"Campo kan bli världens bästa häst"

2019-11-24 15:15:01

En ultratalang som inte skulle göra bort sig i Prix d'Amerique.

Stefan Hultman vet vad som krävs för att duga i världens tuffaste travlopp och strör beröm över Conrad Lugauers Campo Bahia.

- Med lite klaff kan det bli världens bästa häst!

Campo Bahia i comebacken

Publicerad: 2019-11-24 15:12

Senast ändrad: 2019-11-24 15:13


En sämre dag kan alla ha. Conrad Lugauers stjärna Campo Bahia hade en sådan när han förlorade som storfavorit i Svenskt Travderby första helgen i september.
På lördagen var hästen tillbaka i tävling igen. Johan Jacobssons Minneslöpning på hemmabanan Jägersro blev en uppvisning på ett nytt svenskt rekord för fyraåringar.
Segertiden skrevs till 1.12,3 över 2160 meter och tränare Lugauer såg ut att ha mycket sparat i sin häst.
Experten Stefan Hultman blev alldeles till sig i studion i ATG Live och började prata om en kommande aspirant till titeln världens bästa travare.
Hultman håller fast vid uttalandet dagen efter sändningen.
- Han är lite skör hästen. Men håller han ihop och klarar av att starta lite kontinuerligt så kan han bli världens bästa häst. Så jag står fast vid dom orden, säger han.
Förre Solvallatränaren har haft hästar med i ett tiotal upplagor av Prix d\'Amerique. Naglo, Energetic och Triton Sund tävlade innan Maharajah ställde skåpet på plats och vann loppet i sitt fjärde försök 2014 tillsammans med Örjan Kihlström.
- Det är ju den dagen och ingen annan som hästen ska ha prickat toppformen. Som jag ser det ligger Conrad Lugauer ganska rätt på det med Campo Bahia så här i slutet av november. Han var ju matchat hästen ganska snällt. Men kan det bli lite kontinuitet i startandet och allt går bra i Frankrike så tror inte att han gör bort sig i Prix d\'Amérique om han kommer med. Då pratar jag om att vara bland de tre bästa, säger Stefan Hultman.

”Det vackraste du kan se”
Han är imponerad av hur hästen rör sig och hushållar med krafterna. Hultman menar att han sällan sett en mera komplett häst än Campo Bahia.
- Sedan ska många andra bitar passa in också…men det är en fruktansvärd häst alltså. Jag blir alldeles salig. Det är det vackraste du kan se. En travare som har rörelserna och den spänsten han har och sättet han utnyttjar hela sin kraftfulla lekamen. Jag har sällan sett maken alltså. En ultratalang av guds nåde, säger han.

Sista chansen i Prix de Belgique
Conrad Lugauer matchar Campo Bahia mot fyraåringsloppet Criterium Continental söndagen 22 december och en seger där skulle innebära att hästen är inkvalad till Prix d’Amerique.
I Prix d\'Amérique får hästarna med mest pengar intjänat vara med. Det går också att kvalificera sig genom att vara etta, tvåa eller trea i något av de förberedande B-loppen.
- Lugauers häst har inte möjlighet att ta sig vidare på intjänade pengar, jag tror att prissumman måste vara nästan sju miljoner för att vara garanterad en plats. Men låt säga att han är tvåa i Continental och kanske göra ett djävulskt lopp så finns ju fortfarande möjligheten att kvala in i det sista B-loppet Prix de Belgique som går 12 januari, säger Stefan Hultman.

Mikael Wikner, Kanal 75