Mina bästa vinnare, skrällar och avslag!

Jag har kollat i lopparkivet, jag har läst på, jag har ringt så många tränare jag bara har hunnit. Nu ger jag er mina bästa vinnare, skrällar och avslag...

 • Jag börjar med att ge er mina 14 (!) bästa drag under helgen. OBS! De är inte satta i rangordning, utan enbart i loppordning.

  Förhoppningsvis är det kring dessa hästar vinnande system inom olika spelformer kan/ska byggas.

  Håll till godo!  Udo´s Oiler (lopp 10 fredag)

  Kommentar:
  En av de starkaste hästarna som startar under helgen. Grymt gynnad av 4100 meter och riktigt bra i ett lopp över 3100 meter senast på Bergsåker. Fredagens sunda spik inom V64 och V4.  Dibaba (lopp 11 fredag)

  Kommentar:
  Obsegrad i fyra starter inför E3-finalen på Bergsåker nyligen, då det dock blev startgalopp när Örjan Kihlström provade att ladda med henne. Ett olycksfall i arbetet. Lugn avgång från bakspår nu och sedan hittar Örjan de rätta ryggarna fram till upploppet. Mycket bra spik inom DD på fredag.  Today´s Pal (lopp 13 fredag)

  Kommentar:
  Blir nog inte ens favoritspelad, men jag ger honom ändå en riktigt bra segerchans. Reparerade en tidig galopp på bästa sätt senast på Jägersro och har mycket hög kapacitet för klassen. Ruggigt kul V3-drag på fredag!  The Patriot (lopp 1 lördag)

  Kommentar:
  Fick förvisso stryk av Quantum Nikita senast i Årjäng, men nu är det 500 meter längre och då talar mycket, ja nästan allt, för The Patriot, som blir stabilare för varje start han gör tillsammans med Sofia Adolfsson i monté. Bra V4-spik lördag!  Prosperous (lopp 4 lördag)

  Kommentar:
  Har gått från klarhet till klarhet i sina två senaste starter och har ett perfekt tredjespår på tillägg tillsammans med Björn Goop. Hjälper oss att lösa V4-avslutningen på lördag!  Bålsta Palema (lopp 6 lördag)

  Kommentar:
  Pär Hedberg och hans personal har ställt iordning inför detta lopp på hemmaplan och utrutar troligen formstarke Bålsta Palema med ett stängt huvuddag. Det är därmed stor chans att han trots sitt åttondespår bakom bilen tar spets, sedan är det hästen att slå.  Readly Express (lopp 7 lördag):

  Kommentar:
  Spika, titta och njut.  Neelix (lopp 9 lördag)

  Kommentar:
  Har gllat den här hästen ända sedan jag såg honom i sina första starter i våras. Ja, han är förvisso bara tre år och möter här äldre hästar, men hans kapacitet är grym och han står på kronan rätt inne på pengarna.  Man of Steel (lopp 13 lördag)

  Kommenter:
  Missade du hans debut i Halmstad nyligen? Gå då in och kolla loppreprisen och sedan har du hittat en fin V3-spik på lördagen!  Raspberrysky (lopp 2 söndag)

  Kommentar:
  Trivs som fisken i vattnet som montéhäst, även om hon fortsatt lär ha mycket att hämta även för vagn. Grymt bra utveckling på Jennifer Oscarsson som ryttarinna och här har vi troligen det vinnande ekipaget i premiären av Monté-StoChampionatet.  Empress Act (lopp 3 söndag)

  Kommentar:
  Debutvann på 1.15,9/2140 meter i mycket fint stil. Perfekt läge, bra chans till andra raka. En sund V4-spik!  Quiz Töll (lopp 7 söndag)

  Kommentar:
  Makalöst fin upphämtning efter galopp i ett liknande lopp senast i Eskilstuna. Jagar revansch här och har goda chanser att få den felfri! Kul V75-spik!  Flashing Boko (lopp 8 söndag)

