Månadens hästägare juli blev Rigmor Jakobsson, Skara

2017-08-24 09:20:00

Månadens hästägare juli blev Rigmor Jakobsson, Skara

Månadens hästägare juli blev Rigmor Jakobsson Skara. Eller egentligen Vinköl där hon och hennes man Bosse håller till numera.

- Ja det stämmer, vi köpte en gård i Vinköl i våras som vi håller på och renoverar och bygger upp efter eget huvud, berättar Rigmor när vi får tag på henne.

Rigmor är uppväxt i Vara-trakten och höll på med ridning som yngre och kom in i travet i början av 2000-talet genom hennes dåvarande man travtränaren Sten O Jansson.
- Vi flyttade till Gotland där vi köpte en gammal kogård som vi renoverade upp till en hästgård. Det var en oerhört rolig period men också slitsamt såklart och som mest hade vi 50 hästar i verksamheten, säger Rigmor.

Bland annat hade de unghäststärnan och den grå profilhästen Majesty of Rock i träning där den sistnämnda tjänade nästan 2 miljoner kronor under karriären.
- Majesty of Rock var den första travhästen som jag fick hålla på med dagligen och sköta om och en bättre början är det ju svårt att få. Men jag fastnade egentligen direkt för travets värld, jag tyckte det var skitkul helt enkelt och gemenskapen är helt annorlunda jämfört med inom ridningen som jag kom ifrån, konstaterar Rigmor.

2007 gick flyttlasset sedan till Värmland där hon för första gången tog ut en egen amatörlicens och för några år sedan kom hon och Bosse som sagt tillbaka till Rigmors gamla hemtrakter i närheten av Axevalla.

På träningslistan finns just nu Jagent och Firewire som båda är igång och tävlar för fullt och i deras ägo även två välstammade fölston i Add a Lil Bourbon och Jacaranda. Deras ettåringar efter Joke Face respektive Maharajah såldes för bra priser på Elitloppsauktionen i våras.
- Sedan har vi två stycken tvååringar efter dem också som är i träning hos Stig H Johansson som ser väldigt fina ut, berättar Rigmor.

De håller som sagt på att utveckla den nya gården och i framtiden ska det bli en träningsbana där men som det är nu åker de in till Axevalla minst tre gånger i veckan för att träna sina hästar.
- Jag tycker det är suveräna träningsmöjligheter på Axevalla så det fungerar hur bra som helst, säger Rigmor som avslutar.
- Det roligaste med travet för oss är egentligen hela konceptet och allt runtomkring. Vi lever vårt drömliv med hästarna runt knuten och trevliga människor runtokring.


Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen tisdagen den 29 augusti. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Jagent sträcker ut för Jorma Kontio. Bild från 2015. Foto: Kanal75.