Sofia Aronsson klar som Axevallatränare

2013-06-10 16:28:00

Inom de närmaste dagarna plockar Sofia Aronsson ut sin A-licens på Axevalla och blir således vårt senaste tillskott i kåren...

Sofia har gjort sig ett namn inom travet då hon har lyckats väldigt väl med svenska hästar som hon har matchat och skött om för framförallt tävlande i monté nere i Frankrike där hon har uppnått väldigt fina resultat.
- Verksamheten har stadigt ökat och förbättrats där nere och nu känns det som det är dags att ta nästa steg, berättar Sofia.Nästa steg innebär då att hon startar upp verksamhet även i Sverige där hon kommer att hålla till med hästarna i anslutning till Åke Svanstedts träningsanläggning på Bjertorp.
- Det kan ju inte bli bättre än att få tillgång till Sveriges absolut bästa träningsmöjligheter direkt, konstaterar hon och fortsätter.
- Min tanke är att det ska bli en symbios mellan verksamheterna i Sverige och Frankrike. Hästar som kommer till mig här och visar sig duga har väldigt fina pengar att tjäna nere i Frankrike. Affärsidén är enkel, det ska vara lätt, enkelt och smidigt för svenska hästägare att prova sin häst i Frankrike. Jag har fått stor rutin på hur allt fungerar där nere nu så jag sköter allt, konstaterar hon.
Sofia är västgöte från början då hon är född och uppvuxen i Fåglum. Hon började rida i 7-8 års åldern och det blev naturligt att hon hängde i stallet hos Olle Elfstrand och Hans ”Sulan” Adler.
- Där fanns ju också min kompis Mimmi Elfstrand så det blev att jag tillbringade största delen av min tid där. Sedan jobbade jag alla lov och helger i deras stall innan jag gick travgymnasiet på Wången.

Under gymnasietiden fick hon praktik hos dåvarande Jägersrotränaren Hans Adielsson där hon också började jobba ett par dagar efter examen var avklarad. 29-åringen hann också med arbete i USA, Nya Zeeland, Australien och hos Petter Lundberg i tre år innan det var dags för den första förberedande tränarkursen på Wången.
- Redan första dagen på Wången pratade jag med Marcus Öhman som ju var på väg att skicka sin stjärna Hot Tub till Frankrike. Hans hästskötare hade lämnat återbud och jag tog chansen att åka med hästen. Det är fem år sedan och var egentligen startskottet till hela Frankrikesatsningen.Just nu tränar Sofia 12 hästar i Frankrike och hon kommer att börja med 3 hästar i Sverige.
- Det känns bra att börja i liten skala här för att sedan utveckla verksamheten eftersom. Min verksamhet i Frankrike fungerar hundraprocentigt med hästskötare som varit hos mig länge och vet precis vilket upplägg jag vill ha. Jag kommer att tillbringa mer tid i Sverige till att börja med i alla fall men tanken är att jag ska dela på tiden i framöver. Jag kommer att anpassa mig efter hur situationen ser ut. Det tar bara 5 timmar från dörr till dörr mellan de två länderna så det är väldigt smidigt att ta sig fram och tillbaka, säger Sofia och fortsätter.
- Jag känner att jag kan erbjuda en unik inriktning för svenska hästägare och jag hoppas att fler tar chansen att tjäna riktigt fina pengar i Frankrike. Robert Berg har ju lite samma upplägg i norr och Jörgen Westholm i mellansverige, men för hästägarna här nere finns det ingen förrän nu då när jag börjar.

I Sofias vård just nu finns bland annat Lord Photo som har varit etta, etta och tvåa på de fyra starter han har gjort i Frankrike hittills.
- Just kanske jag inte har så namnkunniga hästar i stallet därnere men däremot väldigt jämna hästar som tjänar fina pengar. Det är säsongsbetonat också, under vintermeetinget fylls det på i stallet med både fler och mer kända hästar, avslutar Sofia.Vill ni läsa mer om Sofia och hennes verksamhet, titta gärna in på www.sofiaaronsson.com eller ring 076-770 76 00.