  Kommentar:
  Står för den stora klassen i detta amatörlopp och sviktar inte nerverna på unge Lars Fredrik Kolle (son till Lars Anvar Kolle) så är det en mycket bra V75.spik!  Cash Crowe (lopp 10 söndag)

  Kommentar:
  Har varit, är och kommer att (?) vara kullens etta. Toppchans att vinna StoChampionatet.  Så ska ni få mina 10 (!) bästa skrällbud under helgen, även här i loppordning:  Uncle di Poggio (lopp 6 fredag)

  Kommentar:
  Skulle det bli riktigt hårt tempo här, ja då kan det vara Artan Ceka som får segerdefilera. Hans 12 Uncle di Poggio kommer att kunna gå riktigt bra över Axevallas långa upplopp.  Donatomite (lopp 7 fredag)

  Kommentar:
  Många tror att det skall stå mellan Peter Untersteiners två hästar, men en farlig outsider är Donatomite, som senast satt fast bakom Poet Broline. Erik Adielsson upp nu!  Handsome Brad (lopp 12 fredag)

  Kommentar:
  Har fem "pallplatser", men ännu ingen seger under 2017. Hästen kan avsluta visslande om han får rätt lopp och jag lämnar inte in någon kupong utan denna hemamhäst.  N.Y.Grande Terre (lopp 2 lördag)

  Kommentar:
  Har gjort en del bra lopp hemma i Norge, Kan öppna kvickt bakom bilen och kommer han till spets kan han, med Björn Goops hjälp, leda hela vägen.  Massitj (lopp 5 lördag)

  Kommentar:
  Har Goopstallets talesman Antin Sverre talat sig varm för ända sedan hästen var redo att debutera i deras regi. Spännande läge här och en kul kantboll!  Pacific Face (lopp 8 lördag)

  Kommentar:
  Jodå, jag vet, detta är en 1-procentare inom V75-spelet och det tycks inta vara någo mer expert än jag som tillmöter Åbyhästen skuggan av en chans. Men jag gillar honom och framförallt gillar hans hans enorma styrka, han gick 1.15,1/3000 meter efter fel senast (från dödens), Det är givetvis risk att han gör bort sig igen, men jag tänker inte åka ut om han vinner. Stormvarning!!  Rosso Pomodoro (lopp 11 lördag)

  Kommentar:
  Gick mycket fint i skymunda i Gotlandslöpning senast. Står perfekt till och duger mycket bra i klassen när han är i form - och det tror jag att han är!  Carmine Am (lopp 9 söndag)

  Kommentar:
  Riktigt bra häst i grund och botten och känns inte som någon som inte skulle klara 3100 meter. Han kan ge de mer meriterade tilläggshästerna något att tänka på!  Hazard Boko (lopp 11 söndag)

  Kommentar:
  Var hårt spelad och bara målfotoslagen i ett Breeders´ Crown-lopp i Rättvik senast. Står lite långt ut på vingen här och kan lätt bli lite bortglömd, men löser det sig, så behöver han inte vara sämre än någon annan.  Lucas Laday (lopp 12 söndag)

  Kommentar:
  Vem jagar inte en riktigt rejäl räddningsplanka i helgens sista lopp? Okay, se hit då! Lucas Laday avslutade mycket vasst som trea i fredags och trivs med Carl Johan Jepson. Blir det körning och Lucas Laday får smyga med till 200 kvar här, så kan det lyckas!  Till sist några "favoriter i fara", enligt min mening:  Confidence (lopp 8 fredag)

  Kommenter:
  Riskerar att bli över från sitt innerspår. Kommer annars som obesegrad efter sex starter  Trecciadoro Rex (lopp 3 lördag)

  Kommentar:
  Ovan vid voltstart, det kan rent av bli galopp!  Barkevious Mango (lopp 10 lördag)

  Kommentar:
  Ska gå med skor runt om och har ett andraspår i voltstart.  Jairo (lopp 12 lördag)

  Kommentar:
  Mycket bra häst, men har varit borta jättelänge och det går inte att bara kräva vinst.  Amalia Cash (lopp 5 söndag)

  Kommentar:
  Toppchans om det löser sig, men innerspår bakom bilen kan vara det läge som Jörgen Westholm minst av allt skulle vilja ha här.  Calle Crown (lopp 11 söndag)

  Kommentar:
  Troligen fältets bästa häst, men spår 11 bakom bilen i ett jämnt och starkt fält kan innebära problem.  Lycka till med era spel i helgen!!  Slut för idag!   

