Kan du inte läsa detta mail? Gå till http://www.axevalla.se/nyhetsbrev.php?ID=478
   AXEVALLA NYHETSBREV (Besök: www.axevalla.se för mer tips, resultat och nyheter...)
Publicerad: 2012.05.25

Axevalla Nyhetsbrev!


Elitsloppsvecka, strålande väder och massor av spekulationer inför monsterhelgen på Solvalla. Mycket bättre kan det inte bli! Som vanligt så har allt och alla synpunkter på Elitloppsinbjudningarna. Man kan väl bara konstatera att det alltid blir några ”utfyllningar” när deadline närmar sig. På det hela taget är de bästa hästarna med och det är ju ändå bara åtta stycken som kan gå till finalen.

Axevalla har 28 hästar till start under helgen varav Åke Svanstedt såklart tränar de allra flesta. Ulf Stenströmer har två hästar till start, båda på fredagen. Synd att Åke är avstängd.i helgen då han verkligen har superform på stallet för dagen. Igår vann han 5 lopp på Åby!

Apropå härliga travweekends så är det bara två månader kvar till Trippeltravet och nästa helg kör vi På Landet Festival. Ett jättestort arrangemang som vi har stora förväntningar på. Alla förberedelser går för högtryck och På Landets Facebook-grupp är uppe i över 800 ”gilla-markeringar”. Marknadsföringen med TV och radioreklam, samarbete med klassfotbollen, bussreklam o.s.v. rullar på för fullt. Gå in och läs mer på www.palandetfesival.se

Angående Trippeltravet så kommer vi i år att försöka förgylla för de som stannar kvar på Axevalla efter att tävlingarna är slut. Som vanligt uppträder Börje Bappelsin efter det sista loppet och vi har pub i källarbaren. Dessutom så kommer vi att upprätta en trevlig grillhörna på grönområdet i första sväng. Där kommer tre trubadurer att finnas. De kommer både att gå runt bland folket och spela enskilt och spela samlat. Förhoppningsvis väljer många att stanna kvar hos oss istället för att åka in till stan och trängas J.

Travgymnasiet på Uddetorp blev i veckan segrare i den prestigefyllda Gymnasieligan för andra året i rad. Läs mer om det här http://www.ungatravet.se/article/2.225/1.758

Axevalla Travskola anordnar tillsammans med BYS en tappskokurs torsdagen 2 augusti mellan kl. 09-16.00. Kursen innehåller teori om hästens hovar samt praktik där deltagarna får lära sig att slå på en tappsko. Praktiken utförs på döhovar och leds av den utbidade hovslagaren Erik Mörk. För mer info och anmälan ring Stina Hallerstedt på 070-553 38 38 eller skicka mail: stina.hallerstedt @axevalla.travsport.se
Jag kan lova att det inte finns många i världen som är mer laddad än vår egen Per Ottosson nu under Elitloppsveckan. Han är knappt kontaktbar, kollar lopparkivet och läser på om alla lopp under helgen. Det kan vara helt rätt att rygga honom på spelet och nedan kommer hans analys och idéer till V75-omgången på lördag. Här kommer det…

Lars och BennyRiktigt välregisserat när det blev jackpot till årets mest spännande V75-omgång med finaler som alla vill delta i. Känslan är att det kan bli riktigt fin utdelning och jag litar inte på alla favoriter. Detta tips görs onsdag kväll då jag snart är på väg till Stockholm för att ladda för tre spännande travdagar.
Äntligen är det dags!
 
V75-1     Här har loppets två absolut bästa hästar fått de sämsta spåren, 12 Mr Picolit (54 %) och 8 Parkin (25 %). Visst kan de vinna men jag har svårt att gå fullt ut på någon av dem i första avdelningen från de spåren. 12 Mr Picolit är ändå grym och hade nästan kunnat starta i själva huvudloppet (Elitloppet). Med sin startsnabbhet hade han lätt sprungit en 10-tid i ledningen på kort distans. Nu är det helt andra förutsättningar med spår tolv och full distans. Blir det fart i loppet vinner han nog. 8 Parkin såg helläcker ut senast då han fick överta ledningen. Skulle Henrik Svensson hitta ner i ett bra slagläge får de andra jobbigt att freda sig. Jag förstår att 4 Inhibited (30 %) är mycket betrodd. Han vann lekande lätt i lördags från ledningen och eftersom de svåraste konkurrenterna är bortlottade kan han sitta i spets tidigt. Jag kommer åtminstone att gardera med även 5 Exdream (15 %) och 6 Lets Go On (9 %) som båda har visat toppform.
 
V75-2     Känslan är att 4 Västerbocheckpoint (40 %) är en tänkbar spik. Denne holländare står väldigt billigt inne i den här klassen och det verkar som Örjan Kihlström hade en hel del sparade krafter kvar senast. Utgångsläget är helt okej och Örjan kan nog vara med och styra det här loppet. Klar förstahäst och en av de hästar man kan tänka sig som spik. 6 Glenn Palema (40 %) är startsnabb och kan vara hästen som sitter i ledningen. Är lite ojämn och blir bara ett garderingsstreck. Jag gillar 8 Rocky Winner (17 %). Han har visat framfötterna tidigare i Sverige och det här är en lovande fyraåring. Han gjorde ett kanonlopp senast på Bjerke och hade han haft ett bättre spår hade jag kunnat tänkt mig att spika honom. Nu är spåret för jobbigt och han blir bara ett tidigt motbud. 9 Long Night (10 %) fick en seger senast i lite enklare motstånd. Det har varit mycket snack om honom en tid och han är med bakom favoriterna. Jätteskrällen är 10 Fiesta Way (2 %). Går säkert barfota på lördag och det visade sig näst senast vara en bra melodi.
 
V75-3     Här kommer många att spika 2 Tamla Celeber (72 %). Detta är en toppmärr som senast gjorde comeback på Åby. Hon tog då ledningen vilket förvånade de flesta spelarna och vann sedan mycket enkelt. Det blev ingen körning i loppet och hon sattes inte på några direkta prov. Jag tror inte att hon når ledningen den här gången och då kan det bli betydligt tuffare på kort distans och avgöra den tuffa vägen. Jag tror 3 Target Hoss (12 %) tar hand om ledningen och Brian Sears lär köra så länge lampan lyser, jätteskräll? Blir scenariet som jag tror känns det som att det blir högt tempo och då är det i stort sett hela fältet som kan vinna. 4 Roxa Sisu (3 %) är nog gynnad av den korta distansen. 5 Aisle Stand (7 %) är oerhört bra i sina ljusa stunder. 6 K.L.M. Prelong (12 %) är inte långt efter favoritens kapacitet. 7 Canaka B.F. (4 %) var en tiondel efter favoriten i mål senast från dödens. 8 Nalda Nof (10 %) vann i Norge senast. Som ni märker kan alla vinna om Tamla får ett för tufft lopp.
 
V75-4     9 Jocke (53 %) kom tillbaka näst senast efter en kortare paus och Åke var väldigt nöjd med honom vid seger. Åke berättar att Jocke är mycket fräschare nu och barfota bak verkar vara en bra balans. Det kan vara svårt att vinna bakifrån under den här helgen, därför rankas han ner något snäpp. 2 Hurricane Blue (36 %) är rejäl när han fungerar och också startsnabb. Får han ledningen utan bekymmer här lär han länsa undan i spets och blir svårfångad. Amatören Bengt L Axelsson kör 1 Tam's Thea (6 %). Läget här är perfekt med en invändig löpning, se upp. 3 Thrillseeker (8 %) skrällde på Solvalla senast. Han kan lägga iväg rejält från start och det är inte omöjligt att Carl Johan Wengefelt drar i friskt tempo där framme, vilken smäll! 6 Vici Lane (25 %) gick14,0 näst senast på Mantorp trots ett tungt lopp och håller han sig på bena går ingen säker.
 
V75-5     3 Braås Palema (59 %) har verkligen hittat stilen sedan skorna åkte av. Hon har tidigare varit lite vansklig i voltstart och det kan vara en liten brasklapp med ny kusk. Från ett bra startspår måste man ändå bedöma henne som en riktigt bra vinstchans och också en tänkbar spik i omgången. Första utmanare är nog stallkamraten 9 Opportunity (32 %). Hon har tagit två raka för Åke på Solvalla i imponerande stil. Hon har inte visat botten än. 12 Global Kitten (15%) blir bara bättre och bättre med lopp i kroppen och är otroligt speedig. För er som letar miljoner vill jag varna för 5 Pinot Ribb (3 %) som var heroisk senast på Axevalla och 14 Order By Mackie (2 %)! som gjort två toppinsatser efter vila, oj vad bortglömd.
 
V75-6     På förhand trodde man kanske att silverdivisionsfinalen skulle stå mellan 7 Calvados Crane (45 %) och 8 Blue Rock (10 %). Spåren gjorde dock att de båda kan få svårt att räcka till seger. Jag tror att Calvados Crane till slut hamnar i dödens och det lär bli jobbigt. Klar förstahäst blir 2 Hard Cider (45 %). Han har två lopp i kroppen och senast på V75 måste man ge honom fem stjärnor, tredjespår i 700 meter och sedan dödens i hårt tempo. Mycket talar för att Hard Cider tar hand om ledningen och då måste chansen vara god. 3 Carlos Lightning (16 %) som jag har en andel i har överraskat positivt i sina två starter i silverdivisionen. Senast hamnade han långt nere i kön och hästarna framför gick inte framåt. Han fick gå själv i tredjespår och gick 11,7 sista varvet utan någon hjälp, ändå tog han på tätduon och insatsen var strong i skymundan. Timo verkar jättenöjd med hästen efteråt och har ni mer än en häst i loppet är han värd ett streck då han nog inte är med på så många kuponger. 1 Mysterious (9 %) gjorde en tapper insats på Örebro från dödens. Han är vinnaren i lottningen och skulle han få rygg på Hard Cider och lucka på upploppet så är nioprocentaren ett faktum. Min känsla onsdag kväll är att låsa loppet på 1, 2 och 3.
 
V75-7     Harper Hanovers Lopp känns kanske öppnare än någonsin. På min V75-kupong kommer jag att fylla i avdelning sju först. Det blir dyrt men jag kommer att ha alla hästar i detta loppet. Det är nästan omöjligt att analysera detta för den som får det optimala loppet vinner, oavsett om han är favorit eller skräll. Det skiljer så lite mellan första och sista häst i loppet.
 
Nu är förväntningarna nästan orimliga och det blir inte lätt att leva upp till dem spelmässigt. Jag lär i alla fall göra ett riktigt försök att attackera hela potten. Hoppas ni får några riktigt spännande travdagar i helgen.
 
Hälsningar
 
Per Ottosson
 
Nyhetsbrev 34-2012

Axevalla Travbana
532 92 Axvall
Tel. 0511-263 00
Fax. 0511-263 11

Ansvarig utgivare:
Benny Ternemar

Önskar du avsluta prenumeration på detta nyhetsbrev? Klicka här.