Månadens hästägare april blev ESTRI HB, Vimmerby

2018-05-21 13:45:00

Månadens hästägare april blev ESTRI HB, Vimmerby

ESTRI HB som äger Dracula består av 15 personer som äger 17 andelar i Dracula som tränas av Rickard Svanstedt.

- De representerar verkligen ett klassiskt nutida andelsgäng med allt från personer som innan de blev delägare i Dracula knappt någonsin ens sett trav live till personer som ägt häst i tiotals år. Det är otroligt kul med ett så ”spritt” ägargäng och Rickard och Draculas skötare Felicia är fantastiska i att informera och hjälpa till att förklara så alla förstår och känner sig välkomna, säger företrädaren Linn Andersson.

Linn Andersson som har själv en gedigen travbakgrund i botten.
- Min pappa delägde travhästar i proffsträning under min uppväxt och vi åkte ofta och hälsade på dem på helgerna. Sedan tog pappa alltid med mig till Örebrotravets tävlingar och travet har så att säga alltid varit en naturlig del av mitt liv. Pappa var sen amatörtränare och jag hade både ponnyhästar och stora hästar att rida på, berättar Linn Andersson och fortsätter.
- Jag kom sedan bort lite från travet under några år i sena tonåren men för 6-8 år sedan tog jag upp intresset igen och det är kärleken och närheten till hästarna som jag inte kunde vara utan.

Framtidens hästägande är enligt mångas mening konsortieägande där flera personer går ihop och deläger en häst, något som Linn är väldigt engagerad i.
- Jag företräder totalt sex andelsägda hästar hos fyra olika tränare med över hundra unika delägare. Sedan äger jag numera runt 65 % i min första andelshäst Charmant Hornline, hästen som fick mig tillbaka till travet på allvar. Hon är nu dräktig och ska förhoppningsvis bli mamma nästa vår vilket känns oerhört spännande. Jag är även delägare till en treåring efter Love You så framtiden ser väldigt spännande och rolig ut, konstaterar Linn.

Linn arbetar sedan några månader tillbaka som tjänsteman för organisationen Travhästägarna, paraplyorganisationen för Sveriges hästägareföreningar, bland annat Axevallas.
- Mitt jobb är allt från att stötta upp landets lokala hästägareföreningar i deras arbete till att jobba för att hästägarna som grupps intressen bevakas gentemot Svensk Travsport i allt från att hästägarna som grupp får bättre både ekonomiska villkor och att de mjuka värdena beaktas till att hjälpa enskilda hästägare med problem de upplever.

Hur är Dracula att göra med då? Det är ju ändå han som är anledningen att ni blivit månadens hästägare!
- Dracula är hästgängets riktiga charmtroll. Han ser inte riktigt ut som en vanlig travhäst utan snarare som någon variant av ardenner men med en oerhört busig och rolig uppsyn. Han har ett minspel som gör att man kan stå en hel dag och bara titta på honom och skratta. Han var allt annat än ett träningslejon inför debuten så att han bara snodde runt från spår 5, spetsade och stack undan till slut är mitt travlivs största chock. Han verkar ha en riktigt bra löpskalle, vara travsäker och helt okomplicerad. Hemmavid fullkomligt älskar han att vara i sin hage. Otaliga är de uppgivna meddelanden från hans skötare Felicia om att Dracula, eller Ulla som hon kallar honom, vägrar att komma in så att Felicia vackert får stanna kvar i stallet till framåt 18.00 på söndagarna, avslutar Linn Andersson.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen torsdag den 24 maj. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Dracula och Rickard Svanstedt. Foto: MVA Foto, Malin Albinsson.