  Olof
 • Snacka om snygg montédebut!

  Ulf Stenströmer-tränade Linus Wibb svarade för en otroligt fin montédebut på Färjestad på måndagskvällen - men tyvärr galopperade stallets debutant O´Man Flax..

  Han kvalade på 1.17,7/2180 meter via en virvlande avslutning här på Axevalla den 4 juni, treårige O´Man Flax, tränad av Ulf Stenströmer.

  Gissa om många fler än jag hade sett fram mot debuten på Färjestad denna måndagskväll.

  Det började bra, men så felade han i spetskörningen mot favoriten (och blivande vinnaren) Chianti.

  En stund senare ropades han ut som diskad och sedan var allting över - för den här gången.

  Återstår fortfarande att - med spänning - ta del av vad denne läckre Love You-son kan i allvarets stund.

  ***  Snabb revansch för Ulf Stenströmer dock.

  Redan i loppet efter var välkände Linus Wibb helt briljant i sin montédebut, då han drog i stenhårt tempo hela vägen tillsammans med Josefine Ivehag och landade på 1.13,0/1640 meter med voltstart.

  "Femstjärnigt", utropade Daniel Olsson, spelexpert i ATG Live-studion.

  Det är bara att hålla med, Linus Wibb var fantastiskt bra och har kanske hittat sin nya "gren" nu när det har gått lite sisådär i sulkyloppen en tid.

  Segern i NWT-montén var värd 30 000 kronor.

  ***  Även breddloppsdagar kan innehålla små ljusglimtar.

  Som när rutinerade Olle Elfstrand, 76, var smått rörd i vinnarcirkeln efter segern med Lovely Lidob-sonen Dalforno. Det var väl kanske inte segern i sig som gjorde Olle lite rörd, snarare det faktum att han tycker sig se likheter mellan denne häst och sina gamla storstjärna från tidigt 1970-tal, det vill säga Lyon.

  Det är ganska mäktigt, måsta jag säga.

  ***  Det är alltid trist när lopp med höga prissummor lockar få deltagare.

  Ta NWT-pokalen på Färjestad denna måndagskväll som ett bra exempel på detta. Ett öppet fyraåringslopp med hela 80 000 kronor till vinnaren.

  Loppet samlade bara fem (!) hästar och blev sedan än mer rumphugget när en av dem, Windowshopper, ströks.

  När så storfavoriten Deimos Racing brakade till spets direkt och fick bestämma, ja då var det som att se målarfärg torka, även om det alltid är kul att se fina hästar.

  De fyra deltagarna delade på 151 000 kronor - för i princip ett snabbjobb med en liten kvickare avslutning.

  ***  Men hur gör man då som arrangör?

  Kör man loppet med bara fem hästar eller ställer man in det?

  Minst nio av tio gånger väljer man att köra det, inte minst om det är hyfsade - för att inta säga bra - hästar anmälda.

  Och som i det ovan nämnda fallet, man ställer gärna inte in ett femhästarslopp där kriterievinnaren Deimos Racing och fyra andra riktigt duktiga fyraåringar deltar.

  Sen är det en annan sak att man "tvingas" placera det utanför V64-spelet, vilket såklart är trist ur en sportslig synvinkel, men nödvändigt för spelet.

  Just det här med årgångslopp är det klurigt att skriva ut, inte minst öppna sådana.

  ***  Varifrån kommer egentligen uttrycket "påställt" inom travet?

  Hur jag än googlar och letar på nätet, så hittar jag detta ord endast när det gäller bilar, som man som bekant kan ställa av och på.

  Det är bara en undring.

  ***  Men hallå eller, vilken häst Mack Dragan, tränad av "doldisen" Morgan Wilhelmsson, stuteriförman hos Karl-Erik Bender och Stall Palema, är!

