Axevalla Nyhetsbrev 2016-10-07
Vi har haft en tävlingsfri vecka men på tisdag smäller det igen med superfina tävlingar då vi arrangerar V64 och de sista Breeders’ Crownförsöken för de tre och fyraåriga hästarna. Just den här tävlingsdagen brukar av hävd bli oerhört bra då alla måste ha startat och kommit bland de sex första i ett Breeders’ Crownförsök för att vara startberättigade i semifinalerna och på tisdag är inget undantag.

I stort sett alla de bästa i årgången är med och det var hela 37 hästar med över 1000 startpoäng som inte kom med i de fyra loppen vilket säger en hel del om kvalitén på tävlingarna! Vi kör också ett av våra största lopp under kvällen, nämligen Silverstoet för de tvååriga stona så vill man se travsport i toppklass ska man definitivt komma ut till oss på tisdag. Välkomna!

Tävlingsdagen efter, lördag den 22 oktober, arrangerar vi kvällsbana med V65 och då har vi Oktoberfest med första start kl. 18.55. På Restaurangen serveras Wienerschnitzel på tyskt vis och mellan loppen blir det underhållning av elever från Showskolan i Skara som sjunger och dansar. Lite som Golden Hits eller Walmanns Salonger alltså! Vi har också Resedagen där man har chansen att vinna ett resepresentkort på 10.000 kronor och man deltar i tävlingen. Mer info om det kan man läsa på vår här på vår hemsida!

Efter lopp 1 uppmärksammar vi också årets vinnare av Axevalla & Agrias Ungdomsstipendiat som i år går till Emma Johansson som får 10.000 kronor att förkovra sig för inom travsporten. Stort grattis till Emma som har varit elev på Travskolan under många år och nu är hjälpledare. Hon tävlar också framgångsrikt med skolans ponnyer och sin egen ponny Nikki Nonstop.

Igår kom beskedet att man kommer fortsätta med starttiden 16.20 fär V75 på lördagar. Den stora anledningen enligt ST och ATG är den positiva omsättningsomsättningen som ATG kan redovisa under året man haft denna starttid. Läs mer här!

Första insatsen är precis avslutad till StoChampionatet 2018 (ston födda 2014) och det visar ett stigande intresse för vårt lopp. I år blev det 616 anmälda till första insatsen jämfört med 552 till loppet 2017 (ston födda 2013). Från och med nästa år höjer vi förstapriset till 1.2 miljoner och då vi är med i premiechansningen finns det stora pengar att tävla om.

Skara Hästland har precis startat upp ett helt nytt konstprojekt där hästen är i fokus. Projektet heter Konstnärliga hästar och kommer att pågå till och med 2017. Tanken  är att skapa fullstora häststatyer som konstnärer och skolelever ska få färgsätta tillsammans. Statyerna kommer att ställas ut i Skara, Falköping, Mariestad och Skövde Kommun. Projektet avslutas sedan med en gemensam konstutställning, Horse N Art där de konstnärliga statyerna visas upp tillsammans med andra verk med hästanknytning av konstnärer,  keramiker, konstsmeder, textilkonstnärer, skulptörer med flera.
 

På bilden ser vi projektledaren Malin Fahlesson och Claes Fahlgren, näringslivsstrateg, Skaraborgs Kommunalförbund.
 
Utmaningen tusenlappen vecka 40:

Ingen fick in sitt spel förra helgen men båda två är med i matchen med ett nätt plus på den ursprungliga tusenlappen än så länge.

Benny (1180 kr)
Lördag 8 oktober, Skellefteå lopp 11 (V75-7), 100 kr vinnare/plats på nr 4 Serious Try.
-
Förra veckans spel var inget vidare men fortfarande ligger vi på plus. Den här veckan kommer jag att spela en häst som står på högtur för seger. I V75-7 startar Henrik Svensson Serious Try som måste ha bra chans i det här loppet. Vi provar med 100 vinnare och 100 plats.

Lars (1174 kr)
Lördag 8 oktober, Skellefteå lopp8 (V75-4), 100 kr vinnare/plats nr 10 Picasso.
- Picasso var oerhört bra senast och får Jorma Kontio i sulkyn den här gången! Han gillar den långa distansen och jag tror han har en bra segerchans. Plats kan jag nästan garantera att han är och fegar därför med ett platsspel också för att få tillbaka lite om det skulle strula så att han inte hinner fram till seger.


