Sten O tar nya tag med Belker

2020-02-01 18:15:03

Ett virus har hållit gotländske stjärnan Belker borta från tävlingsbanorna.

Efter djupdykningen i uttagningsloppet till kriteriet i höstas är hästen tillbaka på Solvalla igen.

- Eftersom vi missade det viktigaste loppet i fjol är förhoppningen att det ska fungera bättre i derbyt i år, säger Sten O Jansson.

Belker och Sten O

Publicerad: 2020-02-01 18:13

Senast ändrad: 2020-02-01 18:14


Efter nästan fem månaders tävlingsuppehåll är tvååringsstjärnan Belker redo för sin fyraåringssäsong.
På onsdag är hästen anmäld till ett av loppen utanför V86-spelet på Solvalla.
Trots dryga 830 000 kronor intjänat i fjol blev 2019 ett mellanår för Visbytränaren Sten O Janssons stjärna. Förhoppningarna var högt ställda och det blev segrar i uttagningsloppen i både långa och korta E3 - men följt av sämre insatser i finalerna.
- Förutom missen i kriteriet hade han oturen att bli sjuk i båda E3-finalerna. Nästan alla mina unghästar genom åren har varit sämre i de stora finalerna. Belker fick värmelslag i den första finalen men påfrestningarna på hästarna är också stora med de långa resorna och bara 14 dagars andhämtning mellan försök och finaler för så unga hästar, säger Sten O Jansson, känd för att hela tiden plocka fram stjärnor ur ett litet hästmaterial.
Vädret spelar en stor roll i år. Olika långtidsprognoser talar om kallt väder och mycket lite snö på ön i slutet av februari. Så i stället för att träna har Jansson kastat om planen lite för Belker och planerar att starta igång den nyblivne fyraåringen under februari och mars.
Onsdagsloppet (lopp 6) på Solvalla kan därför sluta hur som helst menar han.
- Han är väldigt fin för dagen men årsdebuten sker mycket tidigare än jag hade tänkt. Han kanske är 40 meter efter i mål eller så kanske han vinner? Jag har inte en aning om var jag har honom.

Virus som höll i sig
Ett virus slog ut stallet under flera månader från i höstas. Belker var sjuk i kriteriekvalet och kunde inte börja tränas förrän i slutet av december.
- Det visade sig direkt efter kvalet till kriteriet. När han kom in i stallet efteråt började han hosta och snora. Det höll i sig i tre månader. Jag har faktiskt inte tagit reda på vad det var för ett virus, för just virus finns det inget man kan göra något åt. Inför onsdagen har han gått ett enda snabbjobb på rakbana, på rundbana har han inte varit på nästan fem månader.
Visbytränaren debuterar Belker i aveln under 2020. Hingsten avelsvärderades i höstas och kommer verka som avelshingst den här säsongen.
- Det är fyra av våra fem ston han ska få betäcka. Det är några som hört av sig och är intresserade och faktiskt en som bokat. Men det lär inte bli några köer så här i början, säger Sten O Jansson.
Derbyt är det stora målet i år för Belker.

Head Run kan bli något
Ska den lille Visbytränaren med tolv hästar på listan lyckas med ytterligare en ung förmåga? Kanske. Med tolv hästar i stallet hoppas han mycket på treårige ostartade valacken Head Run.
- Honom trodde vi mycket på redan när vi kvalade honom i augusti här i Visby. Då gick han 1.15 sista varvet och 1.13,0 sista 700 meterna med bomullen kvar i öronen. Men vi ställde in tvååringstävlandet när  både försök och final i Uppfödningslöpningen kördes på Jägersro, det blir för långt att åka för oss. Vi har förresten en ny bra tvååring som vi tror på men den äger jag inte själv. Min kompis har Lupine B.M.W. som är en liten kopia av Zahara Goj faktiskt, slutar Sten O Jansson.

Mikael Wikner, Kanal 75