Månadens hästägare april blev Ulla Wiklund Thurén

2017-05-16 09:07:00

Månadens hästägare april blev Ulla Wiklund Thurén

Leksandsbördiga Ulla kommer från galoppsporten från början och som 16-årig flicka, 1967, tog hon tåget från hemtrakterna ner till Stenstorp där hon hade fått anställning som stallskötare hos galopptränaren Lennart Jarvén.

- Hos Lennart trivdes jag alldeles ypperligt och blev kvar där ända till 1981, berättar Ulla och fortsätter.
- Vi hade många bra galoppörer i stallet då och det blev mycket resor runt om i norden för att tävla.

Just de långa resorna var faktiskt en av anledningarna till att Ulla började snegla mot travet.
- Jag visste egentligen inte mycket om trav men det fanns många travbanor runt omkring och alla långa resor för att tävla i galopp började kännas jobbigt. Detta var för ungefär 10 år sedan och jag köpte en travhäst genom Roger Grundin som hette What A Hero. Jag lyckades vinna ett lopp med honom och efter det fick jag blodad tand, berättar och spinner vidare.
- Jag hade hört att det var mycket enklare med trav än galopp men det har jag fått lära mig att så inte är fallet.

Just nu har Ulla Stepping Baby och gamla hedershästen Black Line L.G. på träningslistan plus två tvååringar.
- Black Line L.G. kommer tyvärr inte starta mer efter en skada han ådrog sig ifjol men han har gjort det jättebra. Stepping Baby är i full gång och tävlar och tvååringar räknar jag med att kunna köra premielopp med senare i år, så det ser bra ut inför framtiden.

För närvarande finns ingen galopphäst i stallet men det kan det bli ändring på framöver.
- Jag är sugen på att skaffa en galopphäst igen och ska kolla med Lennart Jarvén om han har något bra tips. Jag tränar galoppörerna och travarna ganska lika förutom att jag lägger in lite mer intervallträning med travarna. Jag kan också säga att det är mycket svårare att träna travare gentemot galopphästar, konstaterar Ulla.

Ulla tycker både trav och galopp är lika roligt men det finns en ganska markant skillnad.
- Jag upplever att gemenskapet och hjälpsamheten är mycket större inom travet än inom galoppen, avslutar Ulla Wiklund-Thurén.