Månadens hästägare december 2017 blev Jeanet Årman, Kvänum.

2018-01-30 14:30:00

Månadens hästägare december 2017 blev Jeanet Årman, Kvänum.

Jeanet Årman håller till på gården Fåröna mellan Kvänum och Falköping där hon tillsammans med sambon Jan Henriksson för dagen tränar 16 hästar...

Fåröna är gården där Hans G och Per Erik Eriksson huserade under sina sista år på Axevalla och även Eelco van der Wal har hållit till i närheten och utnyttjat anläggningens träningsbanor.
- Det var egentligen något av en slump att vi hamnade här för ett drygt år sedan. Vi kände båda att det var dags att lämna Skåne och hade hittat en gård i Rättviks-trakten som vi var och tittade på. Vi gillade inte riktigt den och på vägen hem igen fick vi nys om den här gården vilken vi föll för direkt, berättar Jeanet.

Jeanet är född i Stockholm och uppväxt i Östervåla några mil från Uppsala.
- Morsan hade hållit på med travhästar och var involverad och hon fixade så jag fick börja hjälpa till på Väsby Stuteri på helger och lov när jag var yngre. Sedan gick jag hästgymnasiet i Uppsala och hade några egna hästar ett tag innan jag började jobba i ett travstall. 2008 flyttade jag med familjen till Skåne och där utbildade jag mig till hästmassör, fortsätter Jeanet.

Det var i Skåne hon träffade sambon Jan Henriksson som hon driver verksamheten ihop med.
- Janne och jag är lika hästgalna båda två så vi passar bra ihop, säger Jeanet och fortsätter.
- Han har också väldigt mycket kontakter inom travet efter alla år och bara härom veckan fick vi in en intressant häst i träning i Dream Takes Time som hittills har tjänat drygt 5 miljoner kronor.

- Han gjorde första starten för oss i Gulddivisionen på Kalmartravet i lördags och var jättefin som fyra. Nu startar han i Guld på Åby på lördag vilket ska bli väldigt spännande, konstaterar Jeanet.

På gården i Fåröna har de byggt hus på gården och de tycker att stället är perfekt för träning av travhästar.
- Vi har allt vi behöver. Fina uteboxar, rakbana på 1,2 kilometer, skogsslinga på cirka 9 kilometer och longervolt. Det finns många hagar och är en väldigt naturlig och bra miljö för hästarna, avslutar Jeanet Årman.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen måndag den 5 februari. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Jan Henriksson med stallets trotjänare Sparkled Face som tjänade nästan en miljon kronor under karriären. Foto: MVA Foto, Malin Albinsson.