Kan du inte läsa detta mail? Gå till http://www.axevalla.se/nyhetsbrev.php?ID=466
   AXEVALLA NYHETSBREV (Besök: www.axevalla.se för mer tips, resultat och nyheter...)
Publicerad: 2012.03.30

Axevalla Nyhetsbrev!

Våren är definitivt här. Igår räknades det in 14.800 tranor, bönderna har börjat med vårbruket och det planeras ut blommor utanför entréerna. Tänk vad allt känns mycket enklare när ljuset är tillbaka?! På söndag är det bästa att ni är vaksamma, för det brukar ju alltid finnas någon som vill luras den 1 april.
 
Under våra V65- tävlingar på tisdag har vi glädjen att få välkomna Lundsbrunns Grus, Centrumcafét från Götene, Rådasand, Swerock, Peab, XR miljöhantering och Artigs Bygg till Axevalla.
 
Prova vår nya Teamakväll, Schlagerquiz med Elisa som går av stapeln den 10 april. Ring och boka platser på 0511-263 07 och om du vill ha mer information så finns det på vår hemsida.
 
Det märks verkligen att våren står för dörren även vad det gäller travsporten. Den gångna veckan har vi fått se många snabba tider och de bästa hästarna börjar lufta sig. Av de sju Axevallasegrar som togs under veckan kom sex av dessa från Åke Svanstedts stall som börjar komma igång på allvar. I lördags på Eskilstuna blev det två V75 segrar genom Merger Blue Chip och Clear Sign. Under lunchtravet på Åby i tisdags slog han till med Janthom Kåpe på toppfina 11,7a/1640 meter. En sänkning med över två sekunder för femåringen som gjorde sin andra start i Svanstedts regi.
 
Den sjunde hemmasegern togs på Halmstad i måndags av Steve Fourty som kördes av Håkan K Persson och tränas av Stefan Granlund. En seger som garanterat värmde lite extra för Stefan och hans fru Carina då de har haft tuffare i livet än de flesta och olyckorna har kommit på kort tid. Först blev Carina illa sparkad av en häst och förlorade ena ögat. När hon väl var tillbaka i stallet så kom nästa smäll. Stefan som hade haft väldigt ont i halsen under en period fick diagnosen cancer i tonsillerna. Efter en mycket tuff period med bara flytande föda och strålbehandlingar blev Stefan friskförklarad för någon månad sedan. Att just Steve Fourty fungerar så bra och vinner lopp är nog extra roligt. Dels har han alltid visat hög kapacitet men galopperat bort mycket pengar i inledningen av karriären. Dels så fick Stefan honom i fyrtioårspresent av fru Carina när hästen var fölunge. Därav namnet Steve – Fourty.
 
På tisdag bjuder vi på riktiga topptävlingar då vi arrangerar V65 och dessutom har Jackpot. I ett stolopp för högsta klassen, V65-5 och DD-2 med 50 000 kronor till vinnaren, väljer Flemming Jensen att årsdebutera sitt stjärnsto Mathilde Tröjborg. Hon möter bland annat Åke Svanstedts duo K.L.M.Prelong och Platinium Shine. Den sista V65-avdelningen är Första Testet inför StoChampionatet där flera av deltagarna för första gången testar den långa distansen. Där årsdebuterar Björn Goop sin årgångstopp Miss Shape som bland annat springer på Åke Svanstedts högintressanta nyförvärv Miss Wall Star. Dessutom startar In Serenity och Uleash Face kryddat med hemmahoppen Vikens Pine, Fridhems Flamma, Tilda Palema och Quantum Alexia. Även övriga lopp håller fin klass och har ni möjlighet så ska ni absolut åka ut till Axevalla på tisdag.

