Axevalla Nyhetsbrev 2016-09-23
Ännu en vecka är avhandlad och det har blivit dags att knåpa ihop ett nyhetsbrev igen. Från den gångna veckan kan vi konstatera att hela tretton Axevallahästar segrade på bortaplan och två här hemma under breddtävlingarna i tisdags. Som vanligt kan man läsa om alla bortasegrar under Axplock på www.axevalla.se och även se en hel del bilder.

Nu på tisdag arrangerar vi V64 med Lillis Challenge på programmet. Lillis Challenge är kuskmatchen till Håkan ”Lillis” Olssons ära som flyttas runt mellan de banor där han har varit aktiv: Axevalla, Bergsåker och Örebro plus att han har ett eget lag. I år kör Rickard Svanstedt, Anders Svanstedt och Thomas Dalborg för Axevalla. För Bergsåker kör Henrik Svensson, Kenth Åkerlund och Daniel Wäjersten och för Örebro  Petter Karlsson, Åke Lindblom och Micael Lindblom Lilllis eget lag består av Carl Johan Jepson, Stefan Persson och Robert Bergh.

Lillis är en man med vassa och snabba repliker och en av hundratals ”Lillis-historier” från hans tid på Axevalla är från kontoret där det redan på den tiden var absolut rökförbud. Av någon anledning hade det kommit fram en askkopp på disken vilket en av våra amatörtränare var snabb att påpeka och började röka. Lillis svar var blixtsnabbt: Det var väl en djävla tur att det inte stod en rulle toalettpapper där då!

Det är Entreprenörsdagen och vi har också ceremonier för Månadens häst och Månadens hästägare i augusti månad. Månadens häst blev Pampalo som tränas av Ulf Stenströmer och ägs av Stall Sefrema HB m. fl. och Månadens hästägare blev Roger J Jansson via sin Gossip’s Cash. Roger arbetar till vardags som lärling hos Anders Svanstedt och har några egna hästar vid sidan om. Läs mer om Roger här!

Tävlingsdagen efter det, tisdag den 11 oktober, arrangerar vi även då V64-tävlingar med de sista uttagningarna till Breeders’ Crown. Av erfarenhet vet vi att dessa lopp brukar hålla riktigt hög klass och den kvällen har vi även Silverstoet på programmet.

Helgen med stort unghästfokus stundar på Solvalla med V75-finaler på lördag och Svenskt Travkriterium på söndag som clou. Dessutom är det Auktion torsdag, fredag och lördag där cirka 500 unghästar går under klubban. I går köptes fyra av ettåringarna av Axevallatränare: Sofia Aronsson köpte Kingup, h e Maharajah-Feedup för 250.000 kr och Morotai Degato, h e Maharajah-Maderrific för 230.000 kr. Henrik Hollsten köpte Pascha Flax. S e Love You-Ita di Jesolo för 300.000 kr och Ulf Stenströmer Cando B.F. h e Brad de Veluwe-Frida Filiokus för 80.000 kr.

Medianpriset steg med 38 procent till 165.000 kr från 120.000 kr förra året och medelpriset blev 193.038 kr jämfört med 155.225 kr ifjol. Positiva siffror alltså! Dyrast under gårdagen blev Oliver Hall, h e Ready Cash Lady Minette som Reijo Liljendahl köpte för 750.000 kr.

Totalt startar 8 Axevallahästar under helgen, 6 stycken på lördag och två på söndag. Ulf Stenströmers Donato E. är den enda som har kvalat in till en final, Klass I, som går som V75-4. Vi önskar alla lycka till!

Årets Stig H Johansson-stipendiater är utsedda: Paula Pettersson, Mads H Nielsen och Petter Karlsson.

Den 30 september är det sista anmälningsdag för StoChampionatet 2018. Det handlar alltså om de ston som är två år i år som ska anmälas för första gången! Nästa år höjer vi förstapriset till 1,2 miljoner kronor och intresset verkar vara större än någonsin!

Veckans citat: ”Av tio farhågor är det minst nio som aldrig blir verklighet”, Winston Churchill.

Utmaningen tusenlappen vecka 38:

Både Lars och Benny satte sina spel förra veckan och kampen fortsätter.

Benny (1076 kr)
Söndag 25 september, Solvalla lopp 5 (V75-1), 200 kr vinnare nr 13 Nancy America.
- Det var ju ett riktigt fegspel förra veckan (Tand Kraft) men jag tyckte det var skönt att inleda med en vinnare. Bara att gratulera Lars som också satte sitt spel. Den här veckan litar jag på min idol Flemming Jensen och Nancy America. Jag minns en gång när Flemming sa till mig: Om jag startar på Solvalla så är det alltid vinstchans. Det kör vi på…

Lars (1474 kr)
Lördag 24 september, Solvalla lopp 12 (V75-7), 200 kr vinnare nr 7 Wingait C.H.
- Det var skönt med en bra början förra veckan och min vinnare Pave Faks var helt överlägsen till 3,57 i odds. Den här veckan tror jag mig ha en lika klar i Stefan Perssons Wingait C.H. Näst senast hade han troligen kvalat in till Derbyt om han inte blivit fullständigt överfallen och nu senast på Åby vann han hur lätt som helst på en topptid. I det här spårtrappa-loppet står han väldigt billigt inne och får en av Sveriges bästa lärlingar i sulkyn. Han sitter tidigt i ledningen och sedan går han inte att slå.

Missa inte att följa Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Trevlig helg!

Lars & Benny
 
Ottos tankar till V75-omgångarna lördag och söndag:
En jättejackpot gör omgången på Solvalla intressant. Det finns dock några starka favoriter och det gäller att det blir några rejäla skrällar i de öppna loppen för att det ska bli bra utdelningen.
 
V75-1
Givetvis spikar jag jättefavoriten 1 Delicious U.S. (82%). Hon är grym och här är motståndet beskedligt. BARA ATT SPIKA.
 
V75-2
Jag är VÄLDIGT FÖRTJUST I 2 Tiger Woodland (15%). Han lottades ett perfekt startspår och nu kan han gå med jänkarvagn igen. Jag tror faktiskt att detta kan vara en komplementspik. Bakom känns det vidöppet och det kan tänkas att man spelar på två kuponger och spikar Tiger Woodland på en och helgarderar på den andra kupongen.
 
V75-3
Här känns det lite jobbigt då Stig H Johansson tränar de två mest spelade hästarna. Risken är att det inte blir så tuff körning i loppet vilket talar för  ledaren. Normalt sett tar 1 Seedorf O.M.F. (39%) spets och väl där blir han svår att stå emot. 3 Scellino Luis (17%) körs av Erik Adielsson som också är med och äger hästen. Därför var han tvungen att köra Scellino Luis. Jag hoppas ändå på att någon laddar rejält. Det skulle gynna 2 Jetset (17%) som senast fick krafter kvar i mål. Hon är supervass på speed. En jätte, jättesusare är 8 Clara R.C. (0%) som med barfota runtom och helstängt huvudlag är en jättetuff märr.
 
V75-4
Här hoppas jag på skräll då loppet ändå känns öppet. 1 Ymer Brick (13%) är startsnabb och kommer sitta i ledningen eller rygg på ledaren. Han visade senast på Jägersro att formen är perfekt. 9 New Steel (3%) var heroisk näst senast då han hängde i tredje spår nästan hela loppet. Senast gick han bra som tvåa och ta med honom om ni garderar.
 
V75-5
JAG GÖR ETT NYTT FÖRSÖK att fälla favoriten 5 Le Miracle (50%). Senast han vann väldigt enkelt men då körde motståndarna det i händerna på favoriten. Nu är det BETYDLIGT TUFFARE! 2 Heartbreaker V.S. (12%) var ett stort stallskrik senast på Jägersro. Han hade ingen chans att hinna i kapp 6 Napoleon C.D. (15%) som var ruskigt bra. Ta med båda. Skrällarna 1 Global Respons (2%), 3 Spitcam Jubb (6%) och 9 Eder Bob (5%). Alla tre har toppform och kapacitet för att vinna.
 
V75-6
5 Shadow Woodland (21%) är väldigt startsnabb och tar spets här. Väl där kan det bli ”lugna gatan” och då kan han absolut rinna undan för Björn Goop. Jag tror dock att stallkamraten 7 Nadal Broline (41%) är en bättre häst. Troligt scenario är att Ulf Ohlsson styr fram i dödens med Nadal Broline och låser loppet. Två hästar är troligen ett bar lås. Måste jag välja blir det Nadal Broline.
 
V75-7
7 Wingait C.H. (37%)har en ”skräddarsydd” uppgift och han har mycket mer pengar på sig än hästarna innanför sig (spårtrappa). Jag tror därmed att Kevin Oscarsson får överta ledningen här och väl där blir han mycket svårfångad. Spik!
 
 
V75 söndag 25/9
JAG HAR TVÅ ROLIGA SPIKAR!
V75-4
6 Darling Mearas är under kraftig utveckling. Hon var fin i försöket och till finalen blir det  BARFOTA RUNTOM (första gången) och helstängt huvudlag.
 
V75-7
12 Bravo Navarone. Jag pratade med Marcus Lindgren på stallbacken på Jägersro inför senaste starten. Han var så otroligt nöjd med hästen men i loppet valde Björn att köra i rygg på ledaren. Han såg helt lysande ut som fastlåst och vi tar honom på Solvalla i stället.
 
Jag önskar er en trevlig travhelg på Solvalla och tror på fina slantar till oss.

Lycka till!
 
Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar