Kan du inte läsa detta mail? Gå till http://www.axevalla.se/nyhetsbrev.php?ID=479
   AXEVALLA NYHETSBREV (Besök: www.axevalla.se för mer tips, resultat och nyheter...)
Publicerad: 2012.06.01

Axevalla Nyhetsbrev!

På Landethelgen är här
 
För andra gången har vi glädjen att slå upp portarna till På Landetfestivalen. Under två dagar blir det mängder av aktiviteter runt travbanan. Själva festival- och mässområdet är i år flyttat till publiksidan och i anslutning till körhallen. Över 60 programpunkter finns på programmet och mer om detta kan ni läsa om i programmet eller på hemsidan www.palandetfestival.se.
Och vi säger som förra gången, bordet är dukat-festen kan börja! Varmt välkommen!

Det är tjejernas helg på Axevalla den här lördagen och söndagen. På lördag avgörs finalen av Dam-SM och på söndag det anrika loppet med travsveriges längsta namn, Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias Lopp. Sveriges 12 bästa kvinnliga körsvenner finns på plats och vi har ju dessutom Guldstoet och Tredje Testet StoChampionatet på söndagen. Ikväll hålls en bankett för deltagarna i Dam-SM på Jula Hotell i Skara där de förutom god mat och trevligt umgänge får se ett uppträdande av den gamla Streaplerslegendaren Gert Lengstrand.

Elitloppshelgen blev bra för Axevallas del då Åke Svanstedts stall vann två av de sju V75-finalerna under lördagen genom Mr Picolit och Braås Palema. Ulf Stenströmers Benno Kievitshof vann under fredagen liksom Åke Svanstedts Com Åstad. Åke var ju själv avstängd hela helgen och det var endast en Axevallahäst som startade på söndagen.
Svansteds segerflyt håller i sig och på Åby i torsdags slog han till med en fyrling. Det har varit en del diskussioner om att han släppte ledningen med favoriten Global Midnight till stallkamraten Nettan Palema. Åke fick till och med ringa måldomaren och förklara sig. Alla som har sett tävlingarna från Åby sedan open stretch infördes vet att det är en taktik som Åke Svanstedt ofta använder sig av med stor framgång. Dessutom vann han ju det omtalade loppet överlägset så hur kan någon vara förvånad?

Ulf Stenströmers planer angående att upprepa fjolårets Norrlandsturné med Noras Bean står fast. Noras Bean vrickade sig i hagen efter Olympiatravet och det har tagit lite tid för honom att bli helt kurant igen. Nu går han full träning och Uffe lät ”äckligt” nöjd efter det sista träningsjobbet som hans stjärna gick. Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet 9 juni med 750.000 kronor till vinnaren  och Norrbottens Stora Pris på Bodentravet med 1.000.000 kronor i förstapris är det som gäller om allt går som det är tänkt.

Benny och Lars
 
Ottos V75-analys till Mantorp
 
Lite dagen efter är det dags för Mantorp. Det blev dock en jackpot från söndagens V75:a och det ökar intresset ytterligare. Blir det någon utdelning?
 
V75-1     Åke Svanstedts segermaskin 1 Mellby Sambuca (67 %) gör sin andra start efter en längre paus. Han var fin direkt som trea från fjärde utvändigt. Han är säkert förbättrad med det loppet i kroppen och klarar Åke att hålla upp ledningen är det toppchans. Sambuca är startsnabb och spetschansen är god. Skulle det strula från innerspåret är 6 Friction (37 %) lika klar andrahäst. Han har utvecklats enormt sista tiden och när han har helstängt huvudlag och barfota är han en av Sveriges bästa hästar. Har var nog väldigt nära Elitloppet. Två hästar är fegt men säkert.
 
V75-2     6 You Two (56 %) såg ut att utvecklas rejält men han har inte varit till sin fördel i de senaste starterna. Jag vill se bättring innan jag går på honom som favorit. Loppet verkar väldigt öppet. Jag varnar för 3 Ride Lie Star(10 %) som utvecklats fint i ny regi. 4 Storm Forever (13 %) gjorde en toppeninsats senast. Han höll då jättebra som tvåa utvändigt ledaren och fick stryk av en bra konkurrent.
 
V75-3     Ett väldigt jämnspelat gulddivisionslopp. 10 Yellow Eden (37 %) blir mycket betrodd. Han har visat att han gillar lite längre distanser och motståndet denna gång är rätt. Har absolut chans men ändå ingen utgångshäst. 6 Eliott Hall (18 %) har varit ute i stentuffa gäng och faktiskt visat att han klarar sig bra. Han kanske är mest gynnad av den långa distansen. Fjolårets komet 3 Prince Tagg (19 %) försökte även i år att kvala in till Elitloppet. Det har inte riktigt varit samma drag i honom i år, samtidigt som han har hamnat lite illa till i loppen. I detta lite enklare gulddivisionslopp räknas han absolut.
 
V75-4     Här gäller en eller alla. Jag tror i och för sig att 3 On Hold (73 %) är en sund spik. Han står bra inne i klassen och har vunnit tre raka segrar för att senast sitta fast med krafter kvar. Han känns stark i detta gänget.
 
V75-5     1 Miss Beniss (68 %) gör debut i Timo Nurmos regi. Hon har redan i tidigare regi visat att hon är en undantagshäst. Hon har tränat fint inför denna starten och hon har alldeles för lite pengar på sig till sitt kunnande. Jag tror att hon blir svår att nå. Jag vill dock ha med 2 Famous Dream (7 %) som är i ny träning hos Per Lennartsson. Detta gör henne spännande då hon är kapabel och välstammad.
 
V75-6     4 Golden Boy (74 %) och Åke Svanstedt blir stora favoriter. Han var fin senast på Åby och vann enkelt. Det är ju svårt att gå emot Åke och hans hästar och de vinner ofta. Jag förstår att många spikar den här hästen men jag har några roliga motbud och måste gardera. 10 Wiss Rambo (13 %) gjorde sitt livs lopp senast på Åby. Han gick då med helstängt huvudlag och var helt heroisk vid segern på en topptid. Gör han om den insatsen går inte favoriten säker. 9 Montgomery Gel (5 %) står stentufft inne i bronsdivisionen men ryktas träna riktigt bra och han fungerar fint på den långa distansen.
 
V75-7     Ett otroligt härligt fyraåringslopp avslutar veckans omgång. Stor favorit är 3 Optergium (75 %). Han gjorde ett otroligt strongt lopp i kungapokalsfinalen senast och hade vunnit om Ludde tagit det lite lugnare utvändigt ledaren sista varvet. Han var tidigare lite osäker men på slutet har han skött sig fint. Mycket talar för att han får överta ledningen här och då är han inte lätt att komma till tals med. Det finns dock några roliga motbud. 7 Edward Ale (4 %) var med i samma final senast som favoriten. Han var inte helt hundra då men ska nu vara på topp igen. Edward Ale är helt bortglömd på strecken. 12 Attorney Hanover (6 %) var också med i kungapokalens final. Blev hindrad under vägen och Johnny Takter uttalade sig att han trodde på seger om det hade löst sig på bra sätt. 4 Ghetto Blaster (9 %) har galopperat i sina tre senaste starter men har annars riktigt höga fartresurser.
 
Några av favoriterna är nog riktigt bra men som vanligt räcker det med två skrällar så blir det väldigt lätt en bra utdelning på V75. Ibland är det bra att tiden går fort för nu är det lördag igen.
 
Lycka till!
 
Per Ottosson
Nyhetsbrev 35-2012

Axevalla Travbana
532 92 Axvall
Tel. 0511-263 00
Fax. 0511-263 11

Ansvarig utgivare:
Benny Ternemar

Önskar du avsluta prenumeration på detta nyhetsbrev? Klicka här.