Energetic är död - "En av de viktigaste hästarna"

2019-11-26 14:45:03

Sjufaldige miljonären och SM-vinnaren Energetic har gått ur tiden vid en ålder av 22 år, det rapporterar sulkysport.se.

- Jag är honom evigt tacksam. Han var en av de viktigaste hästarna för min karriär. Jag är väldigt glad att han fick ett så långt och lyckligt liv, säger hästens tränare Stefan Hultman.Energetic ropades in på kriterieauktionen 1998 av Stefan Hultman för 220 000 kronor åt stall Evorna, något som i efterhand skulle visa sig påverka utvecklingen för hela den svenska travsporten.
- Det var Jonas Klebergs fru Eva som ville köpa en häst ihop med en väninna, men prislappen var inte tänkt att hamna över 120 000 kronor. Jag ville verkligen ha Energetic och trodde inte att han skulle bli så dyr, men Peter Untersteiner ropade emot mig…, minns Stefan Hultman som då knappast kunde ana att köpet på sikt skulle göra honom till en av landets mest framgångsrika travtränare genom tiderna.
- Jag var väldigt nervös när jag kom till stallet och skulle förklara att jag betalat dubbelt så mycket som jag hade mandat för. Jag föreslog att vi skulle dela upp hästen i andelar, men de ville behålla hela, fortsätter Hultman och förklarar hur Energetic kom att lägga grunden till det grönvita travimperiet på Ekerö som skulle sätta så stora avtryck med bland annat Prix d’Amerique-vinnaren Maharajah och dennes nu framgångsrika avkommor.
- Hade jag inte gått över min limit på Energetic så hade aldrig Travkompaniet kommit till, det är jag säker på. Det var hans framgångar som gjorde att Eva och framförallt Jonas Kleberg blev genuint intresserade av travhästarna på Menhammar. Och hade de inte bildat Travkompaniet så hade Maharajah aldrig funnits och min karriär skulle ha sett väldigt annorlunda ut.

Tre Prix d’Amerique och två elitlopp
Energetic visade omedelbar talang och etablerade sig i kulltoppen som treåring då han slutade tvåa i såväl korta E3-finalen som Svenskt Travkriterium. Den största segern kom året efter då han hemförde Breeders’ Crown-finalen på Axevalla, också det i händerna på Örjan Kihlström.
- Det är mitt absolut bästa minne med honom. Både jag och ägarna var så lyckliga efteråt, det var min första riktigt stora seger.
Hästen fortsatte att tävla framgångsrikt som äldre och tog hem SM på Åby som femåring. Därpå nåddes de största framgångarna på fransk mark där hästen som sexåring slutade femma i Prix d’Amerique.
- Det var en riktig hårding på tävlingsbanan. Det är inte många hästar som startat i Prix d’Amerique tre gånger och varit med i Elitloppet två gånger. Samtidigt var han världens snällaste och mysigaste i stallet, säger Stefan Hultman.

Hjälpte till in i det sista
Energetic avslutade karriären i Finland där han skulle stå som avelshingst, men det blev bara ett fåtal avkommor med stoet Maryland Rose som den främsta, med 31 371 euro insprunget i hemlandet.
- Hästen hade bara en testikel, det gjorde att han hade svårt att få stona dräktiga. Istället fick han återvända till Menhammar och gå sina sista år på samma marker som han föddes. Han användes som ”teaser” åt märrarna, för att se vilka som var brunstiga. Det måste till en väldigt snäll och klok hingst för att klara ett sådant jobb, och Energetic var perfekt för det.
- Det är en häst som jag aldrig kommer att glömma, han ligger i mitt hjärta och jag är väldigt glad att han fick ett så långt och lyckligt liv. Det är något man vill unna sina hjältar, säger Stefan Hultman.
Totalt tjänade Energetic 7 531 248 kronor med 21 segrar på 130 starter.

Robin Johansson, Kanal 75