Månadens hästägare februari blev Stig Sköld, Tidaholm.

2013-03-13 14:38:00

För Stig Sköld betyder livet med hästarna allt och man kan minst sagt säga att det är stora kontraster gentemot det liv han levde innan han och frugan Anna-Lena köpte gården utanför Tidaholm i mitten på 80-talet...

Stig arbetade nämligen som polis i Stockholms City där han bland annat jobbade som hundförare i Nationella Insatsstyrkan i 15 år. I det jobbet ingick bland annat livvaktsskydd åt dåtidens storheter som Olof Palme och Konungen Carl XVI Gustaf.
- Det var en tuff tid och ett tufft klimat och jag uppskattar verkligen lugnet på gården med hästarna, säger Stig när vi har en pratstund på Sekretariatet.

Även om det mest var hundar som gällde på den tiden så fanns hästintresset i grunden ända från barnsben.
- Min far körde in vagnshästar när jag växte upp så det fanns alltid hästar runt omkring mig. När jag sedan gjorde lumpen så blev det på K3 i Skövde som värnpliktig hästskötare.

Som polis var han specialiserad hundförare och han var även instruktör för de utbildningar som krävs.
- Som mest hade jag hand om 6 polishundar och bland dessa fanns Sveriges bästa polishund på den tiden. Jag tog 7 titlar i Svenskt Mästerskap för polishundar och har även 4-5 titlar i Nordiskt Mästerskap på meritlistan.

Då frugan Anna-Lena, som är veterinär till yrket, alltid hade hållit på med ridhästar så blev det naturligt att även Stig hjälpte till i stallet. I mitten av 80-talet började de leta efter en lämplig gård så att de kunde ha hästarna hemma.
- Men priserna i Stockholmstrakten var alldeles för höga så vi sneglade åt andra håll istället. Vi hittade gården Betebron som ligger cirka en mil från Tidaholm och slog till.

De hade aldrig hållit på med travhästar men då Axevalla låg så nära så pratade de om att försöka sig på att träna en travare.
- Vi köpte en billig häst från Halmstadstrakten som hette Prince Concie. Jag visste inget om att träna travhästar men överförde en hel del av träningsläran från hundarna till hur jag tränade honom och det blev ju riktigt bra. Den stora skillnaden är att hästarna kräver mer individanpassad träning än hundarna, säger Stig.

Prince Concie tjänade 175.000 kronor på den tiden och vann 10 lopp på 45 starter, bland annat inom V75. Sedan har det rullat på och Stig har haft massor med hästar i sin träning under åren.
- Jag är ju pensionär och just nu har jag 8 hästar som jag tränar. Men både frugan och barnen hjälper till, berättar Stig som inte kan tänka sig ett liv utan hästarna.
- Jag tror att det är de som håller mig ung. Det känns aldrig tungt att stiga upp och gå ut till dem på morgonen och det är verkligen skönt att ha dem att pyssla med. Annars hade jag nog blivit gammal fort.


På frågan om varför travet är så roligt kommer svaret från Stig Sköld blixtsnabbt.
- Det är helt klart närheten till hästarna, de blir riktiga kompisar och förgyller verkligen tillvaron. Men lika viktigt är den sociala gemenskapen på stallbacken med alla kompisar man fått där genom åren. Jag som även verkat inom ridsporten kan säga att det är stor skillnad på trav- och ridsporten när det gäller det. Inom travet är alla väldigt hjälpsamma medan man inom ridsporten mest sköter sig själv, avslutar Stig Sköld som också hann med och berätta några historier om både Hans Holmér och Christer Pettersson från tiden då han var polis. Men de får vi ta i ett annat forum någon annan gång.Undercarrariage här tillsammans med Bengt-Erik Daggert inför en start på Axevalla i vintras.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen söndag 24 mars. Stig Sköld får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.