Axevalla Nyhetsbrev 2016-09-30
Idag är det stor ”politikerträff” här på Axevalla. Det är Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) som står bakom initiativet som syftar till att sälja in och berätta om travsportens och hästnäringens betydelse i samhället och näringslivet.

Det är 25 regionala politiker som deltar och de kommer att få en heldag på Axevalla med mycket information och en hel del aktiviteter som ponnykörning och rundvisning.
Den här veckan har vi en stor westerntävling på Axevalla med cirka 100 deltagare som håller till på stallbacken och i körhallen.

På söndag är det ponnytrav med 11 lopp på programmet. Första start kl. 12.00 och det är fri entré. Tävlingsdagens sponsorer är Ambicon, Club Axevalla, MVA Foto, Stall Superhästen, Skoglunds Bygg och Pryss. Alla är välkomna att titta på och följa framtidens travstjärnor!

I tisdags arrangerade vi V64, Entreprenörsdagen och Lillis Challenge för sjätte gången, kuskmatchen som altenerar mellan Axevalla, Örebro och Bergsåker till Håkan ”Lillis” Olssons ära. I år vann Lillis eget lag för första gången efter en stenhård strid med Örebros lag där fler andraplatser avgjorde till slut. Totalställningen ser nu ut som följer: Axevalla två segrar, Örebro två segrar, Bergsåker en seger och Lillis lag en seger.

V64-omgången blev svår efter flera skrällar och till slut var det tre system som klarade alla sex loppen och belönades med drygt 1,2 miljoner kronor. Axevalla fortsätter att leverera som en skrällbana.

Nästa tävlingsdag är tisdag den 11 oktober då vi åter arrangerar V64 och de sista Breeders’ Crown-försöken. Den här tävlingsdagen brukar varje år samla de bästa tre och fyraåringarna då det är deras sista chans att kvala in till semifinalerna i Breeders’ Crown.

Under torsdag, fredag och lördag förra veckan gick årets Kriterieauktion av stapeln och försäljningsprocenten för Kriterieauktionen i sin helhet steg med 12 procentenheter till 91 procent jämfört med förra året. Medianpriset steg med 33 procent till 80 000 kronor (2015: 60 000 kronor). 

Medelpriset ökade med 23,6 procent, till 109 377 kronor (2015: 88 493 kronor). Medelpriset på sålda hingstar ökade med 34,1 procent och på ston med 8,2 procent. 
- Den treårssatsning som beslutats som en del i Pokalåret har mottagits mycket väl av marknaden. Jag tror att auktionsresultaten och dessa satsningar skapar optimism hos ASVT:s medlemmar och hoppas att det i förlängningen kan leda till ökade betäckningssiffror, säger Sara Blomhage, generasekreterare på ASVT.
 
Oliver Hall (Ready Cash-Lady Minette) blev Kriterieauktionens dyraste häst och köptes av Reijo Liljendahl för 750 000 kronor. Oliver Hall såldes av Grållen AB
 
Utmaningen tusenlappen vecka 39:

Grattis till Benny som satte sitt spel Nancy America förra veckan, 200 kr till oddset 2,52, och han har därmed satt två raka. Det återstår att se om han lyckas få in sitt tredje spel den här helgen.

Benny (1380 kr)
Lördag 1 oktober, Färjestad lopp 6 (V75-2), 200 kr vinnare nr 9 Trevi Dilli.
- Dags att jaga den trejde raka vinnaren och jag litar återigen på Flemming Jensen. Trevi Dilli har imponerat rejält på slutet och Flemming är optimist. Det brukar oftast betyda seger!

Lars (1274 kr)
Söndag 2 oktober, Årjäng lopp 10 (V64-6), 100 kr vinnare nr 9 Tinta Barocca.
Tyvärr galopperade mitt spel Wingait C.H. i ledningen på upploppet förra veckan men han såg slagen ut i det läget. Den här veckan spelar jag lite med hjärtat men jag tror Tinta Barocca kan skrälla på söndag om det klaffar fullt ut. En hundring är han definitivt värd till ett bra odds.


Följ oss på sociala medier för det allra senaste som händer på och runt Axevalla: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans citat: Titta aldrig ner på någon om du inte håller på att hjälpa personen upp, Jesse Jackson.

Trevlig helg!

Lars & Benny
 

Ottos analys till V75 (Unionskampen) på Färjestad i morgon:

Unionstrav på Färjestad med stor Jackpot! Det känns alltid lite klurigt när det är utländska (norska) hästar med på kupongen. Hoppas ändå på en het omgång och här är mina idéer.
 