Följ Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans citat: ”När du förändrar ditt sätt att betrakta saker förändras de saker du betraktar”, Max Planck.

Trevlig helg önskar

Lars & Benny
 
Ottos analys till V75-omgången på Skellefteå:

Det är en spännande jackpotomgång på Skellefteå! Jag har ganska klart för mig och det gäller bara att få till några skrällar i mina garderingslopp så kan det bli en härlig lördagskväll. NU KÖR VI!
 
V75-1
6 Bravo Navarone (70%) är en sund spik! Jag tippade och spikade honom senast efter att ha pratat med Marcus Lindgren som hyllade sin femåring. Här ser motståndet beskedligt ut och det känns givet att spika.
 
V75-2
Jag går ut hårt och spika även i avdelning två. 4 X.Factor (29%) har alltid varit talangfull och när jag såg honom senast så bestämde jag mig för att spika om han skulle komma ut på V75. Lyckas man inleda med två spikar kan man bli väldigt lyckosam om det skräller mot slutet.
 
V75-3
Det var tråkigt att de strök den finske jättefavoriten 12 Jokivarren Kunkku som hade lottats till spår 12. Loppet är fortfarande väldigt öppet och det kan säkert skrälla. 3 Myr Faksen (34%) verkar bli stor favorit imorgon. Han har startat i VÄLDIGT ENKLA GÄNG i Norge och han känns given att gardera. Jag gillar verkligen 10 Mel Odin (7%). Han har mött hårt motstånd hela tiden och han är given första häst för mig. 2 Junifaks (9%) har ett fint utgångsläge och Erik Adielsson är alltid lite spännande när han sitter upp bakom ett kallblod. 7 Hulte Magnus (8%) gjorde senast ett bra lopp på Färjestad där Tekno Odin slog världsrekord. Betydligt enklare motstånd nu. 9 Art Kjarvald (1%) är i grunden en riktigt bra häst. Skulle han leverera fullt ut så är han spännande. 4 Krusen (1%) är också värd ett streck.
 
V75-4
HÄR LÅSER VI PÅ TVÅ! 6 Digital Engine (16%) är under kraftig utveckling. Senast gick han kanonbra på Solvalla. Förutsättningarna är perfekta här med springspår och jag tror att Ove A sitter i spets. Jag kan inte lämna 10 Picasso (19%) borta från mitt system. Han var helt ENORM senast då han bara flög förbi sina motståndare på kanontid. JORMA KONTIO UPP NU!
 
V75-5
Klass II-loppet känns svårt. Här hoppas jag på skräll. Min första häst är 5 Chenin Blanc (10%). Hon hade spår 12 senast. Hon fick ett tufft slutvarv men kunde avgöra vilket var riktigt bra gjort. 3 Drabant Hornline (12%) vekar också vara under fin utveckling. Han ska eventuellt också gå barfota fram. Jätteskrällen är 2 Diego Band (3%). Han är väldigt lägesgynnad.
 
V75-6
Jag tippar 11 Brothers in Am (15%). Han har hittat stilen på allvar och trots det besvärliga läget så tror jag att Jennifer Tillman har bra chans att vinna. 1 All Time la Marc (5%) vann senast på V75 från rygg på ledaren. Det kan bli samma ”visa” nu och det finns ju ett litet open strech spår på Skellefteå som Henrik Svensson troligen kan utnyttja.
 
V75-7
5 X.Factor.N.O. (22%) är en norsk sprinter som står bra inne i loppet. Ove A Lindkvist är en tuffing och lär nog ladda för spets här. Han känns tidig här. 4 Serious Try (37%) har ju gått väldigt bra på V75 en längre tid. Det känns som motståndet är ENKLARE DENNA GÅNG. Så givetvis kan Henrik Svensson vinna. RYSAREN ÄR 1 Sambucus P.R. (3%) som i sina ljusa stunder är riktigt snabb. Jag tror att Leif Eriksson laddar vad som går för att hålla upp ledningen eller rygg på ledaren. Väl där är han ett spännande skrällbud.
 
Ska det bli i Norrland som vi tar de stor Jackpotpengarna? Jag tänker i alla fall göra ett kraftigt försök. Hoppas du lyckas!
 
Per Ottosson
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar