Månadens hästägare juli blev Mother & Brother AB, Trollhättan.

2019-08-16 08:00:00

Månadens hästägare juli blev Mother & Brother AB, Trollhättan.

Bakom ägarpseudonymen Mother & Brother AB star Kent Åke Knutsson från Trollhättan som har en gedigen travbakgrund i bagaget.

- Mitt travintresse började egentligen på 60-talet genom några kompisar som var spelintresserade. Jag har dock aldrig varit intresserad av spelet utan det är hästarna som har lockat mig och när jag var 20 år köpte jag in mig i min första häst som hette Ethel Fibber som var född 1961. Jag hade henne på Axevalla och tränade henne själv på kvällarna efter jobbet och hon vann faktiskt 4 lopp, berättar Kent Åke och fortsätter.
- När jag satt och körde på Axevalla på kvällarna lärde jag känna Folke Sjöberg och hos honom hade jag en häst som hette Earl Ford som vann 25 av 55 starter och var riktigt bra. Bland annat vann han Aftonbladets Championtäcke på Axevalla, minns Kent Åke.

Han ägde även Chronos som var en profilhäst på Axevalla och tjänade drygt 130.000 kronor på 60-talet vilket är mycket starka siffror.

Kent Åke har jobbat som revisor i det civila och när det var som mest hektiskt på jobbet och han också bildade familj och fick barn blev det sedan uppehåll från travet och hästarna under många år.
- Ja tiden räckte inte till helt enkelt och jag prioriterade jobbet och familjen före. Men när jag många år senare fyllde 50 år kidnappade mina jobbarkompisar mig och skulle ta med mig på lite upptåg. Jag tänkte att de ska ha mig att hoppa bungyjump eller nått skit men istället åkte vi till Bertil Nordensson där jag fick köra häst igen. En otroligt rolig upplevelse och 50-årspresent och sedan var jag fast igen, berättar Kent Åke.

Kent Åke fick bra kontakt med Bertil Nordensson och köpte in sig i They Call Me Ted som blev en fin tävlingshäst med drygt 368.000 kronor på kontot innan karriären var över.

Via Bo Falsig på Åby köpte han sedan Icy Shadow på auktion i Danmark och även hon tävlade bra och det är också hon som är stammoder till Kent Åkes avelsverksamhet idag.
- Jag ville ha ett sto efter Starchip Entrprise och när Bo hittade henne slog jag till. Det blev ett lyckoköp då vi hade mycket roligt med henne och hon har ju också visat sig lämna bra i aveln.

Bland avkommorna märks bland annat StoChampionatsfinalisten Perfect Cash, Divine Cash och Magic Cash. Givetvis är också Rapide Cash som Kent Åke tränar själv och fick den här utmärkelsen genom efter Icy Shadow.

Kent Åke är pensionär sedan några år men har fullt upp på dagarna med sina hästar.
- Det är en jättebra tillvaro och jag tror att jag håller mig ung genom att hålla på med hästarna på dagarna. Då håller man igång, avslutar Kent Åke Knutsson.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen tisdag den 27 augusti. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Rapide Cash vid seger för Henriette Larsen när hon var i träning hos Peter Untersteiner. Foto: Tr Media.