  På måndagskvällen tog han sin åttonde seger, detta i det elfte försöket. Trots att Morgan tyckte att tilläggshästarna stod "för nära" hans guldklimp (ville haft tolv hästar på startvolten), så skojade Zola Boko-sonen med dessa.

  Frågan är om inte Mack Dragan hade slagit dessa rätt så duktiga tilläggshästar från lika start.

  Calle Jepson efteråt om vilka egenskaper Mack Dragan har: 1) Bra skalle, 2) Han lägger mycket mark under sig, 3) Stark.

  Hoppas vi får se Mack Dragan under vårt Trippeltrav om en dryg månad.

  ***  I söndags fick jag en två månader försenad födelsedagspresent av travbanechefen Benny Ternemar.

  Han hade fyndat på bakluckeloppisen i samband med tävlingarna här på Axevalla. Jag fick en plåtgrej att rulla trädgårdsslangen på samt 1,5 (!) par väl begagnade och insvettade benskydd(!!).

  PS Det lär ha kostat honom tre kronor! En generös man.

  ***  Hur har egentligen den nya travtidningen Sulkysport tagits emot av läsekretsen?

  Ärligt talat, jag har inte hört någon kommentera den överhuvudtaget, varken i positiv eller negativ mening.

  Vet inte hur jag ska tolka det.

  Jaja, det brukar ju höras när folk tycker något är dåligt, så troligen är den rätt så uppskattad.

  ***  Slut för idag!

   

  Olof
 • Vad skiljer travet från fotbollen?

  Denna blogg handlar bland annat om snabba tider, skickliga catchdrivers, den eviga frågan om travets publiksiffror och fotbollens supporterkultur kontra travets

  Balfour sprang 1.13,3/3140 meter i Orebro Intn´l i lördags.

  Han hade 454 000 kronor på kontot inför loppet - och fördubblade nu nästan sin prissumma.

  Från dubbla tillägg kutade Sauveur 1.12,6. Det är en tiondel från Mellby Vikings svenska rekord på distansen, satt 2014.

  Ändå var Sauveur chanslös, ja jag tar faktiskt det ordet i min mun, mot Balfour.

  Oavsett vilket, det var två tiostjärniga prestationer vi fick se!

  ***  Utan att så många egentligen har kommenterat det, så har det på senare år (ja, bara det senaste året) börjat gå allt fortare i loppen. Och inte bara det, allt fler hästar - inte bara de vi kallar stjärnor - är kapabla att springa riktigt snabba tider, tider som gör dem till vinnare. Vi pratar inte längre om "medhängstider" på det vis som vi gjorde förr.

  Det kan inte vara en tillfällighet. Det känns som att vår svenska travsport är inne i ännu en av många häftiga utvecklingsfaser.

  Och vad beror det på?

  Ja, det är säkert många olika anledningar, som här sammanfaller.

  1) Banorna runt om i Sverige blir allt bättre och allt snabbare.

  Ja, jag vet att det emellanåt gnälls väldigt mycket på banorna och banskötarna runt om i landet, men vi pratar då som regel vintertid.

  2) Utveckling av materialet, inte minst när det gäller sulkybiten.

  3) En allt starkare avel.

  Visst, det föds kanske inte lika många hästar som förr, men kvalitén ökar undan för undan och vårt svenska avelsmaterial förbättras hela tiden.

  4) En starkare och bättre kuskelit.

  Merparten av dagens toppkuskar (undantaget Björn Goop, Robert Bergh, Peter Untersteiner och några till) är catchdrivers och ägnar sig på heltid åt att enbart köra lopp.

  Ta killar som Carl Johan Jepson och Kim Eriksson som två dagsaktuella profiler, hur mycket har inte de utvecklats bara det senaste året?

  När Jepson drev träningsrörelse på Färjestad hade han en del hyggliga hästar, men inte så mycket mer. När han sedan valde att sadla om och bli catchdriver, ja då genomgick han en stor förvandling och idag är han en maktfaktor inom den svenska körsvenskåren.

