Kan du inte läsa detta mail? Gå till http://www.axevalla.se/nyhetsbrev.php?ID=477
   AXEVALLA NYHETSBREV (Besök: www.axevalla.se för mer tips, resultat och nyheter...)
Publicerad: 2012.05.18

Axevalla Nyhetsbrev!

Då är ännu en vecka snart till ända och vi avslutar med eftermiddagstrav här på Axevalla den här fredagen. Rent sportsligt har vi såklart kört bättre tävlingar även om det finns några russin även i den här kakan. Spelmässigt så ser V5:an intressant ut och det ser ut att kunna bli en bra utdelning då loppen ser svårlösta ut. Snart stundar Elitloppshelgen och att få in V5 på Axevalla idag vore ett bra tillskott till den kassan. Läs Ottos analys sist i veckobrevet.

På Landethelgen närmar sig med stormsteg och det är nu inte många veckor kvar. Programmet för den 2 och 3 juni  är nu spikat och det blir massor av aktiviteter. Här kommer ett litet axplock: Ostmässa, mattorg, veteranbilsutställning, motorcrossuppvisning, speedwayuppvisning, alpackeutställning, barntivoli, skattjakt, agility, westernridning, fyrhjulsprovning, traktoråkning för barn, frieserhästar, ardennergalopp, barnteater, ponnyridning, eldshow, ponnykadrilj, hovslagartävlningar, handbollsstraffar, ansiktsmålning, picknick, energi- och klimatrådgivning, massor av prvsmakningar. Dessutom artister som Al Fakir från Bolibompa, Gert Lengstrand, countrybandet Graceland, Timotej, Ulrik Munther, lena Maria Klingvall samt elever från Music And Production. Vi har ett 80-tal utställare på plats och mycket mycker mer.

Mer info om På Landet hittar du på www.palandetfestival.se

Det blir såklart också topptrav den här helgen. På lördagen är det första start klockan 18.00. Då ska vi kora årets svenska mästarinna för damer. På sönagen körs ytterligare ett stort lopp för tjejerna då vi har Kronprinsessan Victorias lopp med 100.000 kronor i förstapris. Samma dag körs Guldstoet för 3-åriga ston där förstapriset uppgår till 350.000 kronor och vi har även Tredje Testet inför StoChampionatet.

Apropå Elitloppshelgen så avgörs det kanske på lördag om Axevalla kommer att ha någon representant i årets upplaga. Wishing Stone startar i Guldfinalen på Gävle. Gör han ett bra lopp där så får han nog sin inbjudan.

Ulf Stenströmer hade en bra torsdagkväll igår. Depardieu vann enkelt på Åby medan det blev en dubbel på Örebro genom Ewe Palema och Raffles.

I onsdags hade vi avtackning för fyra medarbetare som har lämnat oss under det senaste halvåret. Yvonne Fyhn från Marknadsavdelningen går vidare till Sparbanken Tidaholm, Anette Alexandersson från Sportavdelningen börjar heltid på sin man Stefans VVS firma. Maria C Karlsson från travskolan börjar heltid på Svensk Travsport och Rebecka Persson från travskolan ska börja läsa i höst. Vi hade avtackningen på Restaurang Glädje i Skövde och det var mycket trevligt. Vi tackar alla fyra för allt som de har gjort för Axevalla genom åren och önskar dem lycka till med sina nya arbeten.

Jag hade alldeles nyss ett samtal med Johan Dieden. För er som inte känner till honom så är han en av Sveriges mest hårdsatsande och framgångsrikaste hästägare genom alla tider. Han har fött upp och ägt massor med topphästar genom åren. Enjoy Lavec, Mr Lavec, Egon Lavec och Full Account för att nämna några. Nu har han skrivit en bok som handlar om hans 50 år som hästägare. Den innehåller massor med episoder om personer som han har stött på genom åren och om hans hästägande. Allt från Sören Nordin, Stig H Johansson till Lutfi Kolgjini. Intressant för oss travnördar.

