Ulf Stenströmer efter storsegern med Noras Bean

2012-11-12 15:29:00

Ulf Stenströmer har haft en minst sagt hektisk helg. Det började med att In Rock vann i Halmstad under lördagen på nytt svenskt rekord. Sedan blev det några timmars sömn innan resan till Italien påbörjades tidigt på söndagsmorgonen...

Man kan minst sagt säga att det blev en lyckad helg då Noras Bean vann storloppet Nationernas Pris på San Siro-banan i Milano.
- Jag vet inte om jag förstått hur stort det här är ännu. Nationernas Pris är ett av de lopp som jag känt till ända sedan jag var liten pojke. Det är ett av Europas största lopp och det är ju bara att titta på vilka hästar som tidigare har vunnit det, säger Uffe.

Det började med att Stefan Söderkvists kördress blev kvar i Köpenhamn.
- Ja det är därför han körde loppet i Jorma Kontios färger. Jorma hade glömt sin väska på San Siro för ett par år sedan och det var ju tur för oss för i den fanns allt som Stefan behövde, berättar Uffe.

Noras Beans resa påbörjades redan förra veckan och som vanligt så har han rest perfekt.
- Det verkar verkligen som att han trivs med att vara ute och resa. Han äter upp all mat och dricker precis som han ska. Det var inget undantag den här gången. På förmiddagen i fredags kom han fram till Gubbelinis gård som ligger en halvtimmes bilresa från travbanan. Där har han haft tillgång till en jättefin box och även egen hage.
- När vi sedan skulle åka in till tävlingsbanan igår så visade det sig att alla hästar i storloppet var tvungna att vara på plats 3 timmar innan. Detta medförde att han fick stå i boxen för länge och jag tror att det var anledningen till att han värmde klart sämre än vanligt. Han var väldigt stel och kantig men som tur är så var han perfekt i loppet sedan.


Hur var det att uppleva det här stora och anrika loppet på plats och med en egen häst som dessutom var förhandsfavorit till slutsegern?
- Det var såklart väldigt stort. Tyvärr var det ganska lite publik vilket dels beror på det italienska travets nedgång men även på att Milan spelade hemmamatch bara några stenkast bort. Bäst stämning blev det nästan då det gjordes mål där, då hörde vi jublet ända till travbanan, berättar Uffe och fortsätter.
- Men man kan minst sagt säga att stämningen var på topp i hela vår krets. Nästan alla delägare var på plats och vi hade såklart det jättetrevligt.Målbilder på Noras Bean i Nationernas Pris med 1,2 miljoner kronor i förstapris.


Från sämsta utgångsläget, spår 12, hamnade Noras Bean allra sist i fältet. Via en mäktig sista bortre långsida svepte han fältet och vann hur lätt som helst.
- Det ska väl egentligen inte gå att vinna ett så stort lopp på det sättet. Han hade ju huvan oryckt och en hel del krafter kvar när mållinjen skars. Idag påbörjar han hemresan mot Skara igen och det blir exakt samma rutt med samma stopp som på nervägen. Han kommer hem någon gång efter lunch på onsdag, berättar Ulf Stenströmer.

Noras Bean har alltid varit bra men känslan är att han har tagit minst ett steg ytterligare sista året?
- Jag håller med helt, jag och Stefan diskuterade det igår. Som fyra och femåring var det mycket hingsttakter i honom och han la de krafterna på lite fel saker i loppen emellanåt. Nu använder han den tuffheten rätt istället vilket har gjort att han har blivit ännu bättre.

Hur ser matchningen ut för Noras Bean den närmaste tiden?
- Allt är nu hundra procent inriktat mot Prix d’Amerique. Det kommer bara att bli ett lopp för honom innan det och kanske blir det V75 mästaren precis som ifjol, om jag inte hittar någon annan lämpligare uppgift, avslutar Ulf Stenströmer.