Månadens hästägare november blev Ari Oinonen, Skövde

2018-12-12 13:40:00

Månadens hästägare november blev Ari Oinonen, Skövde

Ari Oinonens travintresse började för länge sedan men amatörtränarkarriären startade för inte så länge sedan för Ari som är uppväxt i Skövde.

- Jag minns än idag första gången jag fick åka med några kompisar till Axevalla. Det var i slutet av 70-talet och jag kommer ihåg att May Björn vann den tävlingsdagen. Efter det fastnade jag för travet men bara som besökare på publikplats och spelare, berättar Ari.

Civilt har Ari arbetat på Volvo i 40 år och en dag för några år sedan när han besökte Axevalla såg han ett anslag om en prova på-kurs som Travskolan arrangerade.
- Jag har alltid varit fascinerad av hästarna och tänkt många gånger att det vore kul att lära sig lite om hur man tränar och själva stallbacksmiljön. Jag anmälde mig till kursen och fastnade direkt för den biten. Sedan har jag gått alla kurser som finns innan jag slutligen kunde gå själva B-tränarkursen och plocka ut min egen B-tränarlicens.

Licensen tog han ut i början av september 2017.
- Axevallas Travskola specialsydde en kurs åt oss som var intresserade att ta egen licens vilket både underlättade och snabbade upp licenstagningen.

I höstas köpte han Outlaw Pete från Eric Martinssons stall och han har gjort tre starter för Ari.
- Senast spurtade han mycket vasst som trea och han känns väldigt stark i träningen. Jag tränade mycket på Axevallas djupsandbana med honom tidigare men det sista mest på den lätta rakbanan, berättar Ari.

Ari hyr in sig på Axevallas hästhotell och trivs som fisken i vattnet med det.
- Det fungerar helt perfekt. Dels kan man få hjälp med i stort sett allt från in- och utsläpp till fordring om man vill det. Sedan tycker jag att Axevalla har alla träningsfaciliteter som krävs och det är lätt att variera träningen på ett bra sätt, avslutar Ari.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen fredag 21 december. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.


Outlaw Pete när han stoltserar i hagen på Axevalla. Foto: Ari Oinonen.