  Kim Eriksson då? Ja, det är förstås lätt för många att säga att det går bra att vara catchdriver när man får köra fina hästar åt Robert Bergh titt som tätt. Men det är naturligtvis inte så enkelt. För det första vinner Kim Eriksson lopp i parti och minut åt massor med andra tränare, inte minst vår egen Sofia Aronsson, och för det andra är det sättet (!) som han vinner lopp med Robert Berghs hästar på som är intressant och visar vilken sjutusan till kusk Kim är. Balfour vann på 1.13,3/3140 meter volt i Örebro i lördags och skall ha massor med hyllningar, men hur bra var inte kuskinsatsen då? Tillåt mig fråga!

  ***  Andra fantastiska tidsnoteringar i Örebro i lördags:

  Order To Fly vann Silverdivisionen på 1.11,5a/2100 meter. Elva och en halv full väg, alltså!

  Uppohoppa vann klass II (lägsta klassen inom divisionssystemet) på 1.12,2a/1609 meter (från bakspår och dödens)

  ***  Trots kanonsport och riktigt fint väder, så tappade Örebros V75-arrangemang i lördags nästan 1 500 besökare jämfört med 2016.

  Det känns väldigt tråkigt att behöva konstatera.

  Nu är förvisso inte 5 116 åskådare någon katastrofsiffra i dessa tider, men det klart, kom det 6 553 förra året, varför skulle det då inte ha kunnat gjort det igen?

  Läser en ganska spännande och nyanserad tråd på ett inlägg kring detta faktum på Facebooksidan Örebrotrav.

  En kvinna skriver följande: "För egen del har vi inte riktigt råd att "unna" oss 300 spänn i enbart inträde... därtill behöver man mat och antagligen vill man kanske spela en slant också. Så vi knåpade ihop ett system på en hundring och tog en öl medan vi lagade mat och tittade på datorn istället".

  Samma kvinna igen: "Jag åker gärna på trav, men kostnaderna blir höga med resa/inträde/mat. Tagit med oinvigda på lunchtrav däremot, det är lagom många lopp och mat som är helt okej, det har uppskattats!"

  ***  En man flikar in följande: "Här är lite andra biljettpriser: Örebro hockey från 100 kr uppåt

  Örebro fotboll från 100 kr uppåt, Masarna speedway 180 kr".

  Han får följande svar från den ovan nämnda kvinnan: "Jovisst, men intresset är kanske större där också? Därtill är travet mycket lättillgängligt på internet, så det finns ingen anledning att betala massor för nått du får gratis, om än inte i riktigt lika bra kvalité... "

  Och mannen svarar: " Det är ett problem för arrangören att travet är så lättillgängligt".

  ***  Personligen tror jag att detta är en diskussion som många runt om i landet för just nu och för all del har fört ett bra tag.

  Vi som älskar trav älskar också att sitta framför datorn/surfplattan/mobilen/tv:n och bara suga i oss den ena fina upplevelsen efter den andra i allt direktsänt trav vi får oss tillhanda dag ut och dag in, år ut och år in.

  Men det leder också, handen på hjärtat, till att vi blir både lite bekväma och småsnåla. Vi orkar inte riktigt ta oss i kragen och åka på trav som vi gjorde förr och framförallt börjar vi att tänka ekonomiskt. "Vad kostar det i bensin och slitage på bilen om jag åker till Mantorp på måndag? Så ska jag ha program, jag ska betala entré, jag ska fika på vägen dit, jag ska äta på banan och såklart ta en hamburgare på vägen hem. Och så själva liret då..."

  Ärligt, hur många av oss tänker inte ungefär så här ganska ofta?

  Så vi struntar i själva "liveupplevelsen" och mötet med likasinnade människor på plats på travbanan, åker till Ica och handlar, steker vår egen hamburgare hemma på spisen, nöjer oss med Travrondens startlistor, brygger en kanna kaffe och sätter oss i vår favoritstol framför datorn. Kvällen är räddad!

