Inför Guldstoet: Två jättelöften bär favoritskapet

2018-05-30 15:38:00

Båda har vunnit fem av sju starter, båda är döttrar till Maharajah.
På söndag möts kulltopparna Felicity Shagwell och A Sweet Dance på Axevalla.

Ja, årets upplaga av Guldstoet ser ut att bli ett riktigt topplopp, där två av Sveriges mest talangfulla ston väntas spela huvudrollen.

I ena ringhörnan finns André Eklundhs ögonsten och Silverstoet-vinnare Felicity Shagwell – i den andra finns Helena Burmans speedkula A Sweet Dance. Trots att de båda stona bara är tre år gamla räknas dem av sina tränare som de bästa hästar som de suttit bakom.

- Jag har jobbat med det här sen jag var 18, men aldrig kört en finare häst. Hon är verkligen en supertalang, säger 32-årige André Eklundh.

- A Sweet Dance känns som den bästa hästen jag haft. Det här är ju verkligen en kulltopp, och det har jag inte haft tidigare, säger Helena Burman.

"Säger en del om henne"
De båda stona har inlett karriären på liknande sätt, med fem segrar vardera. Felicity var den som utmärkte sig mest som tvååring, med en seger i Silverstoet och en andraplats i storloppet Svampen på Örebro.

A Sweet Dance har i sin tur utmärkt sig mer som treåring, med dubbla segrar i Magaretas tidiga unghästserie på Solvalla. Den senaste togs i bländade stil, där A Sweet Dance var helt överlägsen sina konkurrenter och kunde inkassera 300 000 kronor. Totalt har hon redan sprungit in över 800 000 kronor.

Felicity Shagwell är inte långt efter, och genrepade inför Guldstoet med att vinna ett treåringslopp på Jägersro, trots att hon var långt ifrån toppad.

- Hon hade varit lite krasslig inför det och hade heller inte gått något snabbare jobb, men att hon ändå kunde vinna så pass enkelt hon gjorde säger en del om henne. Hon bör vara klart förbättrad till den här starten, säger André Eklundh, som både tränar och kör Felicity Shagwell.

"Har inte gett slaget förlorat"
Mycket av loppets utgång kan däremot ha avgjorts i spårlottningen. Felicity Shagwell lottades till fina spår 3, medan A Sweet Dance drog nitlotten med bricka 12 bakom bilen. Och att de båda tränarna har koll på varandras hästar råder det inget tvivel om.

- Min taktik, förutom att hitta till ledningen, blir att göra det jobbigt för A Sweet Dance på vägen, säger André Eklundh.

-
Spåret känns tufft, och samtidigt som min häst har dragit nitlotten så har ju Felicity Shagwell fått ett perfekt spår, men vi har inte gett slaget förlorat på förhand. Det här är ett lopp jag siktat på och väldigt gärna vill vinna, säger Helena Burman.

På söndag strax före klockan 18 avgörs årets upplaga av Guldstoet, där vinnaren tar hem 350 000 kronor och evig ära. Kanske får vi också se nästa års StoChampionatsvinnare på söndag?