Månadens hästägare april blev Duncarra AB, Götene

2019-07-04 16:28:00

Månadens hästägare april blev Duncarra AB, Götene

Bakom Duncarra AB står Emil Sandblom som har en väldigt spännande travhistoria att falla tillbaka på.

- Min farfar hade hästar för länge sedan. Bland annat Nick Noon som var lite av en Axevallaprofil och vann 12 lopp på 70- och 80-talet. Han fick sedan en avkomma som hette Dick Noon och han blev ännu bättre och det var då jag som liten grabb blev intresserad och följde med på trav, berättar Emil.

Dick Noon var i träning hos Sven Gunnar Andersson och vann 24 lopp och var bland de tre bästa i 49 av 91 starter.
- Jag kommer så väl ihåg att jag fick åka med farsan och Sven Gunnar på trav när han tävlade och spänningen före och under loppen, säger Emil, och fortsätter.
- Sedan kom jag ifrån den delen av travet under många år när jag blev lite äldre. Jag följde dock travet lite på avstånd och besökte Axevalla när det var V75 och under StoChampionatshelgen.

För fem år sedan fick Emil erbjudande som gjorde att travintresset och livet tog en helt annan riktning.
- Jag fick en fråga om att köpa en andel i Thorn Bird som då var tre år vilket jag gjorde och sedan var jag fast. Hon tävlar ju framgångsrikt fortfarande så det är riktigt roligt.

Men inte nog med det, för tre år sedan anmälde han sig till Axevallas B-tränarkurs och sedan har det hela utvecklats med hästägandet.
- Just nu har jag 10 hästar varav jag tränar fem själv. Jag bor nära gamla Axevallatränaren Tommy B Andersson och han har hjälpt mig oerhört mycket med hästarna och hur de fungerar, konstaterar Emil.

Drömmen att ta egen körlicens finns också.
- Jag hade faktiskt tänkt att anmäla mig till årets körslicensutbildning men det blev för mycket att göra på jobbet under den perioden så jag fick avstå. Det jag älskar med travet är kombinationen hästarna och tävlingsmomentet och fick man prova att köra några lopp själv så skulle det nog vara ytterligare en dimension vad det gäller den biten, avslutar Emil Sandblom.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen fredag den 12 juli. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

En av Emils hästar Beauty Taste efter en seger här på hemmabanan. Foto: MVA Foto.