Bosse Rydgren ”reffar” under Trippeltravet

2014-06-09 14:10:00

Nu är det klart att Sveriges kändaste och enligt väldigt många bästa travreferent, Bosse Rydgren, kommer till Axevalla och refererar loppen under vårt Trippeltrav på lördagen och söndagen 19 och 20 juli...

Bosse Rydgren refererade sitt sista lopp på Solvalla 2006 men är fortfarande en av travsveriges mest kända röster. Han har levererat mängder av klassiska referat genom åren och man kan utan tvekan säga att han tog refererandet till en ny nivå och blev stilbildande under sina 25 år på huvudstadsbanan.
- När jag tog över från Bosse Blomqvist som referent på Solvalla 1981 fick man inte referera in hästarna i mål. Man var helt enkelt tvungen att vara tyst de sista 75 metrarna för att inte störa. Mitt första Elitlopp 1982 var det ju en härlig duell mellan Ideal du Gazeau och Dartster F. och att sitta helt tyst den sista biten kändes väldigt konstigt, berättar Bosse Rydgren och fortsätter.
- Successivt smög jag mig närmare mål i referaten och ingen sa något. Efter några år var det vedertaget att man kunde göra så och det var under den tiden begreppet ”hårt i mål” kom till, berättar Bosse.


Att Bosse skulle hamna inom travsporten redan från början är inte så konstigt. Man kan minst sagt säga att han är född in i travet.
- Min pappa var ju chef på Bollnästravet och min bror Leif blev sedemera travtränare. Själv hade jag mitt första funktionärsjobb på Bollnästravet redan som sexåring och sedan hade jag de flesta positionerna under tävlingarna där innan jag flyttade till Solvalla och Stockholm i början på 80-talet.

Bosse Rydgren är för de allra flesta som varit med inom travet några år ”referenternas referent”. Av alla klassiska refererat han har levererat genom åren så är det tre stycken som ligger honom lite närmare om hjärtat än de andra.
- För min egen del sätter jag Elitloppet 2006 när Jag de Bellouet var först i mål etta. Sedan kommer Meadow Roads klassiska Elitloppsseger och efter det Mack Lobells första Elitloppsseger 1988, säger Bosse.

I Mack Lobell-loppet kommer alla ihåg när han 100 meter före mål utropade ”what a horse, what a driver”. Hans nynnande av den franska nationalsången Marseljäsen 2006 när Jag de Bellouet lämnade konkurrenterna pratas det om än idag som det kanske mäktigaste travreferatet någonsin. Ryktet säger att den franska toppkusken Jean Michel Bazire hade det som ringsignal på sin mobiltelefon under lång tid efter loppet.
- Under alla år och alla lopp jag har refererat så har jag aldrig funderat ut vad jag ska säga i förväg. Allt har kommit spontant förutom en enda gång. Det var just Elitloppet 2006 då jag kände starkt att Jag de Bellouet skulle vinna. När hästarna kom upp bakom bilen inför finalen frågade jag min kompis som då satt bredvid mig om jag kunde nynna Marseljäsen om Jag de Bellouet var på väg mot segern. Han svarade att det blir kanonbra, så då gjorde jag det, berättar Bosse.De flesta av travreferenterna som har kommit efter Bosse Rydgren har på ett eller annat sätt tagit intryck av Bosse och att han har varit stilbildande inom gebitet är ingen överdrift. När han refererade som mest under 80-talet kunde det bli upp emot 240 ”reffdagar” under ett enda år.
- Jag tycker att klassen på referenterna i Sverige är mycket bra. En bra referent ska givetvis vara informativ och korrekt men även kunna skapa bästa möjliga stämning och atmosfär. Får man till en bra stämning så har publiken också lättare att ta till sig informationen under loppen, säger han och fortsätter.
- Jag tror också det är väldigt viktigt att travbanorna jobbar med egna profiler som referenter. När man hör en referent ska man direkt få upp travbanans varumärke i huvudet. Rösten ska helt enkelt förknippas med varumärket.


På Axevallas Trippeltrav har Bosse Rydgren varit många gånger men tidigare bara som turist.
- Trippeltravet med StoChampionatet är för mig en folkfest utan dess like med folk runt hela banan och underbar stämning och sport. Jag har varit med och följt Axevallas Trippeltrav ända sedan det startade och utvecklingen av konceptet har varit helt enorm. Jag är ytterst tacksam att jag är inbjuden att referera den här helgen och det blir lite av en comeback för mig i stora sammanhang. Jag ser mycket fram emot att få komma till Axevalla näst sista helgen i juli, avslutar Bosse Rydgren.

Av Lars Ågren