Vad var det för en Mamba vi fick se?

2020-02-04 16:30:02

Att en liten stjärna tändes i V75 lördags gick inte att ta miste på.

Tyska stoet Green Mamba svarade för en svettig uppvisning och överraskade alla inklusive tränarna.

- Vi visste att hon var bra - men inte fullt så bra! säger Patrik Fernlund som tränar tillsammans med sambon Jasmine Ising.

Green Mamba

Publicerad: 2020-02-04 16:22

Senast ändrad: 2020-02-04 16:24


En insats det talats mycket om efter lördagens V75-omgång på Åby kom i det avslutande stoloppet.
Efter två övertygande segrar var Green Mamba favoritspelad för kusken Rikard N Skoglund och kunde vinna efter vingel och galopp i den första kurvan.
Green Mamba hamnade nästan sist i femtonhästarsfältet och reparerade sedan på bästa sätt. Rikard N Skoglund satt i sjätteparet utvändigt när han drog i högertömmen varvet från mål och trots att stoet fick gå först i tredjespår rundande hon hela gänget.
Sexåriga Green Mamba var favorit i loppet och tränarna trodde mycket på sin häst på förhand. Men att tyskan skulle vara så bra…
- Nej, det här var bättre än vi hade trott. Att få gå först i tredjespår och bara tugga, tugga hela varvet och vinna så enkelt var verkligen annorlunda, säger Patrik Fernlund.
Paret Fernlund-Ising håller till ute på hästanläggningen Julmyra i Heby som privattränare åt Leif Bengtsson och hans Philip Konsulting HB.
Att ägaren Leif Bengtsson inlett en stor satsning på unghästar hindrade inte att ett sex år gammalt sto fick komma med i gemenskapen.
- Det var ägaren Leif som fick nys om att Green Mamba var till salu och slog till. Hon kom i mycket bra författning från Victor Gentz i höstas och allt har verkligen gått spikrakt uppåt sedan dess. Hon verkar funka i vårt träningskoncept med tanke på hur hon har levererat, säger Patrik Fernlund.

V75 i Karlstad?
Green Mamba har tagit helgens lopp bra men det dröjer några veckor innan publiken får se hästen igen. Nästa start blir någon gång i början av mars.
- Man vill ju hålla henne i bra form länge och vi får inte starta för tätt. Det finns lite lopp att välja på och ett som det preliminärt skulle kunna bli är ett lopp ingående i Diamantstoet i Färjestad V75 lördagen 7 mars, säger Fernlund.

”Dumt att sikta för högt”
Green Mamba kom till Sverige i somras och har lite drygt 600 000 kronor på kontot.
Efter insatsen i lördags försöker tränare och ägare att inte lätta från stallgolvet och flyga ut.
- Det är dumt att hålla på att sikta för högt. Vi vet att hon står sig bra flera hundra tusen till uppåt men det är bättre att forma henne i vanliga lopp i V75 och V86 ett tag. Jag tror inte att hon kan vinna något lopp i stoeliten redan i vår och sommar och då sliter det mer än det gör nytta att starta där redan nu, säger Fernlund.
Rikard N Skoglund kommer att få fortsatt förtroende som kusk.
- Green Mamba är en av de bättre hästarna jag kör för dagen. Hon var väldigt bra senast och har ju framtiden för sig, säger Skoglund.

Mikael Wikner, Kanal 75