  ***  Allt detta medans luttrade och alltmer förtvivlade människor i ansvarspositioner (travbanechefer, sportchefer, marknadschefer, styrelseledamoter och alla deras underordnade) på landets travbanor sliter sitt hår och försöker vända på varje liten sten (även de man en gång redan vänt på) för att hitta en lösning på hur trenden ska vända, hur vi ska få folk att tycka det är häftigt att åka på trav igen.

  Och för all del, när folk väl kommer dit, så tycker de flesta att det är en ganska häftig upplevelse. Trav är en underbar liveidrott. Att stå nere vid staketet med sitt spelkvitto i handen och se dessa vackra, vältränade djur dundra fram på banan kan framkalla gåshud hos precis vem som helst.

  Men som sagt, TRAVET ÄR  LÄTTILLGÄNGLIGT på andra sätt (och måste så vara ur spelsynpunkt!!) och därmed är gåtan "Hur får vi fler besökare på våra travbanor?" oändligt knepig att lösa, som det känns för tillfället.

  ***  Ja, men varför går folk och kollar på allsvensk fotboll då? AIK-Hammarby nyligen sågs ju av 32 318 åskådare på Friends Arena som ett exempel.

  Varför går inte åtminstone 10 procent så många och ser på fina V86-tävlingar på Solvalla på onsdagar?

  Säg det. Men en viktig anledning till att fotbollen behåller sin publik är naturligtvis den starka SUPPORTERKULTUR som alltid har funnits och förmodligen alltid kommer att finnas. Man går på fotboll mycket av den anledningen att man vill stötta laget i sitt hjärta och att man vill träffa och umgås med människor i samma "familj".

  Lite så har det ju varit i travet historiskt också och då menar jag när starkt lysande stjärnor som Ego Boy, Legolas och Ina Scot tjusade så många. Kring dessa blev det en supporterkultur som det alltid är kring fotbollslag som AIK, Djurgården, Hammarby, "Blåvitt", Malmö FF och så vidare.

  Men att travet i övrigt ska kunna hitta likheter med fotbollen, nej det funkar inte riktigt så.

  ***  Men vi kämpar vidare, både vi som gillar trav och vi som dessutom jobbar med trav.

  Vi ska vara otroligt stolta över den travsport vi har i Sverige 2017. Och då menar jag travet som idrott, vilka fantastiska hästar, tränare, kuskar, skötare, ägare,uppfödare, förtroendevalda, anställda, funktionärer, ideellt arbetande med flera vi har.

  Andra idrotter ska tusan i mig vara avundsjuka på oss, inte tvärtom.

  Vi kan ändå inte göra något åt att fotbollen har fler åskådare än travet.

  ***  Slut för idag!

   

  Olof
 • Galavinnare, platsspel, hingstdag och GS75

  Bloggen den här gången behandlar lite av varje, exempelvis Sofia Aronssons framgångar på travgalan, samt platsspel vid mindre än sju startande hästar...

  Ännu en travgala här på Axevalla har arrangerats.

  Många glada vinnare fick kliva upp på scenen och ta emot välförtjänta utmärkelser.

  Att Sofia Aronsson och hennes personal samt hästägare blev de stora vinnarna råder det ju ingen tvekan om.

  Fem priser tog gänget hand om: Årets tränare (Sofia själv), Årets hästskötare (Maria Wedell), Årets äldre häst (Anna Mix), Årets häst (Anna Mix) och Årets montéhäst (Tsar du Houelle).

  Riktigt bra jobbat!

  ***  Förresten, om man för tre-fyra år sedan, ungefär i det skedet när Åke Svanstedt lämnade Axevalla för USA och lämnade fältet öppet för övriga här hemma, hade sagt att "Årets tränare på Axevalla 2016" kommer att bli Sofia Aronsson, så hade nog många bara skakat på huvudet.

  Det hade säkert funnits de som i det skedet till och med hade sagt: "Sofia Aronsson, vem är det?".

  Nästan alla hade ju i det skedet trott att Ulf Stenströmer och Anders Svanstedt skulle vara de som, under åtskilliga år framöver, skulle kämpa om denna titel.

