Hur ska detta påverka Axevalla?

Ja, efter beskedet om att Solvalla ska tävla 35 av årets tisdagskvällar under 2018, så är vi förstås många som funderar på hur det ska påverka oss på Axevalla!

 • Den stora snackisen för dagen är förstås hur Axevalla kommer att påverkas när det nu slutgiltigt blir så att Solvalla får tisdag som ordinarie (35 ggr) tävlingsdag under 2018.

  Det är väl lite för tidigt att uttala sig om detta än. Man behöver liksom se utfallet för Axevallas del innan man kan ta till orda alltför mycket.

  Positivt så här långt är i alla fall att vi – samma sak gäller för Sundbyholm – är lovade två "supertisdagar" med förhöjda prispengar. Dessa måste kunna gå att göra något riktigt bra av.

  Sedan lär inte tisdagstävlingarna försvinna helt, men det blir såklart ont om V64-omgångar denna veckodag.

  ***  Det står för övrigt redan klart att Axevalla, precis som detta år, kommer att ha 42 tävlingsdagar under 2018.

  Av dessa är fyra stycken V75-omgångar, 17 februari (18 februari i år), lördag och söndag i Trippeltravet, samt 31 december (23 december i år).

  Inga förändringar så långt alltså.

  Även i övrigt kommer preliminärt mycket att vara sig likt när det gäller typen av tävlingsdagar. Det blir precis som i år tolv lunchtrav, tre V65-lördagar, fem V5-kvällar och fyra breddtrav.

  Det som blir förändringen blir att våra elva V64-tisdagar nu under 2017 kommer att bytas bort inför 2018, av allt att döma mot andra V64-omgångar men då alltså på andra veckodagar.

  ***  Det känns på något vis naturligt att gå från tisdag till torsdag för Axevallas del och då pratar jag förstås om de veckor som INTE Åby tävlar på torsdagar, utan kör V86 Xpress på onsdagar eller har uppehåll av någon anledning.

  Jag tror inte att det bytet skulle behöva vara till ondo för Axevalla. Kanske är det istället tvärtom, kanske är det byte av vardagkväll som behövs för att röra om lite i grytan, skapa någon form av nytändning och lyft för inte minst den publika tillströmningen samt restaurangverksamheten.

  Att ha kvällstrav på torsdagar, kvällen före fredag då helgen inleds, har traditionellt varit väldigt gångbart. Åby och Örebro är två fina exempel på detta.

  Förr hette det ju lite i folkmun "Axevalla - alltid på en tisdag".

  Det har vi värnat om i många år nu, men tiderna har förändrats och plötsligt känns inte längre denna slogan helt given, även om många med mig gillar att åka ut till banan på tisdagskvällar.

  ***  Däremot skulle inte jag vilja byta ut Axevallas tisdagskvällar mot exempelvis fredagskvällar, även om det då och då – vid enstaka tillfällen – funkar också med denna veckodag.

  Nej, jag följer i likhet med många andra den fortsatta utvecklingen i ämnet med spänt intresse.

  Hur ska det bli för Axevallas del?

  En liten bön ber jag, snälla snälla, låt de tisdagskvällar vi inte längre kan få bli till torsdagskvällar!

  ***  Tre storsegrar inom loppet av tre dagar.

  Detta var verkligen något som vi på Axevalla behövde.

  För det är ju faktiskt så, handen på hjärtat, att det har varit lite tunnare än vanligt med stora sportsliga framgångar för våra tränare så här långt under 2017.

  Låt oss nu tro att det sista kvartalet, plus resten av september, ger fler anledningar till att jubla högt och slå på stora trumman.

  ***  Det började i torsdags, då Rickard Svanstedt for upp till Gävle med Baron Gift och städade av ett riktigt fint gäng i Fyraåringsstjärnan med 150 000 kronor i förstapris.

  Segertiden var kanonfina 1.10,4a/1640 meter.

  På tal om Rickard, vilken stallform han tycks ha för dagen. Innan segern med Baron Gift hade han två segrar här hemma, den 29 augusti, med Samaras K.M.E. och Samiswhoiam.

  ***  Andra större framgångar för Rickard Svanstedt under 2017:

  11 februari: Tvåa med Listas Spartacus bakom Cyber Lane (!) i Margaretas Tidiga Unghästserie, 150 000 kr.

  18 februari: V75-vinst med Baron Gift i Bronsdivisionen här på Axevalla, 110 000 kr.

  15 mars: Tvåa med Baron Gift bakom Gareth Boko i Margaretas Tidiga Unghästserie, 150 000 kr.

  ***  Så fortsatte då våra Axevallaframgångar på lördagen, då Stall Palema och Pär Hedberg med personal tog en smått fantastisk dubbel i V75 (båda DD-loppen för övrigt) med Bålsta Palema och Aron Palema, båda förtjänstfullt körda av Färjestads Mikael J Andersson.

  Bålsta Palema drog in 110 000 kronor, Aron Palema 125 000 kronor.

  Båda hästarna är därmed inkvalade till V75-finalerna på Solvalla under Kriteriehelgen, lördagen den 30 september. Bara det liksom.

  ***  Aron Palema har denna dag, alltså den 30 september, chansen att vinna sin tredje (!) V75-final för året.

  Tillsammans med Åke Svanstedt vann han finalen i Bronsdivisionen på Solvalla under elitloppshelgen den 27 maj och tillsammans med Mikael J Andersson vann han Silverfinalen på Åby under ÅSP-dagen den 12 augusti.

  Bara dessa två segrar har inbringat 420 000 kronor på kontot.

  Nu väntar alltså ännu en Silverfinal – sannolikt med Mikael J Andersson i vagnen – och vinner Aron på nytt, jag då är han hastigt – och väldigt lustigt – uppe i Gulddivisionen.

  Blir han tvåa, ja då står han kvar i Silverdivisionen ett meeting till – bara 10 000 kronor under den övre gränsen.

  ***  Det rullar ju på som bara den för Stall Palema och Pär Hedberg.

  Men det gjorde det minsann också 2015. Fortfarande är det 850 000 kronor som ska in nu under 2017 för att straffa siffrorna från det året, då segerantalet låg på 35 stycken.

  Hittills i år har Palemastallet 27 segrar.

  Här finns det mål att jobba emot!

  ***  Men det rör på sig i fler stall än de båda nyss nämnda.

  Eric Martinssons hästar verkar klart på gång och på bara drygt en månad har segerantalet under 2017 ökat från 12 till 17.

  Jodå, jag vet att det är en bit kvar till fjolårets 40 (!) segrar för Eric, men det är också 3,5 månad kvar på året och hösten ser ut att bli ljus!

  ***  En annan "formtränare" är Anders Hultgren. Den minnesgode vet att han, tillsammans med sambon Lotta Lusensky, hade några riktiga guldår runt 2009-2010 med jättefina montéhästar som Sixten Palema och Lanxess Palema, för att nu nämna några.

  Men därefter har det gått lite tyngre, Anders har inte riktigt fått fram någon ny profilhäst och Tidaholmsparet har fått jobba mycket i det tysta.

  I dagsläget ser det ljusare ut - hästarna har levererat bra den senaste månaden och på träningslistan finns nu 18 hästar, varav 8 är ostartade unghästar.

  ***  Jag ska givetvis inte heller glömma Sofia Aronsson.

  Sex stallsegrar den senaste månaden talar sitt tydliga språk.

  På lördag gör för övrigt hennes ögonsten Star Advisor Joli debut i Gulddivisionen inom V75.

  Över rätt distans med ett bra startspår dessutom.

  Star Advisor Joli skulle ha debuterat i Guld redan den 5 augusti i Rättvik, men ströks då på grund av halsinfektion.

  Det känns spännande på lördag!

  ***  PS På tre säsonger har Star Advisor Joli tagit 17 segrar i regi Sofia Aronsson.

  Starka papper.

  ***  Slut för idag!

  Olof