Ha en riktigt trevlig helg!

Lars och Benny
 

Ottos analys till V5 Axevalla 18 maj:

Idag har vi eftermiddagstrav på Axevalla. Det är en lurig V5:a och känslan är att det kan bli fin utdelning. Åke Svanstedt är tyvärr avstängd men det kan också göra att det blir lite svårare. I eftermiddag får vi se.
 
V5-1     2 Cherry Zon är ett kapabelt sto som dock blandar insatserna. Näst senast fick hon ett fint smyglopp och då vann hon enkelt. Senast var hon dock inte till sin fördel. Spår två och Björn Goop är fina förutsättningar. Jag väljer att tippa 10 Darla East som imponerat på mig i sina två årsstarter. Näst senast vann hon till drygt 74 gånger pengarna men hon har inget att ge om ursäkt för, spurten var vass. Senast satt hon med krafter kvar. 7 O'Nicko De'hilly gick barfota senast det kändes som ett riktigt plus. Kan vara ett streck vid gardering.
 
V5-2     5 Your Highness håller Ulf Stenströmer väldigt högt. Hon har dock strulat till det för sig i sina två starter då hon galopperat i dödens med segrarna så gott som klara. Håller hon sig på benen är hon svårstoppad. 2 Yes I Will är våran rixhäst på Axevalla. Hon var fin senast som trea och Bosse Hellkvist meddelar att hon kändes kanonfin i sista jobbet. Han var rent lyrisk och trodde på bra  chans.
 
V5-3     1 Wirano Chip vann ett enklare lopp senast på Åmål från ledningen. Han blir nog ganska stor favorit här och det kan vara läge att gardera. Jag tycker att 4 Dianna Dunn gjorde ett fint lopp senast på Åby. Den insatsen borde räcka långt i det här gänget och ska absolut med på kupongen. 2 Oukshots Highland fick ett perfekt lopp senast och avgjorde på ett bra sätt. Fint läge här och streckvärd.
 
V5-4     Stoloppena vet vi att det kan hända saker i. Jag väljer att tippa 14 Vikens primadora. Hon var med i ett test till stochampionatet senast och gick faktiskt riktigt bra. Bakspår på tillägg är väl inte det bästa men skulle Håkan K Persson hitta rätt vägar här tycker jag att hon absolut borde ha fin vinstchans här. 8 G.R.Emira var ett stallskrik senast då hon gick barfota runtom. Tredjeplatsen var okej och det kan nog räcka en bit här också. 7 Fia Stone har det strulat för en del. I ett stolopp av den här klassen kan hon vara en skräll.
 
V5-5     11 Renevatio är kanske omgångens sundaste spik. Trots spår elva så står han bra inne i loppet då spåren delas ut efter startprissumma. Björn Goop är givetvis intressant på denna kapable herre. Bo Hellkvist tycker att 3 Tiffany Value ska ha bra segerchans om hon får sitt rätta smyglopp.
 
Jag rekommenderar att spela lite fräckt. Det är inte omöjligt att det dyker upp några rejäla skrällar i eftermiddag. Då kan du bli rikligt belönad.
 
Välkomna!
 

Ottos Analys till V75 Gävle 19 maj:
 
Det drar ihop sig till elitloppshelg men först ska vi försöka få ihop lite "deg" i morgon då det är en jackpotomgång på Gävle. Kanske kan det bli en fortsatt jackpot till Solvalla men samtidigt vet vi hur fort värdet stiger i höjden med några skrällar på V75. Nu kör vi!
 
V75-1     1 Janthom Kåpe (69 %) blir favorit. Han vann ett lärlingslopp senast från ledningen men det var inte så imponerande. Perfekt läge och kan vinna. Jag väljer dock att ge 5 Renate Bowl (38 %) en chans till. Jag trodde på henne senast trots att det var full distans då jag räknade med att hon skulle sitta i rygg ledaren och sedan avgöra på open stretch. Hon blev för het i ledningen på den distansen. I morgon är det kort distans och hon är i grunden en riktig toppsprinter. Att Örjan Kihlström kör är givetvis ett stort plus och det är verkligen flera saker som talar för Renate Bowl, jag spikar.
 
V75-2     Onsdag kväll är 9 Divine Razz (36 %) tredjehandsfavorit och 3 Free To Dance (24 %) fjärdehandsfavorit. Min förstahäst är absolut 9 Divine Razz. Hon gjorde ett kanonlopp senast med sin amatörtränare i sulkyn. Det var första gången barfota runtom och det var en stor fördel. Det är också lång distans vilket också passar bra då hon har styrkan. Kaj Widell i sulkyn är också ett plus. Given etta. Jag gillar 3 Free To Dance. Han är stark och rejäl och ska gå med optimal balans. Man ska också testa ett norskt huvudlag för första gången vilket kan vara ett plus över upploppet. Ett givet tvåhästarslås för mig.
 
V75-3     3 Caballion (36 %) är en given spik för mig. Även om han kanske är bäst över lite längre distanser så lär han kunna springa riktigt fort även på1609 meter. I morgon är det barfota runtom för första gången. Jag tror helt enkelt att han är bäst här.
 
V75-4     Här gäller en eller alla. 8 Nato Dream (71 %) verkar vara helt rätt sort. Han har en väldigt läcker stam och det verkar ha gett resultat. Känslan är att han vinner även om det rör sig om en orutinerad häst. Bakom kan man ta alla.
 
V75-5     Om mina idéer har suttit såhär långt har vi gott om garderingar kvar. Det skulle vara läckert att sitta med alla i detta sprinterlopp för kallblodiga hästar. Det är inte omöjligt att skrällen kommer här. Alla!
 
V75-6     Veckans bronsdivisionsförsök känns faktiskt ganska billigt. 2 Inhibited (61 %) blev het utvändigt ledaren senast. Han gick då med helstängt huvudlag. Denna gång är det ett halvvarv längre och då blir det ett halvstängt huvudlag. Han är i bra form och räknas. Jag tror mest på 3 Jeppas Hugo (24 %). Han har två lopp i kroppen och har gått riktigt bra i dessa. Nu blir det optimal balans (barfota runtom) och man har satsat på det här loppet, klar förstahäst för mig. Det behövs dock inte mycket strul för favoriterna för att det ska kunna hända en riktig skräll här.
 
V75-7     11 Friction (79 %) har gjort kanoninsatser i sina tre senaste starter. Barfota runtom och helstängt huvudlag har varit den rätta medicinen. Det är inte säkert att Stefan sätter på helstängt huvudlag i morgon då han kanske sparar det till finalerna på Solvalla. På något sätt vore det bra att få reda på det innan inlämning. Melander är svår med den infon ibland. Han är för stor favorit och vi garderar. I stället kan det bli stallkompisen 8 True Advantage (33 %) som vinner. Hon var under kraftig frammarsch senast på Åby då hon plötsligt flög i luften 600 meter från mål. Kom sedan tillbaka på ett fint sätt, toppform. 2 La Bellouet (13 %) är Håkan K väldigt nöjd med för tillfället. Fint läge och skrällchans. 6 Rano (15 %) och 7 Francais Du Gull (16%) är två riktigt kapabla hästar som faktiskt rensar fint den här gången. Jätteskrällen är 1 Sandro Mustang (4 %). Han är jättegynnad av spår ett och formen är faktiskt riktigt bra.
 
Jag tror Caballion vinner och med det får en plats i elitloppet. Han har faktiskt chans att hävda sig riktigt bra där. Vi får se i morgon om jag har rätt.
 
Trevlig helg!
 
Per Ottosson
Nyhetsbrev 33-2012

Axevalla Travbana
532 92 Axvall
Tel. 0511-263 00
Fax. 0511-263 11

Ansvarig utgivare:
Benny Ternemar

Önskar du avsluta prenumeration på detta nyhetsbrev? Klicka här.