  Det har de gjort tidigare år och de kommer säkert att vara med i racet igen 2017, men just denna gång, ja då fick de - och alla andra - se sig slagna av - ja just det - Sofia Aronsson.

  ***

  En regel som jag inte riktigt gillar är att det numera alltid är utdelning på tre hästar på platsspelet så fort det är sju definitivt startanmälda.

  Det är inte särskilt upphetsande att spela plats ens om alla sju startar, men är det sedan så att en eller två är strukna, ja då är det totalt medninglöst. Då blir utdelningen åtta gånger av tio 1,00 - 1,00 - 1,00.

  Däremot är plats ETT KUL SPEL när det startar fem eller sex hästar och det bara är utdelning på TVÅ stycken. Vinner en fyraoddsare före en tolvoddsare, så kan då utdelningen bli 2,75 - 4,90 typ.

  Jag antar att den förändrade regeln (förut var det utdelning på två hästar även i sjuhästarslopp om någon av de anmälda var strukna när defileringen gick eller tidigare) beror på att ATG tycker att förhandsspelare inte ska drabbas av en avsevärd förändring i villkoren, men jag har inget minne av att någon gnällde över detta förr i tiden.

  Dessutom, idag görs ju mycket mer spel "live", alltså i sista stund, och då är spelarna medvetna om det är två eller tre hästar som gäller på platsspelet.

  ***  Hade som den Frankrikefantast jag är sett fram emot att kunna lägga några spel till tävlingarna i Cagnes Sur Mer denna söndagseftermiddag.

  Men tji fick jag, när sändningen började i ATG Live blev vi direkt upplysta om att det inte var möjligt med något spel till något av loppen på grund av sviktande uppkoppling mellan de båda ländernas spelsystem.

  Jaja, det är förstås ett i-landsproblem.

  För övrigt var "ramloppen" kring Criterium de Vitesse inte så mycket att ha.

  ***  Travronden gör om, gör om och förändrar.

  En del förändringar är till det bättre, en del gillar jag inte lika mycket.

  Som det här med att ta bort eller åtminstone strypa referaten från tävlingarna på landets banor.

  Dessa referat har jag alltid tyckt varit en av styrkornna med just Travronden. Bra korrespondenter har man dessutom haft runt om i riket.

  Istället hade man nu i fredags ett helt uppslag med bara resultat. Det utrymmet hade man kunnat använda på bättre sätt, om ni frågar mig.

  Visst, det finns fortfarande dator- och smartphonelösa människor, men de blir allt färre.

  ***  Råkade av en händelse få se montékvalet på Halmstadtravet denna söndag.

  La märke till Sebastian Hall, som har endast 69 500 kronor på kontot.

  Passa den när den kommer ut i ett förhoppningsvis inte alltför tufft montérace framöver.

  Magnus Dahlén tränar, hans hästar brukar leverera extra bra i just monté.

  ***  Tänk om någon för bara något år sedan hade sagt att Axevallas travgala skulle arrangeras i "källarebaren".

  Den som hade yttrat detta hade blivit både utskrattad och dumförklarad.

  Nu genomfördes som bekant travgalan i just denna - mycket förändrade och uppfräschade - lokal härom lördagen.

  Den kändes helrätt för ändamålet. Ja, lokalen är för övrigt användbar till riktigt mycket.

  Kul när det går att förändra inom befintliga byggnader istället för att behöva bygga nytt.

  ***  Kan vi inte, åtminstone för ett litet tag, sluta tugga om det här med tidig eller sen starttid för V75 och bara acceptera att det är som det är.

  Det blir så tradigt på nåt vis och det finns annat inom travet att lägga sin (förhoppningsvis positiva) energi på.

  Tycker jag.

  ***  Hingstdagen här på Axevalla närmar sig med stormsteg.

  Nästa tisdag, den 21 mars, är det dags.

  Snacka om pålitligt vårtecken.

  Årets tolv deltagare är: Adrian Chip, Amaru Boko, Caballion, Canepa Hanover, Fawkes, Formula One, Jocose, Orecchietti, Pato, Pojke Kronos, Walk the Walk och Weingartner.

