Hanna Lähdekorpi - kusk i ständigt flyt

2019-11-22 19:30:03

Hanna Lähdekorpi från Halmstad är kusken med den stiligaste raden i landet just nu.

Amatören från Halmstad har fyra segrar och en andraplats på de sex senaste starterna.

- Det ser ju väldigt bra ut när du får köra bra hästar.

Hanna Lähdekorpi

Publicerad: 2019-11-22 19:27

Senast ändrad: 2019-11-22 19:29


29-åriga Hanna Lähdekorpi jobbar heltid som veterinär i Halmstad och står dessutom som ansvarig tränare för familjens tio hästar.
Ett femtiotal lopp per år hinner hon med att köra. Tävlingsmomentet vill hon inte vara utan.
- Det är fantastiskt roligt att köra lopp!
Hanna svarar i mobilen efter fredagens lunchtävlingar i Halmstad där hon satte punkt för en svår V65-omgång. Endast ett system klarade av alla vinnarna och kunde kvittera ut drygt 1,1 miljoner kronor.
Usain Cup har gått bra på slutet och var en av de mera spelade i den sista V65-avdelningen som avgjordes över sprinterdistans. Hanna körde resolut till ledningen efter några hundra meter och tvingade Conrad Lugauer att ge upp spetsambitionerna med Nolimitjimmit.
- Han har lärt sig att öppna väldigt snabbt och är ju framför allt bäst när han får gå på innerspår. Så taktiken var given, menar segerkusken.
Kusken äger dessutom femårige valacken Usain Cup tillsammans med kompisen Elsebeth Stausholm, amatörtränare i Danmark.

Vunnit 130 lopp
Fredagens seger var Hanna Lähdekorpis 13 för året på 52 starter, vilket ger 25 i segerprocent.
Senaste sex starterna har hon segrar fyra gånger. Förutom den senaste triumfen, har hon bärgat två segrar med hästar tränade av Conrad Lugauer och en med familjens Zelante C.R.
I somras blev hon tvåa i Amatör-EM för damer i Danmark.
- Segern i K.G. Bertmarks Minne (2016) med Sylvester D.K. rankar jag som min största. Sedan har jag vunnit Amatör-SM också, men på något sätt hamnar det lite i skymundan av K.G. Bertmarks. Sammanlagt har det blivit ungefär 120-130 segrar skulle jag tro, säger 29-årigen som kört ungefär 530 lopp i karriären.
Någonstans runt 24 i segerprocent alltså…
Med stor häst ska tilläggas. Hanna har kört många ponnylopp också. 

Fulla dagar
Hon har en delad tjänst som veterinär på Slöinge sjukhus och kliniken inne på Halmstadtravet. Samtidigt står hon som tränare för hästarna på Holm Hästgården AB, pseudonymen för familjestallet med mamma Marjaana Alaviuhkola i spetsen (Svensk Travsports ordförande), samt brodern Pekka och systern Maija.
I somras anställdes Halmstadtränaren Stefan Persson som privattränare på gården i Holm, en kort bit från travbanan i Halmstad.
- Det är fantastiskt roligt att köra lopp så det vill jag göra. Men nu får jag väl se nästa år hur det blir. Då kommer ju amatörloppen att försvinna och det är främst amatörloppen jag känner att jag vill köra med lite egna hästar ibland.
- Men nu har vi ju gjort den här satsningen och tagit hem våra egna hästar och anställt Stefan, så det är klart att det kommer att bli en del löpkörning med dem när det finns tillfällen även i framtiden när amatörloppen försvinner, säger Hanna, vars pappa är förre travtränaren Kari Lähdekorpi.
Nästa vinnare från stallet?
- Vi ska starta Big Jim Pellini nästa lördag i Halmstad är tanken. Han har varit bra så vi hoppas att han kan vara med där framme. Det beror helt och hållet på vilka hästar han ska möta men allt verkar bra efter senaste loppet i alla fall.

Mikael Wikner, Kanal 75