Yvonne Fyhn och Lars Ågren
 


Axevallasegrar på bortaplan
Åby 29 mars
Classic Tile* (NO), 2/3180 14,6 60.000, Svanstedt Åke

Åby 27 mars
Janthom Kåpe, 4/1640 11,7a 25.000, Svanstedt Åke

Halmstad 26 mars
Steve Fourty, 10/2140 16,9 35.000, Persson Håkan K (Granlund Stefan)

Mantorp 26 mars
Pine Alone, 15/2140 14,7 40.000, Svanstedt Åke
Celica Palema 12/1640 12,8a 40.000, Svanstedt Åke

Eskilstuna 24 mars
Merger Blue Chip (US), 3/1640 12,5a 125.000, Svanstedt Åke
Clear Sign, 1/2140 12,5a 200.000, Svanstedt Åke

Åby 22 mars
Önas Hamra, 7/2140 18,7 25.000, Svanstedt Åke

Solvalla 21 mars
Ottens Vigo, 7/2140 14,3 100.000, Goop Björn (Persson Håkan K)

Färjestad 18 mars
T.P.Emily 11 /2140 19,0 50.000, Svanstedt Åke
Kendrick's Victory 1/2140 13,2a 40.000, Svanstedt Åke

Momarken 17 mars
Sensory Ås 2140 15,7 116.090, Svanstedt Åke
Voodoo Hornline 2140 14,2a 145.113, Johansen Kai (Svanstedt Åke)
 
 

Otto’s V75-tips
Det blev jackpot till lördagens V75:a på Jägersro. Det är alltid extra spännande. Vi kan också se fram mot en riktig duell i Olympiatravets andra delfinal, häng med!
 
V75-1     2 Orfeus Brodde (64 %) visade i fjol som fyraåring att han tillhörde kulltoppen. Han årsdebuterade nyligen och delade då segern och gjorde ett bra lopp. Är säkert ännu vassare i morgon och han är en tänkbar vinnare. 1 Harry Haythrow (24 %) avslutade sylvasst bakom Jackal Face senast och han har hävdat sig fint på V75 en längre tid. Han kändes väldigt aktuell i detta loppet men tyvärr måste hästen gå med skor enligt tränaren och det känns inte så kul. När hästarna går från barfota runtom till skor brukar det ofta ha en negativ effekt, ändå värd ett streck. 3 Kaffir Face (33 %) är en tuffing som många av Luddes hästar. Förra sommaren gick han 12,2 full väg på Mantorp och bara försvann i ledningen. Då gick han barfota runtom och jag tror det är enda gången. Möjligtvis skulle Ludde kunna komma till ledningen här och där trivs både kusk och häst bäst. Herr Kolgjini är lite svår att räkna på men ofta sänder han framåt för att försöka överta spets. Grym häst men årsdebut. Dessa tre hästar tycker jag höjer sig över mängden men det är svårt att räkna på vem som är först i mål. Vi får spela safety med ett lås på tre hästar.
 
V75-2     2 Braås Palema (59 %) blir ganska stor favorit i det här stoloppet. Jag pratade med Åke Svanstedt i onsdags och han tyckte att Braås Palema var en av hästarna som han kunde vinna med i morgon. Hon var grymt förbättrad senast då hon gick barfota runtom och krossade motståndarna från dödens. Hon har tidigare varit lite vansklig i voltstart och jag tror att Åke får ta det lite lugnt från start. Hon är väldigt speedig och givetvis är hon tänkbar som vinnare här. 5 Sobel Goldie (20 %) är tuff för att vara ett sto. Senast fick hon rygg på ledaren och avslutade bra. Vann gjorde Cantab Sisu som är en rejäl häst. Tiden 14,1 är riktigt bra över medeldistans. Lyckas Peter komma iväg före favoriten är det bra vinstchans. 10 Bloom Boko (32 %) gjorde ett topplopp senast och har hittat nya växlar barfota runtom. Jag vet att Jocke tycker det här är en riktigt bra sprinter och trots bakspår kan hon speeda ner det här gänget med en bra resa. 8 Kristin Broline (11 %) har smygläget här och Peter Ingves är en perfekt kusk för att dyka upp sista hundra metrarna när luckan kommer, se upp!
 
V75-3     Bara sex hästar men ändå är det ett kanonlopp att se fram emot. Det lär bli jämnspelat mellan 4 Quarcio Du Chene (48 %) och 5 Joke Face (51 %). Quarcio har varit vinterns häst och har lugnat ner sig en hel del och imponerat. Det ska bli spännande att se hur han fungerar på Jägersros snabba bana i morgon och oavsett löpningsförlopp så ska han givetvis ha bra chans. 5 Joke Face (51 %) gjorde årsdebut senast på Momarken och höll bra i ledningen men fick ge sig sista biten mot Beanie M.M. Han är säkert förbättrad med loppet i kroppen. Jag tror inte att det är dags för barfotakörning än men skulle det vara så så tror jag att han blir svårslagen. Jag tror att Björn Goop försöker att hålla ut Ludde från start för att sedan överta ledningen från 1 Iceland (20 %). Sedan tror jag att Björn släpper spets till Joke Face och bara avvaktar tills det är dags att avgöra. Ludde brukar inte ta upp sina hästar utan Quarcio från chansen bakom. Det innebär också att Iceland kommer att sitta bra med och på den taktiken kanske även han har chans att utmana. 3 Wishing Stone (31 %) är en topphäst men riskerar att hamna något hack för långt ner och då blir det svårt att utmana. Åke kör nog ett snällt lopp och tittar framåt. Jag tror att min analys är rätt men ni får själva välja vem ni tror är bäst.
 
V75-4     Här däremot tror jag att jag vet vem som vinner. 4 You Two (51 %) har sett lysande ut i sina två senaste starter. Han är nog så bra att han vinner även från dödens. You Two är dagens bästa V75-spik.
 
V75-5     Ett totalt vidöppet stolopp där jag vill nämna några roliga outsiders. 1 Jocasta Lane (41 %) och 9 Tofu (36 %) är hästar som är hårt betrodda och givetvis kan vinna men som sagt var, det finns roliga outsiders här. På tillägg gillar jag 13 Lo Allegretto (5 %) som bl.a. näst senast höll på att jätteskrälla på V75. 12 Muscles Of Gold (6 %) som är mycket, mycket bättre än raden och som ska gå barfota runtom i morgon och 10 Little Face (11 %) som senast spurtade som en kanon bakom en så bra häst som Beatles. På start vill jag varna för 8 Tärnan (9 %) som med rätt smyglopp kan speeda riktigt snabbt här och är given.
 
V75-6     Vidöppet, vidöppet, vidöppet! Åke Svanstedt sa till mig att 7 Glenn Palema (28 %) är riktigt bra. Åke brukar ha täckning för vad han uttrycker och Glenn är säkert på topp. Jag vet inte riktigt hur det ska gå till bara då det är flera snabba konkurrenter innanför och det kan bli svårt att komma till i loppet men Åke är en av de bästa på att bedöma sina hästar. Given på V75 och dagens dubbel men det lutar ändå åt helgardering.

V75-7     2 Online D'Amour (61 %) har stabiliserat sig på slutet och han har gjort fina insatser en längre tid. Fint läge här men han har väl blivit alldeles för stor favorit i min smak och därför får vi gardera. 3 Beatles (30%) gjorde årsdebut senast och vann direkt från ledningen. Under utveckling och även han tänkbar. 1 Cindy Hall (10 %) gjorde ett bra lopp från tillägg senast.  Nu är läget helt perfekt och Flemming kan nog kanske hålla upp ledningen om han vill eller också välja att smyga med invändigt. Intressant, speciellt som lite streckad. 11 Art On Line (7 %) har nästan blivit favorit i sina samtliga starter i år. P.g.a spåret är han helt bortglömd nu. Blir det tempo har han kapacitet för att runda hela gänget, 7 % är ju spännande.
 
Jag hoppas på en klar spik och några smällkarameller. Det låter som en härlig kompott och det skulle smaka bra med en rejäl slant inför vårens alla härliga travdagar. Hoppas du blir en vinnare!

Per Ottosson
Nyhetsbrev 22-2012

Axevalla Travbana
532 92 Axvall
Tel. 0511-263 00
Fax. 0511-263 11

Redaktör:
Henrik Johansson
Ansvarig utgivare:
Benny Ternemar

Önskar du avsluta prenumeration på detta nyhetsbrev? Klicka här.