Månadens hästägare oktober blev Mats Kjellén & Maria Söderberg

2018-12-12 11:45:00

Månadens hästägare oktober blev Mats Kjellén & Maria Söderberg

Mats Kjellén började med trav 1978 då han köpte sin första häst av Åke Glaas. Sedan dess har han varit biten av travet med många fina minnen som följd...

- Min dåvarande flickvän höll på med ridhästar men det var inget för mig så jag tänkte att en travare i stallet skulle passa bättre. Åke körde alla snabbjobb och jag stod för motionskörningen, det var så allt började, berättar Mats.

Efter ett tag blev han kompis med Ove Ousbäck vilket var början på en historia som heter duga.
- Oves och min respektive var kompisar och på så sätt började vi umgås. Ganska snart bestämde vi oss för att köpa häst tillsammans och den första var Pro Francia som sedan blev mormor till Fridhems Ambra som ju är en av Axevallas bästa hästar genom tiderna med drygt 12 mikjoner kronor intjänat, konstaterar Mats och fortsätter.
- Det är många genom åren som har undrat om jag inte varit ledsen för att jag inte var med på Ambra men det är jag inte det minsta, jag och Ove är bra kompisar och samarbetar fortfarande. Vi bestämde helt enkelt att dela på fölen efter Pro Francia och jag fick ju fram Cantona som tjänade nästa 800.000 kronor.
- En rolig sak i historien om Fridhems Ambra är att jag och Ove pratade när Fridhems Frida skulle betäckas och Ove funderade på vilken hingst han skulle välja. Jag berättade att jag hade betäckt Fridhems Facett med Pale Amber vilket ju resulterade i Cantona och då tog Ove också Pale Amber, det var så Fridhems Ambra blev till, berättar Mats, och fortsätter.
- Vi hade ju även Fridhems Faxe ihop som bland annat vann V65 på den tiden så det var en väldigt rolig period.

Det har sedan passerat många hästar på Mats träningslista under åren och han upplever själv att det gick lite trögt efter Cantona-tiden men så köpte han en fölunge för några år sedan som skulle visa sig bli ett lyckoköp.
- Det var Top Yllit som hittills har vunnit 12 lopp av 40 och tjänat 640.000 kronor. Han är halsopererad och tränas för fullt för comeback, berättar Mats.

På träningslistan finns även Giovetsi som har vunnit ett lopp på sex starter och Mill Alba som har inlett karriären mycket lovande med en seger och två andraplatser på de fyra första starterna.

Mats bor och har hästarna på gården på Billingens sluttning men träningen sker mestadels inne på Axevalla.
- Jag är nog inne och tränar fyra gånger i veckan i alla fall. Det är så trevlig stämning bland oss amatörer och vi kör mycket ihop i grupper, det tycker jag har blivit en succé. Sedan är Axevallas anläggning komplett med allt som behövs från rundbanor, djupsandbana och vanlig lätt rakbana, avslutar Mats som sedan två månader är pensionär och därmed kan ägna ännu mer tid åt sina älskade hästar.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen fredag 21 december. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.


Mats och Marias Mill Alba vid segern här på Axevalla för någon månad sedan. Foto: Malin ALbinsson, MVA Foto.