Månadens hästägare december blev Dag Johansson, Skövde

2013-01-22 14:22:00

Dag Johansson har många strängar på sin lyra både som företagare, entréprenör och hästägare...

Som företagare har han drivit Truck och Krantjänst i Skövde i många år och det var även han som byggde och drev Knista Golfbana under många år.
- Jag byggde golfbanan i slutet av 80-talet och sålde den 1997. Det var ett väldigt roligt projekt som gav mig mycket. Truck och Grävtjänst har mina barn tagit över verksamheten i men jag sitter fortfarande i styrelsen, så lite koll har jag fortfarande, berättar Dag Johansson.

Pensionärslivet fylls istället med hästar och Dag är verksam både som B-tränare, uppfödare plus att han har hästar i proffsträning.
- Jag har några hästar som jag håller på med själv på dagarna och jag samarbetar med Ellert Fagerberg så vi kör, tränar och även äger en del hästar ihop. Jag gillar verkligen att pyssla med hästarna, det ger mig väldigt mycket, säger Dag.

Travintressent tog fart i mitten på 60-talet genom en kompis till Dag, Anders ”Bazar-Karlsson” Karlsson, som var en välkänd storhästägare på Axevalla på den tiden.
- Det var han slom släpade med mig ut till travbanan och men jag var mer intresserad av hästarna än spelet redan då. Jag köpte ett sto av honom och fick mitt första föl 1969. Efter det har det blivit många egna uppfödningar och bland annat så har jag fött upp Pay the Bills mamma, Rimmilli Truck, berättar Dag Johansson.

Dag tycker att den bästa han har tränat själv är Samoa som vann 11 lopp och tjänade runt 130.000 kronor i slutet på 70-talet. Diva Later var också bra och tjänade en bit över 800.000 kronor. De mest kända just nu är Daro Later, Wirano Chip och Smashing July.
Vad är det då som gör att Dag Johansson har vigt hela sitt vuxna liv åt travet och hästarna?
- Jag älskar djuren och när jag hade eget företag var det en perfekt avkoppling efter jobbet. Sedan är den sociala biten väldigt viktig för mig. Jag har varit inne på Axevalla och tränat de flesta lördagar så länge jag kan minnas. Tyvärr är det inte alls samma drag på stallbacken idag som det var förr. Väldigt många av amatörtränarna har slutat och försvunnit vilket jag tror är ett av travets verkligt stora problem inför framtiden, avslutar Dag Johansson.Smashing July och Mikael J Andersson segerdefilerar efter seger hemma på Axevalla i somras.


Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen 29 januari. Dag Johansson får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.