V75-1
2 Sundsvik Mayday (38%) blir ganska stor favorit. Hon är bra och kanske allra bäst på den här korta distansen. Det rör sig om ett STO som möter rätt tuffa ”killar” och hon är bara ett streck. Jag tror mest på 5 Count Response (14%). Detta är en tuffing som Peter låter väldigt nöjd med. Eventuellt åker jänkarvagnen på för första gången och då kan det bli åka av. 4 Nobel Amok (17%) är också under utveckling och blir tredje strecket i loppet. 11 Broadway Appolo (7%) är fjärde hästen då han gått riktigt bra på slutet. Nu blir det barfota runtom, jänkarvagn och eventuellt stängt huvudlag. De norska hästarna har jag lite svårt att bedöma.
 
V75-2
Jag tycker väldigt mycket om 4 Mood Indigo (15%). Han imponerade förra hösten då han slog flera riktigt bra kullkamrater. Han har varit borta en längre tid för skada men gjorde nyligen comeback och fick ett fint lopp i rygg på ledaren. Han fullföljde riktigt bra som tvåa utan att pressas helt. Min förhoppning är att han har gått framåt rejält med det loppet i kroppen och eventuellt blir det barfota fram på lördag. Han är startsnabb och jag tänker chansspika honom.
 
V75-3
1 Västerbo Highflyer (46%) blir stor favorit från sitt innerspår. Han har varit ute i tuffa gäng en längre tid och nu är motståndet väldigt passande. Han har bra chans att ta ledningen här och då kan han givetvis vinna. Han vinner dock inte på beställning och jag vågar inte gå på Redéns häst. 2 Thai Broadway (11%) gjorde comeback senast på Eskilstuna. Han behövde loppet då han blev stum sista biten. Troligen mycket förbättrad imorgon och har ett perfekt utgångsläge. Måste med. 6 Knows Nothing (8%) har tävlat flitigt i Gulddivisionen under sensommaren och gjort det bra. Han är STARTSNABB och det är inte helt omöjligt att han kan ta sig förbi favoriten. Hur som helst sitter han med på mitt system. 9 Food Money (6%) är ju otroligt snabb och jag tror Jennifer Tillman har taktiken klar för sig och gör nog allt för att ”rygga” favoriten. Lyckas hon med det och får luckan till slut så förstår ni själva. 12 Coldtown (3%) har ju ett omöjligt utgångsläge men som 3%:are kan han vara spännande som ett chansstreck.
 
V75-4
6 Heartbreaker V.S. (36%) var ett stort stallskrik under Derbyhelgen på Jägersro. Han gjorde ett topplopp men kunde inte ta ner Napoleon C.D. Nu är det voltstart och lång distans. Det borde fungera och han är motiverad favorit. Björn är ju säker och kanske är detta en klar vinnare. Jag har respekt för 9 Västerbo Arthur (15%) som har utvecklats rejält den sista tiden. Tidig. 12 Danne Edel (7%) och 14 Spitcam Jubb (8%) har båda hittat toppformen. De står dock tufft till med 20 meter bakom favoriten men inte mycket mer pengar på sig.
 
V75-5
6 Tekno Odin (74%) har hittat tillbaka till sitt rätta jag. Precis som alla andra tror jag att han blir väldigt svårslagen och jag tror inte att jag ödslar några andra streck i loppet.
 
V75-6
Jag gör det enkelt för mig och spikar 2 Fossens Bonus (40%). Han är ny i Silverdivisionen. Här tror jag ändå att han leder från start till mål. Han har fått ett lopp i kroppen då han såg bländande ut på Åmål senast. Enligt Magnus så är han enklare att ladda med från start sedan han blivit valack och detta är i grunden en riktig segermaskin. Hela vägen Jackobsson! Jag har respekt för 10 Slide so Easy (16%) men jag spikar ändå Fossens Bonus.
 
V75-7
Här blir norske 4 Global Republic (39%) favorit i avslutningen. Han är bra men jag gillar inte att ha spik i sista och det är också flera motståndare som jag vill ha med. 1 Zigge Silvio (15%) är helt enkelt en riktigt bra häst. Han har ett fint läge men det är tveksamt om han kan svara ut favoriten som är snabb. Ändå given! 5 Eder Bob (6%) har mött hårda konkurrenter och har ett fint läge här. Jag ska gardera med två bakspårshästar som jag tycker har kapacitet att vinna. 10 Cab Hornline (3%) troligen barfota runtom och helstängt huvudlag och 11 Springover (3%) troligtvis barfota runtom.
 
Jag har förhoppningar om att vi ska kunna ta del av Jackpotten imorgon. Jag är på plats vilket är extra kul och jag ska ryta in våra spikar så ökar chansen betydligt.
 
Lycka till!
 
Per Ottosson
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar