Månadens hästägare maj blev Stall Lilla Ekeberg AB, Axvall

2019-07-05 09:00:00

Månadens hästägare maj blev Stall Lilla Ekeberg AB, Axvall

Bakom ägarpseudonymen finns två mycket välkända Axevallaprofiler Stefan Pettersson och Maria Karlsson. Båda med en minst sagt gedigen bakgrund i travets värld.

Maria Karlsson var den som en gång i tiden drog igång Axevallas Travskola på 90-talet och hon arbetade i flera år även på Axevallas sportkontor. Nu mera är hon utbildningsansvarig på Svensk Travsport. Stefan Petterssons travresa går inte heller av för hackor.
- Min äldre bror Peter var tränare på Axevalla på 70- och 80-talet och jag började springa i hans stall som ung. När jag sedan gick ut grundskolan fick jag dagen efter anställning hos Sören Norberg inne på Axevalla och nästa år är det faktiskt 40 år sedan, berättar Stefan.

Nio år i två sejourer blev det som lärling hos Sören Norberg och lika länge hos Roger Grundin men då i ett svep och även ett år hos Bengt Persson.
- Det är tider jag minns med stor glädje och jag lärde mig oerhört mycket hos både Sören och Roger även om de var väldigt olika som arbetsgivare. Båda två var och är oerhört stora hästkarlar, säger Stefan.

Under så många år blir det såklart många hästar att sköta om och flera riktigt bra.
- De tre bästa hos Grundin var nog Lillis Frisäng, Little Brown Jug och Atlantic City. Lillis Frisäng tillhörde kulltoppen och var tvåa både i Svenskt Travkriterium och Orsi Mangelli. Little Brown Jug tillhörde även hon de bästa stona i sin kull och Atlantic City var en riktig segermaskin. Ett år vann han hela 7 Rikstotolopp, berättar Stefan Pettersson.

Det allra största i Stefan och Mias travliv är utan tvekan ändå framgångarna med G.H.Nemo som de födde upp, ägde och tränade själva under hela karriären. Han tjänade drygt 3,2 miljoner kronor och vann flera Gulddivisionslopp och var fyra i Derbyt 2010 när Joke Face vann.

Stefan jobbade också som lärare på Axevallas hästgymnasium under 14 år och många av de hästskötare som nu är ute och jobbar hos Sveriges proffstränare har gått i hans skola.

För dagen tränar Stefan och Maria två hästar, Nymo och Luna Lovegood plus att de har en ettårig bror till G.H.Nemo i stallet.
- Nymo är väldigt kapabel men har strulat till det för sig hittills i karriären. Luna Lovegood ska betäckas nästa år och ettåringen ser jättefin ut, avslutar Stefan Pettersson.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen fredag den 12 juli. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Luna Lovegood vid seger här på hemmaplam med Håkan K Persson i sulkyn. Foto: MVA Foto.