr vinnare på nr 4 Bruno di Quattro.
- Bruno di Quattro avslutade mycket bra bakom Nuncio näst senast på Axevalla. Frode Hamre säger att han ska sätta på ett helstängt huvudlag den här gången och intrycket på slutet gör att jag tror han blir svårslagen trots både Mosaique Face och B.B.S. Sugarlight som motståndare.

Veckans citat: ”Ta vara på ditt liv! För nu är det din stund på jorden”, Vilhelm Moberg.

Trevlig helg!

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75-omgången på Momarken i morgon:

På lördag avgörs V75 i Norge, närmare bestämt Momarken. Det blev JACKPOT vilket alltid är lite extra. Det finns bra chans till hög utdelning och här kommer mina funderingar.

 

V75-1

10 Frankie Brodde (40%) blir ganska stor favorit efter sin fina vinst på Kalmar senast. Peter hyllade honom inför den starten och sonen Johan gjorde ingen besviken. Han gick då barfota runtom och det blir det säkert igen. Motiverad favorit. 1 Clemenza Am (17%) överraskade senast väldigt positivt då legenden Jimmy W takter fick chansen bakom Luddes häst. Det kanske såg lite bättre ut än vad det var då Jägersro bana ibland är ”självspingande”. Givet garderingsbud. 5 Thengill (5%) är Peters andra häst i loppet. Han är ganska strulig men riktigt kapabel och han har bättre chans än vad strecken visar. 6 Västerbo Exact (14%) har visat att han räcker på V75 tidigare. Nu har han lopp i kroppen och är också given bakom favoriten. 2 Conrads Wilhelm (2%) är helt bortglömd. Han har väldigt stark slutspurt och skulle ”nya kusken” Olav Mikkelborg hitta ett bra läge så kan han vara en stor skräll.

 

V75-2

Favoriten 8 Jetset (34%) är ett gediget sto som alltid spurtar vasst till slut. Hon har dock INTE varit lika vass i de senaste starterna och för mig är hon given att gardera. Norska 12 Gematria (22%) är en toppmärr hos Frode Hamre som är riktigt tuff och hon blir inte lätt att slå. Bakom finns det härliga skrällar och jag tar med 13Jumble Ås (4%) som bl.a slog stallkompisen Jetset senast. 15 Indoor Voices (9%) var lite sämre senast men har innan varit toppfin och hon får en chans till. Superskrällar är 11 Nelson Nora (4%) och 3 Donatella Center (3%).

 

V75-3

5 Thai Navigator (45%) har gästat Sverige på slutet och vann ju enkelt näst senast för Björn Goop i spets. Han är startsnabb och med nr 3 struken innanför så är förutsättningarna väldigt bra. Jag vill ändå gardera då jag gillar flera av motståndarna. 2 Tonicetobetrue (13%) är en häst utöver det vanliga som Jeppe Juel berömt. Han gjorde ett bra lopp senast på Åby och nu har han drömförutsättningar. Han är rikigt bra. 4 British Steel (12%) har spurtat fenomenalt hela tiden från svåra startspår. Nu är han med i främre träffen direkt och han har verkligen utvecklats. 7 Beppe Am (3%) och 8 Zenit Brick (8%) är två topphästar som lottats till svåra startspår och därför blivit väldigt lite streckade. De är båda intressanta. 11 Ni Talar Bra Latin (1%) är ju alldeles för bra för att bara vara streckad på 1%.

 

V75-4

2 Myhreng Jerker (53%) imponerade stort senast då han avgjorde lätt trots 40 meters tillägg. Nu står han på start med endast en konkurrent och skulle han kliva iväg och få hålla sitt eget tempo så blir han svårfunnen. BRASKLAPPEN ÄR att han är väldigt trevande från start och skulle hästarna från 20-volten komma på honom innan han har travat in så kan det helt enkelt bli galopp. Jag garderar med andrahands favoriten 15 Smedheim Solan (18%) som är en riktigt tuff konkurrent och som verkligen är på väg in i eliten. Jag måste även strecka 8 Solör Stegg (8%) och 12 Teddy Gutten Støen (8%).

 

V75-5

2 Ulisse Kronos (48%) har visat härliga takter och jag förstår att många spikar honom. Han står perfekt inne i klass II och startspåret är perfekt. Jag litar inte alltid helt på ”Ludde” men på ett mindre system måste man nog spika. EN ELLER ALLA.

 

V75-6

9 Mosaique Face (47%) gör årsdebut och blir stor favorit. Det är inget snack om utan att det här är en elithäst. Dock finns det några brasklappar som göt mig tveksam direkt imorgon. Inte startat sedan oktober, bakspår och troligen skor runtom. DETTA GÖR ATT JAG TAR STÄLLNING och spikar andrahandsfavoriten 4 Bruno di Quattro (22%) som är en norsk tuffing som jag näst senast såg på Axevalla. Han gjorde då en riktigt bra insats bakom Nuncio och det gav mersmak. Nu åker det på ett helstängt huvudlag och då tror jag att han blir släppt till ledningen och det gör honom till VECKANS SPIK.

 

V75-7

Detta loppet ser väldigt öppet ut. Jag vill dock hålla fram TRE HÄSTAR. 10 Xanthis Amazing (17%) är en häst som jag tycker har preseterat fantastiska presentationer. Hon har spurtat sylvasst från svåra startspår och Jepson har hyllat hästen väldigt mycket. Nu blir det troligen BARFOTA RUNTOM och de får hålla i hatten när Calle kastar loss den här speedkulan. 9 Mr Creation (8%) verkar vara under kraftig utveckling. Senast avgjorde han väldigt enkelt från utvändigt ledaren. Han är riktigt tuff. 5 Mariana (9%) slängde skorna senast. Då besegrade hon flera namnkunniga årgångshästar och det imponerade. Det går att chansa med mina tre hästar i ett lås men jag är medveten om att det här är ett öppet lopp.

 

Problemet den här omgången är givetvis att sätta in de norska hästarna mot våra egna. Det lutar ofta åt de svenska hästarna när jag analyserar. Förhoppningsvis blir det några fler svenska segrar än norska men jag hoppas ju givetvis på min spik Bruno di Quattro.

 

Lycka till!

 

Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar