Månadens hästägare juli blev Stall Jaka HB, Hyssna

2018-08-14 15:28:00

Månadens hästägare juli blev Stall Jaka HB, Hyssna

Bakom Stall Jaka HB står makarna Jan och Karin Bergström som genom åren har ägt och tränat många hästar och varit mycket på och omkring Axevalla.

- Jag är ju gammal fotbollsspelare i Kinna IF och genom fotbollskompisar började jag springa på Åbytravet i början på 80-talet. I den vevan träffade jag Karin som var en riktig hästtjej och 1986 köpte vi vår första häst. Karin älskade Vibrante-hästar så det blev såklart en avkomma efter honom som hette Red Darling, berättar Jan och fortsätter.
- Hon blev riktigt bra och vann åtta lopp och tjänade drygt 140.000 kronor på den tiden. Hon fick sedan flera avkommor som också blev bra där Dancing Fighter, född 1989, var bäst med nio segrar och drygt 366.000 kronor intjänat.

På den tiden var de ofta inne på Axevalla och tränade sina hästar och hade ett nära samarbete med Bo Näslund och hans dåvarande lärling Peter L Johansson.
- Vi hade väldigt roligt med dessa båda herrar och det blev många historier vid kaffebordet som man kommer ihåg än idag.

En annan häst som har en speciell plats i deras hjärta var Mr Lebo.
- Det är utan tvekan den mest kapabla häst vi har haft hand om men tyvärr höll han inte ihop. Han vann ett av sina första lopp för oss på Halmstad för Fredrik Berg och den segertavlan pryder hela väggarna i vår spelbutik, konstaterar Jan.

Jan och Karin har mestadels tränat sina hästar själva men även emellanåt haft dem i proffsträning.
- Egentligen vill vi träna och pyssla med hästarna själva men just nu hinner vi inte då vi jobbar väldigt mycket båda två. Vi har två hästar i träning hos Per Berg Thomsen för dagen, Suarex och det tvååriga stoet Imperias Juliette, båda efter Love You, berättar Jan och fortsätter.
- Vi älskar verkligen hästarna och travsporten och hos en lite mindre tränare som Per kommer man nära hästarna och vi kan vara väldigt delaktiga. Jag var till exempel ute och körde Suarez bara för någon dag sedan.

Apropå Suarez så tog han sin första seger på Vaggeryd för någon vecka sedan då han vann helt överlägset trots ett lopp i dödens.
- Vi har alltid trott på honom och kanske ramlar polletten ner nu, Love You-avkommor brukar ofta inte vara så tidiga och även Per Berg Thomsen tror det finns fin utveckling i honom.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen tisdag den 28 augusti Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.


Suares vinner på Vaggeryd med tränaren Per Berg Thomsen. Foto och Copyright: MVA Foto.


Prisutdelningen på Vaggeryd. Foto och copyright: MVA Foto.