Axevalla Nyhetsbrev 2017-01-20

Här kommer årets tredje nyhetsbrev och vi börjar med en återblick till tävlingarna i tisdags när vi körde lunchtrav. Under perioden januari-mars så är det ju bara fem lopp under lunchtävlingarna och Robert Bergh blev dagens man med två segrar som kusk och tränare. Som vanligt kan man läsa loppreferat och se photoshots från loppen på hemsidan.

Nästa tävlingsdag är tisdag den 7 februari då vi arrangerar V64 igen och sedan har vi ett lunchtrav den 15 februari innan det är dags för årets första stora höjdpunkt, V75 den 18 februari. Ni som har tänkt sitta på restaurangen då bör boka bord snarast då det fyller på rejält. Tel.: 0511-263 07.

Bokslut för 2016 har gjort av våra tränare och Olof Darius har skrivit en blogg om hur det gick för Axevallas tränare. Läs den här.

Vi kan också konstatera att två A-tränare valde att inte förnya sin proffslicens 2017: Camilla Strandäng och Ulrik Pedersen. Camilla hade mest egenägda hästar i träning och fortsätter med en B-licens (amatör) medan Ulrik kommer att hjälpa till hos Henrik Hollsten och inte ha några egna hästar i träning.

V75 drar vidare till Färjestad i morgon och vi har hela 10 stycken Axevallahästar som provar lyckan i travets elitserie: Ulf Stenströmer tar ut Oscar Rhode, Kapten Haddock och Pampalo, Eric Martinsson Beatinathedevil F. och Baharat. Dessutom startar: Pharaon Face (Linus Svensson), Online d’Amour (Johanna Engblom), Diggers Elias (David Persson), Baron Gift (Rickard Svanstedt) och Fika (Anders Svanstedt). Vi önskar alla lycka till och avslutar som vanligt nyhetsbrevet med Ottos analys till omgången.

Rickard Svanstedt har fått fram ett stort löfte i nyblivna fyraåringen Listas Spartacus som på Åby i onsdags tog sin fjärde raka seger från debuten. Han är helbror till Listas Rafiki som tjänat 1,2 miljoner kronor och har minst sagt en spännande framtid framför sig. Det är Global Glide AB, Skövde som äger och de har ju genom åren satsat hårt på travsporten. Nu ser det ut som de kan ha fått fram en riktig stjärna om alla bitar faller på plats.

Vår gala för 2016 går av stapeln lördag den 4 mars och en av nyheterna för i år är att vi flyttar ner i den nyrenoverade Källarbaren. Det tror vi kommer att bli ett stort lyft då det är en mycket trivsam lokal för ett sådant här arrangemang.

Här är de nominerade till Axevallas travgala:

Årets 2-åring: Passe Partout och Opera Avenue.
Årets 3-åring: Baron Gift, Vikens Blue Lagoon, Man At Work och Handsome Brad.
Årets 4-åring: Pampalo, Aron Palema, Fika och Diva Deo.
Årets äldre: Anna Mix, Donato E., Barthold K. och Helga Palema.
Årets montéhäst: Tsar De Houelle, Quadroon, Cognac Sting och Rock Me (räknas från han blev Axevallahäst 11 november).
Årets kusk: Thomas Dalborg, Anders Svanstedt och Rickard Svanstedt.
Årets amatörkusk: Torbjörn Simberg, Åke Glaas och Emil Engvall.
Årets B-tränare: David Persson, Mikael Fellbrandt och Tomas S Andersson.

Årets tränare: Ulf Stenströmer, Sofia Aronsson och Pär Hedberg.
Årets montéryttare: Josefine Ivehag (räknas från hon fick Axevallalicens 11 november)Sofia Aronsson och Linda M Eriksson.
Årets lärling: Jens Laursen, Johan L Sundgren och Linus Svensson.
Årets skötare: Maria Wedell (Sofia Aronsson), Sofia Johansson (Ulf Stenströmer) och Linus Svensson (Pär Hedberg).
Årets ponnykusk: Victor S Sundgren, Sofie Nordmark och Emma Johansson.

 

Utmaningen tusenlappen v. 3 2017

Det är ett tag sedan båda kombattanterna satt någon vinnare så det måste vara dags igen nu. Lars hade lite otur i lördags då Super Photogenic galopperade drygt 100 kvar med som det såg ut segergrepp.

Benny (1912 kr)
Lördag 21 januari, Färjestad lopp 9 (V75-5), 300 kr vinnare på nr 3 Fossens Bonus.
- Jag måste spela på säkerhet för att få tillbaka självförtroendet lite och väljer därför Fossens Bonus som känns som ett mycket säkert spel.
Lars (1906 kr)
Lördag 21 januari, Färjestad lopp 5 (V75-1), 200 kr vinnare på nr 1 Charming Soldier.
- Nu är det perfekt läge för Charming Soldier som jag tror leder runt om. Jag pratade med Petter Karlsson i tisdags på Axevalla och han är inne på samma scenario själv. Spets och slut – Hämta ut. Kan man få 4,30!?

Missa inte att följa Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans citat: ”Visdom är inte en produkt av skolning, utan ett livslångt försök att skaffa sig den”, Alberg Einstein.

Trevlig helg!

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75 på Bergsåker i morgon:

V75 avgörs i helgen på Färjestad. Med tanke på två jättefavoriter som är svårslagna så kan det bli en begränsad utdelning. Glöm dock inte att det har blivit miljonutdelningar trots att två stora favoriter vunnit.

 

V75-1

Favorit just nu är 2 Önas Igor (20%). Han har varit toppfin på slutet och senast flög han till ledningen från spår sju för att sedan släppa till favoriten. Han avslutade sedan positivt som tvåa. Kort distans och spår två är helt perfekt men han tar sig normalt sett inte förbi 1 Charming Soldier (15%)som är väldigt explosiv första biten. Jag är inte säker på hur taktiken blir men jag tror att Petter Karlsson kommer köra i spets med nr 1. Bägge räknas. 8 Pharon Face (16%) ÄR BORTLOTTAD och jag är tveksam. Om ni garderar så ta med 6 Global Signature (12%) som har gått starkt i sina senaste starter och 9 Carlos Milo (5%) som gjort toppinsatser på slutet. Bland annat lekte Björn Goop med ett enkelt gäng näst senast från dödens.

 

V75-2

11 Titan Brodde (35%) gjorde en fin upphämtning efter stor startgalopp. Jag förstår att han blir hårt betrodd denna gång men trots Örjan så tycker jag att man absolut måste gardera från ett så tråkigt startspår. 2 Mood Indigo (11%) är en riktig talang som jag gillar skarpt. Jag tror verkligen att han kan ge favoriten en match. 1 Arnold Scoop (14%) vann på ett fint sätt senast. Han kan öppna bra från start och känns given vid gardering. 8 Bowling Tripple X. (17%) vann ju som jättefavorit senast på V75. Han har alltid varit talangfull och med lite flyt från det här startspåret så kan han absolut utmana det här gänget. 9 Yoghurt Composive (5%) har mött enklare motståndare på slutet. Skulle han få ett smyglopp av Björn så kan han skrälla på speed.

 

V75-3

2 On Track Piraten (86%) har på pappret INGET MOTSTÅND och lär vinna det här loppet. Givetvis ska alla lopp köras som det heter men inget talar för att han ska förlora det här loppet.

 

V75-4

14 Belfaks (39%) är en undantags häst och han har potential att blanda sig i elitserien för nordsvenska hästar. Bakspår på tillägg plus att det finns lite frågetecken runt hästen då han har varit mycket skadad gör att jag graderar. Jag tror mycket på 1 Hallsta Vinnex (15%) har verkligen hittat stilen och senast imponerdae han stort. Han är startsnabb och jag tror chansen är stor att han leder det här loppet från start till mål. Klar första häst. 6 Reiug (14%) var ju ett stort STALLSKRIK senast. Han var toppfin senast som tvåa och är med och hugger igen. Björn Goop FÖRSTÄRKER bakom 10 Liheim Svarten (4%). Han är för lite streckad och en kul skräll.

 

V75-5

3 Fossens Bonus (66%) blir JÄTTEFAVORIT. Han har sett kanonfin ut på slutet och han står väldigt bra inne i Silverdivisonen. Allt talar för att han leder det här loppet från start till mål. Brasklappen är att han ibland kan bli lite ofräsch och bli lite väl peppad i loppen. Men på slutet har han sett kanonfin ut. Första utmanare är 2 Thai Navigator (12%). Detta är en fin norsk häst som är väldigt gynnad av BJÖRN GOOP och KÖRSPÖ men känslan är ändå att det blir svårt att slå Fossens Bonus.

 

V75-6

3 Lincoln Lawyer (34%) har fina förutsättningar. Han är dock ALLDELES för stor favorit och här finns det några riktigt roliga bud. 1 Baron Gift (5%) är en roligt Axevallaskräll. Rickard Svansetdt har en riktigt lovande fyraåring som har det perfekta smygläget. Skräll vid lucka till slut. 6 Barkevious Mingo (5%) har hittat nya växlar på slutet och JEPSON är nog sugen på V75-seger på hemmaplan. 8 Pampalo (9%) är ytterligare en spännande Axevallahäst. Han var tillbaka i gott skick senast vid seger och trots sin dåliga spår så ska han med på kupongen. Även 10 Snyting (6%) har jag ”tjatat” om ett tag. Han var nära senast som jätteskräll och kanske sitter han imorgon i stället.

 

V75-7

HÄR VILL JAG HA ALLA! Det finns möjlighet till skräll då jag tycker att de mest spelade hästarna inte är så bra som strecken. Ta med 10 Merles Simoni (22%) som verkar vara lite extra och hon trivs bra i Sverige. 9 Baharat (8%)har gjort tre fina insatser hos Eric Martinsson. Det kan absolut räcka även på V75. Superskrällen har Maria Törnkvist med 8 Milda Andover (2%). Hon vann från ledningen senast på ett riktigt bra sätt och här kan ekipaget få en invändig smygare vilket kan vara ett vinstgivande drag. Men som sagt vad jag skulle helst vilja ha alla i sista avdelningen.

 

Med tre skrällar så kan vi nog ändå fira imorgon kväll och jag är som vanligt optimistisk och tror på en härlig vinst.

 

Lycka till!

 

Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar