Axevalla Nyhetsbrev 2017-01-05

God fortsättning från hela Axevalla när det nu är dags för årets första nyhetsbrev.

Det är dags att vända blad och påbörja en ny spännande travsäsong här på Axevalla som innehåller 42 tävlingsdagar. Givetvis är trippeltravet den största händelsen som i år går av stapeln 21-23 juli. Andra profilerade tävlingsdagar under året är Hingstdagen den 21 mars, Guldstoet och Kronprinsessan Victorias Lopp den 4 juni, StoChampionatskvalen den 14 juli, de sista Breeders’ Crown-försöken den 17 oktober och Ullbergs Minne den 31 oktober.

Missa heller inte speedwaytävlingarna som kommer att arrangeras på Axevalla på Kristi himmelsfärdsdag den 25 maj. Arrangemanget sker i samarbete med speedwayklubben Örnarna och förhoppningen är att delar av världseliten ska finnas på plats.

På tisdag är det dags för årspremiär och vi gör det med en V64-omgång med ganska trevliga lopp. Bl.a. jagar Morgan Wilhelmssons Mack Dragan femte raka segern på lika många försök. Under kvällen kommer vi också att ha prisutdelningar till vinnarna i diverse ligor 2016. Vi kommer också att avtacka en av Axevallas största trotjänare genom alla år Ulla Ullberg som nu väljer att hoppa av som värdinna på press och styrelserum.

Ulla är en av de personer som betytt mest för Axevalla genom åren. Hon var under många år drivande i Axevalla Damklubb där hon med flera alltid jobbade för Axevallas bästa. Ulla var också idégivare till Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias Lopp som instiftades 1993, ett lopp som vuxit fram till Sveriges största och mest prestigefyllda lopp för kvinnliga körsvenner. Det är också Ulla som ligger bakom Johan Ullbergs vandringspris som genom åren bland annat har sett Copiad, Fridhems Ambra och B.B.S.Sugarlight som vinnare. Vi är många som kommer att sakna hennes alltid lika trevliga bemötande och Västergötlands Travsällskap vill säga ett stort tack för allt och lycka till framöver!

På tisdag har vi också ceremonier och saluterar 2016 års champions på Axevalla vilka blev: Carl Johan Jepson (kusk), Ulf Stenströmer (tränare), Linus Svensson (lärling), David Källgren (amatör) och Stephanie J Werder (monté). Dessutom är det prisutdelningar för månadens häst och hästägare för både november och december förra året så det är minst sagt ett späckat program vi bjuder på.

Det kommande året kommer vi att testa ett annorlunda upplägg när det gäller Montéloppen. Från och med mars kommer vi att köra dubbla montélopp vid sex tillfällen istället för att sprida ut dom vid tolv tillfällen. Totalt kommer vi att rida 23 lopp vilket är fyra fler än 2016. Inget lopp (undantaget breddlopp) kommer att ha under 20.000 i förstapris. 10 av loppen kommer att ha 25.000 kronor eller mer i förstapris. Det kommer också i några lopp att testas ett nytt propositionsupplägg där de ryttare som inte ridit så många lopp kommer att ha fördel. Vi ska också att införa ett helt nytt lopp som rids under vårt Trippeltrav, nämligen MontéStoChampionatet som är öppet för alla ston och kommer att ha 100.000 kronor i förstapris.

Årets travgala kommer att ligga lördag den 4 mars på Axevalla. Inom kort återkommer vi med fler detaljer kring galan och nomineringar men planera gärna in datumet redan nu.

På årets allra sista dag tog Pharaon Face med Linus Svensson en V75-seger på Mantorp vilket gör att Axevalla slutade på samma antal segrar som förra året. Pharaon Face är fortfarande obesegrad efter fyra starten hos Cajsa Friberg/Linus Svensson blir intressant att följa framöver. Grattis! Som vanligt läser man och samtliga Axevallahästar som segrat på bortaplan under Axplock på hemsidan och där kan man också se en hel del bilder.

Satsningen V75 Winter Burst med åtta V75-omgångar den sista veckan av året blev en formidable succé. Totalt omsattes hela 439 miljoner kronor med multijackpotten på nyårsafton som clou med 147 miljoner kronor i omsättning!

I morgon drar V75-cirkusen vidare med årets första omgång på Romme. Axevalla har fem representanter som provar lyckan: Lasken Palema och Kabal (Anders Svanstedt), Diggers Elias (David Persson), Cagnes Sur Mer (Rickard Svanstedt) och Aneou (Josefine Ivehag). Vi önskar lycka till och som vanligt avslutar vi nyhetsbrevet med Ottos analys längre ner.

Följ Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet

 

Utmaningen tusenlappen v. 1 2017

Nytt år och nya tag även när det gäller utmaningen där det är väldigt jämnt. V75-cirkusen drar vidare till Romme på lördag och bådas vinnare hittas där.

Benny (2312 kr)
Lördag 7 januari, Mantorp lopp 9 (V75-5), 200 kr vinnare på nr 2 Forecast.
- Forecast satt fast med sparat senast vilket han har nytta av här. Jag tycker att han står på tur för en seger och lirar en tvåhundring.

Lars (2406 kr)
Lördag 7 januari, Romme lopp 9 (V75-5), 200 kr vinnare på nr 4 Diora From My.
- Min vinnare förra veckan, Charming Soldier, galopperade tyvärr bort mycket i starten men gjorde en toppenbra upphämtning sedan och visade att han blivit svårslagen utan det missödet. Nya tag den här veckan och jag spelar en rysare som ni inte får glömma på V75-kupongerna. Diora From My blir livsfarlig i spurten om det klaffar det minsta.

Veckans ordspråk: ”Det är med goda idéer som med svamp, där man finner en finns det oftast flera”, Hans Carossa.

Trevlig helg!

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75-omgången på Romme:

På lördag avgörs V75 på Rommetravet. Idag (onsdag) sitter jag på en balkong på Teneriffa och laddar inför V86-jackpotten. Det ser ut som en spännande omgång och det finns en del spännande hästar i startlistorna. Här kommer mina idéer.

 

V75-1

I första avdelningen finns det två hästar som kan vinna. 3 Top of the World (37%) och 7 Beppe Am (37%). Top of the World är härdad i silver och står perfekt till här. Beppe Am har tänt till rejält på slutet. Här MÅSTE MAN ta ställning och välja rätt. På förhand spikar jag Top of the World som jag tror kommer iväg först från start.

 

V75-2

Jag tror mest på 5 Global Trace (27%). Han såg läcker ut vid spetsseger senast efter en paus. Tänkbar spik! Om du garderar se upp med 2 Aramis Amok (2%) och på tillägg 9 X.Factor (7%) och 11 Blytung Am (9%).

 

V75-3

9 Titan Brodde (48%) har tre segrar på fyra starter. Han är ganska orutinerad och har bakspår så det känns givet att gardera. 5 Drabant Hornline (10%) har vunnit hälften av sina starter (4 segrar) och har fått ett perfekt utgångsläge. Given. Även 3 Lövdala Principito (6%) är också kapabel och van att vinna med sina sex segrar på 16 starter. Bakom känns det vidöppet.

 

V75-4

I detta nordsvenska lopp tycker jag att det är tre hästar som höjer sig. 12 Mofaksan (15%) körs nu av Ove A igen och står fint inne i loppet. Första häst. 9 Eldvin (19%) har alltid varit en supertalang och här har han fina förutsättningar. 14 Moe Svarten (14%) är bästa hästen och kan trots dubbla tillägg runda fältet på den långa distansen.

 

V75-5

Jag tycker att 3 Ola Montana (20%) har bra vinstchans och kan vara en tänkbar spik. Han är härdad inom V75 och har sedan sett fin ut vid två enkla segrar.

 

V75-6

5 Ioana Hanover (70%) blir jättefavorit. Hon har radat upp segrar på ett imponerade sätt. Men nu är det voltstart och det kan ställs till problem från spår 5. Det är självklart för mig att gardera. Tre hästar på tillägg känns spännande. 13 Withma (5%) som står perfekt inne i loppet och som är van vid tuffa motståndare. 10 Frida Montana (2%) som verkligen har hittat stilen hos Nicklas Westerholm. 8 Jipster (3%) står också perfekt inne på pengarna och Kaj Widell är en skrällkusk att bevaka.

 

V75-7

3 Globalsatisfaction (46%) avslutade fjolåret på ett väldigt bra sätt. Senast vann han på Solvalla i ett lite enklare gäng med skor. Givetvis har han bra chans. Jag vill helst inte spika i sista och har några roliga emot. 7 Queer Fish (9%) är en undantagshäst. Näst senast såg han lysande ut och lyckas Kaj med styrningen från sitt svåra utgångsläge då kan han absolut ge favoriten en match. 4 Snyting (5%) var det mycket snack om senast på Mantorp. Då blev det galopp direkt från innerspåret men sedan stod Snyting för en fin upphämtning. Kul skräll.

 

Det känns som en svår omgång och givetvis måste ni kolla strykningar och förutsättningar innan ni lämnar in. Hoppas ni får en härlig helg önskar Per Ottosson från Teneriffa.
 
   
 
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar