Kan du inte läsa detta mail? Gå till denna sida
   AXEVALLA NYHETSBREV (Besök: www.axevalla.se för mer tips, resultat och nyheter...)
Publicerad: 2015.10.09

Axevalla Nyhetsbrev!


Veckans nyhetsbrev börjar givetvis med de fantastiska tävlingar vi bjuder på tisdag. I stort sett samtliga kulltoppar är på plats på Axevalla och anledningen är att vi arrangerar de sista Breeders’ Crown-försöken innan semifinalerna. Reglerna säger nämligen att för att vara startberättigad i semifinalerna måste man ha slutat bland de sex första i ett av försöksloppen som körs under året.

Det är ofta lätt att ta till överord men frågan är om det någonsin har samlats så många topphästar på en och samma gång på Axevalla. Vad sägs om norske Kriterievinnaren El Toro B.R. mot svenske Kriterievinnaren Readly Express och Kriterietvåan Pythagoras Face. Oaksvinnaren Spoil Me och Derbyvinnaren Conlight Ås i varsin avdelning. Derbystovinnaren Evin Boko i revanschmöte mot Olympia Gold som ju galopperade bort segern kort före mål i just Derbystoet.

Vi har också ett starkt hemmalag som utmanar i de olika avdelningarna: Pär Hedbergs Bålsta-, Helga- och Evelina Palema samt Eric Martinssons duo Beatinathedevil F. och StoChampionatstrean Thorn Bird.

Är man travintresserad går det inte att missa Axevallas tävlingar på tisdag med första start kl. 18.15. Det börjar bli fullt på restaurangen men finns fortfarande lite platser kvar. Boka bord på 0511-263 07.

Efter lopp 7 och 8 på tisdag blir det uppvisningslopp med fem islandshästekipage. Starten går med startbil och loppet är över upploppsrakan. Det kommer att gå undan vågar vi lova.

Apropå Islandshästar så är det nu klubbat och klart att en islandshästbana kommer att byggas på vår innerplan. Efterfrågan för detta har varit stort i vårt närområde och satsningen är ett led i projektet Skara Hästland där Axevalla ska bli ett centrum för många olika hästraser och discipliner.

Under kvällen delas även Agria och Axevallas ungdomsstipendium ut. I år går stipendiet till Emma Magnusson som erhåller 10.000 kronor för fortsatt utbildning och förkovran inom travsporten. Emma går första året på Uddetorps Travgymnasium och har även varit elev på Travskolan i många år. Ceremonin sker i vinnarcirkeln under kvällen.

Missa inte vår nya spelservice som drar igång på allvar nu på tisdag. Travrondens och SLA:s travexpert Emil Persson kommer exklusivt för Axevalla att leverera ett sista minuten-tips till inför varje lopp. Detta för att utveckla spelservicen på Axevalla nu när man kan välja att bara följa en bana på ATG-Live.

Från och med tävlingsdagen 1 november kommer anmälningarna att sek cetralt i Hästsportens Hus. Anmälan sker dag 1 fram till kl. 10.00. Därefter publiceras startlistorna och det blir möjligt att korrigera bort sin häst fram till kl. 8.00 dag 2 till en kostnad av 375 kronor. Därefter ska listorna kompletteras med körsvenner där de uppsatta kuskarna väljer vilken häst man ska köra fram till kl. 13.00. Det blir också åter möjligt att lämna fyra spårförbehåll (ex. ej 7,8,11,12).

Ulf Stenströmer tog en fin skalp i Frankrike i onsdags då hans Oliver Kronos vann PRIX DU PONT DES ARTS på Enghien utanför Paris med ca 190.000 SEK i förstapris. Carl Johan Jepson satt i sulkyn och han körde ett perfekt lopp. Oliver Kronos åkte hem till Uffes gård vasken direkt efter loppet men som det låter på Stenströmer så är det inte omöjligt att det blir ytterligare någon Frankrikeresa för Oliver framöver.

I morgon är det V75 på Åby som går i Svenskt Mästerskaps tecken. Totalt är det hela 16 Axevallahästar som startar under dagen. I montéryttar-SM startar Saint Rose, J.C.Memory och Bring Me Staro. Ungdoms-SM: Manley, Wirano Chip och Ritzo. Monté-SM: Lord Photo. Lärlings-SM: Lass North Star. Sto-SM: Your Highness. Dessutom startar Versailles, Editor Boko och Tokio Hotel Hall i andra V75-lopp. Förhoppningsvis får vi med oss ett SM-tecken till Axevalla på lördag!

Glöm inte att följa oss på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet.

Nedan följer som vanligt Ottos analys till omgången på Åby.

Veckans sportcitat: ”Vi tog emot dem med öppna servetter”, Rolf Zetterlund, legendarisk fotbollstränare.

Trevlig helg!

Lars & Benny
 
Ottos analys till V75-omgången på Åby i morgon:

Härligt med DubbelJackpot till morgondagens V75 på Åby. Flera av de namnkunniga kuskarna är i USA för att köra VM. Detta ökar chansen till hög utdelning och här kommer mina idéer som jag hoppas ska kunna hjälpa er till full pott.
 
