Månadens hästägare september blev Anders I Jonsson & Mats Söderström

2018-10-22 15:30:00

Månadens hästägare september blev Anders I Jonsson & Mats Söderström

Anders I Jonsson har sedan cirka ett halvår tillbaka lämnat in sin A-licens och bedriver numera en mindre verksamhet som B-tränare.

- Jag plockade ut min proffslicens 1988 så det blev några år på nacken, berättar Anders, eller Katten som han ju kallas i travkretsar, och fortsätter.
- När jag fick problem med hjärtat för 14 år sedan bestämde jag och min fru Helene oss för att dra ner drastiskt på verksamhete. Efter det har jag egentligen bara haft några få hästar att träna.

För några månader sedan sålde de också hästgården några kilometer utanför Axevalla och flyttade till Kvänums samhälle. Där håller han nu till på Bjertorps Travanläggning med de fyra hästarna han tränar.
- Vi har trivts otroligt bra på gården i alla år men det är mycket jobb med en hästgård också så vi bestämde oss för att sälja och köpa en villa i Kvänum istället. Eftersom jag inte längre har så många hästar finns egentligen ingen anledning att ha en så stor gård, konstaterar Anders.
 

När verksamheten var som störst tränade Anders mellan 35 och 40 hästar.
- Då var det fullt ös under många år. De bästa hästar jag tränat är Stepping Space, Pershing Zephyr, Honey Boy och Rosalinds Ax där Pershing Zephyr var den som hade högst kapacitet, minns Anders.

Anders har nu varit på Bjertorp och tränat hästarna i några månader och trivs väldigt bra.
- Det är bra stämning och fina träningsmöjligheter här ute. Det märks också att hästarna trivs bra när de nu får träna i grupp med andra hästar.

På träningslistan finns för dagen tre hästar, starthästarna Peanut Rock och Elektra Dream och tvååriga Bumblebeanie. Dessutom finns en nyinköpt tvååring i stallet efter Zola Boko och en bra mamma-stam.
- Det är lite roligt för delägare på tvååringen är en av mina allra första hästägare från slutet av 80-talet Nils-Ola Andersson. Han hade en häst i träning hos mig då som hette Mirandas Pride som faktiskt Erik Adielsson tog sina två allra första segrar med, avslutar Anders I Jonsson.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen tisdag den 30 oktober. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.


Peanut Rock avgör ett lopp på Åby för några år sedan. Foto: MVA Foto.