Kan du inte läsa detta mail? Gå till denna sida
   AXEVALLA NYHETSBREV (Besök: www.axevalla.se för mer tips, resultat och nyheter...)
Publicerad: 2015.12.18

Axevalla Nyhetsbrev!

 

Imorgon är det V75 på Mantorp och i rummet intill mig sitter Per Ottosson och funderar hur han ska lägga upp taktiken inför lördagen. Han deläger ju nämligen Bouncing Ball O.O. som startar i V75 avd. 4 och som i V75-guiden är tippad etta. Kusken Ulf Ohlsson har spikat hästen och vi håller alla tummar för att han får runt hästen felfri för då ska nog dom andra vara bra för att slå ”studsbollen”.

Söndag den 27 december blir det säsongsavslutning på Axevalla och inför den dagen leder Björn Goop kuskligan med sina 30 segrar vilket är fem fler än Carl-Johan Jepson. Han har dock en bit kvar till att straffa pappa Olle som tagit hela 17 championat på Axevalla. Apropå Björn så kändes det extra kul att han tog sin 6000:e seger senast hos oss eftersom det var här allt började 1994 då han segrade med Scotch Ville. Tränarechampionatet i år kommer att vinnas av Stall Ulf Stenströmer som så här långt tagit 22 segrar på Axevalla.

En av Axevallas allra trognaste hästägare och uppfödare Eivor Lindén har lämnat jordelivet. Hon och Gerhard har kämpat i många år som uppfödare och bl.a. fött upp Mr Lucken och Space Walker. På senare tid hade man stora framgångar med Tara Defi som tjänade 1.5 miljon. Eivor blev 85 år.

Från och med februari blir det en justering i det nya anmälningssystemet. Sedan en tid tillbaka har anmälningarna skett över två dagar vilket bland annat har fått till följd att programmet kommer ut en dag senare än vi varit vana vid. Nu kommer anmälningarna att ändras så att allt sker på samma dag vilket innebär att programmet kommer som tidigare. Dessutom kommer våra startlistor att vara med i travronden på fredagen när vi kör tisdagstrav.

Arbetet med vår nya djupsandsbana har påbörjats och arbetet flyter på bra och just nu har man kommit c:a 400 meter. Inom en månad hoppas vi kunna inviga banan.

Vi har nu spikat datum för Travgalan 2016 som kommer att ske lördag den 20 februari.

Nästa år startar vi upp med V64, tisdagen den 12 januari och tävlingsdagen därefter är det dags för Axevalla att vara värdar för V75. Ytterligare en V75:a blir det den 9 april. Sen blir det två V75-dagar under Trippeltravet 23-24 juli. Planera också in söndag den 5 juni då vi kommer att fira Axevalla 60 år! Då kommer vi bl.a. ”damma av” några av våra gamla axevallatränare i ett eget lopp. Conny Holmberg, Ronnie Wallin, Roger Grundin, Sören Norberg, Dick Sjöberg och Sven-Gunnar Andersson har lämnat klartecken och fler kommer.

Veckans citat: Dom ville ge oss en tredjedel av matchintäkterna, men vi ska ha minst en fjärdedel. (Ingemar Johansson)

Avslutningsvis vill vi från Axevalla önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Benny

 

Ottos V75-analys till V75 på Mantorp 19 december
Jag är redan nervös inför lördagens V75:a på Mantorp. Våran egen "Bouncing" startar och de som har sett honom i sina ljusa stunder förstår att han har en lämplig uppgift. Vad tror jag innerst inne?

 

V75-1

Jag låser V71-1 på tre hästar. Jag tippar 9 Narold Vox (37%) som jag tycker har växt in fint i Gulddivisionen. Han är också gynnad av den långa distansen och skulle jag välja en så blir det Narold Vox. Finske 6 Tomorrowland (24%) har tre raka i Finland och vi har också sett honom tidigare i Sverige göra väldigt bra lopp. Ändå lite svårbedömd för dagen. 5 Spring Erom (16%) var Dan Widegren jättenöjd med inför senaste starten på Åby. Jag pratade med ”Danne” då och han var supernöjd med sin tioåriga hingst. Han gick jättebra överupploppet från sista häst och tog flera längder på en så bra häst som Royal Fighter. Björn kan hästen väldigt väl.

 

V75-2

7 Roses Glory (58%) är motiverad favorit men för mycket streckad. Hon vann från ledningen senast och det blev enkelt. Utgångsläget är lite långt ut på startvingen men lyckas Veijo komma rätt på det är vinstchansen god. 2 Morgana Bi (8%) har verkligen tänt till och visade senast att hon även fungerade med skor. För mig är hon den klart bästa utmanaren. 10 Seducedbyaface (1%) är totalt bortglömd. Hon har visat toppform på slutet och som så lite streckad är hon jätteintressant som tar några hästar i loppet.

 

V75-3

6 Countrygirl Ås (21%) såg bra ut näst senast då hon felade på upploppet. Jag var därför intresserad av hennes senaste start. Då fick hon ett bra lopp trots sitt svåra utgångsläge. Med hjälp av överpace gick hon en kanontid och vann enkelt. Spår 6 känns för tufft för att gå fullt ut för henne. 11 Top Of The World (26%) är troligen bästa hästen och trots spåret kan Nicklas runda fältet med minsta flyt. Även 4 Global Revolver (20%) är kapabel och trivs bra med Viktor Lyck. Jag vill varna för två outsiders. 9 Sheer Bliss (6%) är speedig och har laddat för det här loppet en längre tid, 6%!!! 3 Flash Oak (6%) är lite upp och ner men då han tävlar på topp är han riktigt vass. Han har fått två montéframträdanden och det kan ha gjort honom till en formtoppad superskräll.

 

V75-4

JAG SKULLE SÅ GÄRNA VILJA SÄGA TILL ER ATT 2 BOUNCING BALL O.O. ÄR STENKLAR. Tittar man på hans programrad så har han tre diskade i rad och ett kval. Så brukar inga stenklara vinnare se ut. När vi tränade honom själva så var han väldigt försiktigt bland hästar och tog gärna till galopp. Idag är han faktiskt betydligt stabilare. Det finns förklaringar till de tre galopperna på slutet. För tre starter sedan galopperade han i stenhård körning i 10-tempo in i sista sväng med kapable Jairo utvändigt om sig. Det gick fort men det visade sig sedan i starten efter att Bouncing hade ont i framknäna. På Axevalla näst senast var han kass (ofräsch). Efter det behandlades han och Björn var kanonnöjd med honom i värmningen inför senaste starten. Då blev han kraftigt störd in i första sväng och det är bara att glömma. När han väl galopperar är det helt kört. Ulf Ohlsson var jättenöjd med hästen i kvalet och jag såg att han tippade sig själv etta i något tips. Givetvis lite på chans. Innerst inne tror jag att han vinner men det är upp till dig att göra det beslutet.

 

V75-5

Första häst är 1 Alvena Ullabella (18%). Hon galopperade senast kort efter start då Veijo visade spöet. Veijo tog på sig den galoppen och tycker annars hon är som ett lås. Klar frösta häst men kanske ingen spik. 4 Global Runaway (17%) var fin vid dödens seger senast och Untersteiners hästar är alltid att räkna med. 12 Valeur (21%) är stark och rejält men spår 12 är aldrig roligt. ROLIGASTE DRAGET ÄR 5 TJACKO ZAZ (8%). Han gjorde ett topplopp senast utvändigt om en riktigt bra konkurrent (Scarlets Mirakel). Jätterysare är 10 Papidoux (1%) som var riktigt förbättrad senast.

 

V75-6

6 Seedorf O.M.F. (46%) är stor favorit men jag tror att lång distans kan vara en nackdel och man försöker ju ofta att hitta brasklappar på de stora favoriterna. 12 Propulsion (31%)är ytterligare en stjärna från USA som Daniel Redén visar upp med tre rakar segrar här i Sverige. Spår 12 spikar man inte ifrån ändå. Jag garderar med 7 Västerbo Carrera (6%) som Christer Jakobsson har fått riktigt bra snurr på. Han gynnas av den långa distansen. 4 Diggers Elias (2%) har sett helläcker ut i sina två starter efter paus och är en jätterysare. 1 Coco de Vie (6%) lever på sin styrka och skulle vara mycket gynnad av överpace.

 

V75-7

5 Beppe Am (40%) ÄR INGET FÖR MIG. Senast körde Örjan helt på chans och lyckades trassla sig ut från fjärde invändigt till fritt trehundra kvar och så enkelt blir det inte den här gången. 10 Je T'aime Ruinart (13%) har utvecklats hela tiden. Han har styrkan för att vinna ett sådant här lopp. 6 Lumberjack Joe (12%) var ett stort stallskrik senast på Åby men snubblade sig i galopp efter 600 meter. Det var nog en tillfällighet och han kan vinna på Mantorp i stället. Jag vill VARNA FÖR TRE FYRAPROCENTARE, 1 Bison Spiro, 2 Utter och 4 Nose Gear som alla har toppform och fina utgångslägen bakom bilen.

 

Det är nästan så man mår lite illa när man har häst till start. Det skulle vara så otroligt kul om vi skulle lyckas sätta sju rätt med hjälp av en av sina bästa kopisar Bouncing Ball O.O!

 

Lycka till!

 

Per Ottosson

 

 

 

 

 

 


 
Nyhetsbrev 49-2015

Axevalla Travbana
532 92 Axvall
Tel. 0511-263 00
Fax. 0511-263 11

Ansvarig utgivare:
Benny Ternemar

Önskar du avsluta prenumeration på detta nyhetsbrev? Klicka här.