V75-1
5 Orakel Face (51%) är stor favorit. Han är kapabel men alldeles för stor favorit i min smak och det är givet att gardera. 7 Total Value (8%) har alltid haft ett gott rykte och i Danmark verkar ha hittat rätt. Han är urstark och trivs med distansen och han är min idé i loppet. 4 Breidabliks G.T. (17%) tycker jag också står bra till i loppet. Han lever mycket på sin styrka. 2 Montreal (7%) var lite sämre senast men innan har han gjort bra lopp i tuffa gäng. Kan få ett fint lopp invändigt och Openstrech till slut. 10 Versailles (3%) är Uffe jättenöjd med. 8 Staro Hollywood (5%) är en riktigt bra häst med sämsta startspåret.
 
V75-2
Klass II-försöket är väldigt jämt spelat. När jag ser streckprocenten så tycker jag att 6 Casanova Sisu (15%) är mest intressant. Han var ute mot stentuffa hästar senast och galopperade mellan hästar hundra meter från mål då han såg väldigt pigg ut. Skulle Per lyckas hitta en bra position så är han klart min första häst. 5 Ågårds Mats (7%) har verkligen hittat stilen och som lite streckad är han spännande. Superskrällen är 8 Dokonjo (2%). Han var helt överlägsen på Axevalla näst senast. Senast krånglade dock halsen. Med lite flyt på innerspår och open strech till slut så kan jätteskrällen vara ett faktum. I helhet är loppet helöppet!
 
V75-3
Jag tar ställning och spikar favoriten 10 Ivar Sånna (38%). Han är tillbaka i sitt rätta jag nu. Senast gjorde han en väldigt tapper insats. Nu kan Uhrberg ta det lugnt från början och sedan köra fram när han önskar. På 2640 meter tror jag inte att någon kan stå emot den här tanksen. Jackpotspik!
 
V75-4
Jag låser på två hästar! Första häst är 11 Eagle Shot (19%) som har varit toppfin en längre tid. Senast spurtade han sylvasst från sista häst och var nära att vinna V75-finalen. Trots spåret så tror jag Nicklas Westerholm kan förvalta denna SM-chans. 2 Caddie Hit (13%) satt fast med mycket krafter kvar i samma lopp som min tipsetta senast. Han har ett bättre läge och kan ta vara på Openstrech här. Jag låser på två.
 
V75-5
3 Youana (57%) är fantastiskt fin och nu när allt är optimalt med bra startspår och barfota runtom så är hon motiverad favorit. Det är dock flera spännande ston emot så jag garderar och med tanke på Openstrech kan någon lifta med bakom och slå av favoriten. 1 Your Highness (15%) är alltid bra och kan utmana med lite tur. Innerspåret är dock inte optimalt och Jepson måste ta till sin taktiska talang för att lyckas. 5 Neona Princess (11%) var väldigt positiv i sin comeback senast. Hon är startsnabb och kan vara hästen som sitter i rygg på favoriten. 2 Amazon Am (4%) är TOTALT BORTGLÖMD PÅ STRECKEN? Jag tycker att hon var fantastiskt bra senast på Boden och från ett perfekt utgångsläge kan hon sitta i rygg på ledaren eller i tredje invändigt. Då kan det bli rens i kuponghögen. Jag vill gärna ha med 4 Backfire (5%) och 9 Ariel Boko (2%).
 
V75-6
Jag väljer att spika 6 Usain Henna (23%) trots ett fruktansvärt tufft lopp senast så höll han farten storstilat. Han står bra inne i bronsdivisionen och med lång distans och autostart så är förutsättningarna perfekta. Han blir nog inte släppt tilldelningen men jag tror att han har toppchans ändå. Jag pratade med Ulf Stenströmer idag och han berättade att 4 Tokio Hotel Hall (8%) är i riktigt fin form och Uffe hoppades på att jepson skulle dra i ett jämnt 13,5-tempo hela vägen då fungerar bäst med det upplägget.
 
V75-7
2 Vici Lane (33%) kommer Ludde att göra vad han kan för att nå ledningen. Väl där drar han i sitt tempo och det kan räcka hela vägen. 5 Lover Face (29%) och 6 Montdore (20%) är väldigt bra hästar som kommer utmana. Jag vill varna för tre miljonhästar i sista avdelningen. 1 Ja El Tomcat (3%) som kan få drömläget, 4 Huge Star (3%) som har hittat toppformen hos Veijo Heiskanen och 12 Explosive De Vie (3%) som kan avsluta sylvasst med ryggar till upploppet.
 
Hoppas vi ses på Åby på lördag. Det är nog rätt omgång att ha sju rätt i. Jag känner mig oerhört (taggad) och det är härligt att känna hur förväntningarna sprudlar i kroppen.
 
Trevlig travhelg!
 
Per Ottosson
 
Nyhetsbrev 39-2015

Axevalla Travbana
532 92 Axvall
Tel. 0511-263 00
Fax. 0511-263 11

Ansvarig utgivare:
Benny Ternemar

Önskar du avsluta prenumeration på detta nyhetsbrev? Klicka här.