Månadens hästägare maj blev Stall Hem till Byn KB, Tråvad

2017-07-06 15:30:00

Månadens hästägare maj blev Stall Hem till Byn KB, Tråvad

Eller Mats Larsson som står bakom den fyndiga ägarpseudonymen. Mats som är ett välkänt ansikte sedan många år på Axevallas stallbacke är på Kreta när vi får tag på honom på telefon.

- Jag tog faktiskt en restresa häromdagen. Jag ringde och kollade när de öppnade på morgonen och kl. 14.00 samma dag satt jag på flyget, berättar Mats.

Mats kom i travet genom spelet redan på 70-talet men blev mer och mer intresserad av själva sporten.
- Först köpte jag in mig i en andelshäst i mitten av 80-talet och efter ytterligare något år gick jag med i en ny häst som Bo Hellkvist tränade och fick börja lära mig att träna och köra, berättar Mats och fortsätter.
- Sedan tog jag min amatörlicens 1991 och har sedan alltid haft någon häst som jag tränat, berättar han men kommer på sig själv.
- Nej föresten, jag har varit utan häst i korta perioder och tänkt sluta men har fått sådan abstinens efter hästarna så det har inte gått. Nästan direkt har jag skaffat en ny häst.

Mats har arbetat i slakteribranschen i hela sitt liv och tränat hästarna på fritiden.
- Det är ett underbart intresse och man får så mycket tillbaka av dessa djur. Det roligaste som finns är att följa hästens utveckling i träningen tills det är dags för start och tävlingsbiten.

Mats har också fött upp några hästar där Byns Ende Charmör som härjade på tävlingsovalerna i mitten på 200-talet i Västsverige kanske är den bästa.
- Han var världens lataste och trögaste häst som yngre och jag tänkte nästan ge upp med honom. Det går nästan inte att beskriva hur enormt lat han var. En dag när jag körde honom fick jag nästan en chock, han tog i självmant. Sedan tävlade han ganska bra och tjänade ungefär 300.000 kronor i karriären, berättar Mats.

Under perioder har han också hjälpt till i Hans ”Sula” Adler och Olle Elfstrands stall och där har han lärt sig väldigt mycket.
- Det har varit oerhört lärorikt för mig att få vara med i de stallarna.

Just nu har han Dollydoo Laday som har vunnit tre lopp och tjänat knappt 300.000 kronor på träningslistan.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen fredag den 14 juli Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.