  En hel del nytt och fräscht på marknaden mixat med lite äldre och beprövat. Som det ska vara.

  Personligen är jag väldigt spänd få att få se Canepa Hanover, en mycket spännande Muscle Hill-son.

  ***  Grand Slam 75 har nu körts två gånger.

  Jag stod helt över premiären i Östersund, men följde ingående tävlingarna i Halmstad denna söndag.

  Premiäromsättningen i Östersund var 19 343 000 kronor.

  Denna söndag var det - trots att det var jackpot - endast marginellt mer spelat, 19 458 000 kronor.

  Jag tycker att själva upplägget är helt okay, men nog skulle det passa bättre på onsdagar (och då alltid på Solvalla) med ännu lite större prispengar. Just det här med max tio hästar i loppen behöver inte vara fel, i alla fall inte om det är tio BRA hästar.

  ***  Slut för idag!

   

  Olof
 • Nunico, travgalor och travtidningar!

  Nuncio kommer på lördag, snart är det travgala på Axevalla (i helgen var det på riksnivå i Stockholm) och snart kommer första numret av Sulkysport. Det rör sig.

  Nuncio.

  Ja, just det Nuncio.

  Vem hade kunnat tro det? Att denna världsstjärna plötsligt skulle dyka upp i ett helt vanligt Gulddivisionslopp i V75 på Axevalla mitt i kalla och vintriga februari.

  Men det är alltså sant och just det här med besök ute i landet av travsportens fyrbenta fixstjärnor är väldigt viktigt, om inte annat för att behålla publikintresset.

  På lördag hade det kanske kommit lite drygt 2 000 personer till en "normal" V75-dag här på Axevalla, med Nuncios deltagande hoppas åtminstone jag att siffran lyfter till 3 000, kanske 3 500.

  Och det är bra, med den nya tidens mått mätt.

  ***  Sitter just nu och kollar på tävlingarna från Vincennes.

  Alldeles nyss var en Axevallahäst, Twin´s Fairytail, som ju tränas av Sofia Aronsson, fyra i ett lopp vid namn Prix de Château-Gontier, som för övrigt vanns av en annan svenskhäst, Twitter, tränad och körd av Björn Goop.

  Twin´s Fairytail, som bara var en nos från tredjepriset, tjänade 4 320 euro och kan nog plocka för sig en del ytterligare under vintern.

  På tal om Sofia Aronsson, så har hon denna vinter inte så många hästar nere i Frankrike, hon inriktar sig mest på sin svenska rörelse. Men när jag pratade med henne för ett litet tag sedan, så betonade hon att hon inte alls har stängt dörren för en bredare satsning i Frankrike igen om och när tillfället dyker upp.

  Och det lär det göra, om jag känner Sofia rätt!

  ***  Har ni tänkt på att det nu bara är 14 dagar kvar på vinterns generella barfotaförbud?

  Visst har de tre "förbudsmånaderna" gått fort!

  Och inget gnäll har hörts, det känns som alla inblandade har accepterat att det är så vi ska/bör ha det i Sverige på vintern, även om det såklart är helt skilda förutsättningar om man jämför sydliga banor som Jägersro och Halmstad med alltfrån vår egen bana och de som ligger ännu längre uppåt landet.

  ***  Travgalan här på Axevalla närmar sig.

  Lördagen den 4 mars är det dags.

  Ny lokal för året är den tidigare Källarebaren (under stora totohallen). Det känns lite spännande, vår stora restaurang, som ju är toppenbra när det gäller att kolla trav, är inte riktigt byggd för just en travgala. Folket blir så utspritt på något vis!

  Glöm inte att köp biljett förresten, det här är en jättetrevlig fest även för de som inte är nominerade till något pris, det är en tillställning för alla som gillar trav i allmänhet och Axevalla i synnerhet!

  ***  Det blev en liten grej på sociala medier, ja även i vanlig media, om att en av de riktigt stora legenderna inom vår svenska travsport, Olle Goop, inte var inbjuden till Hästgalan i Stockholm i fredag. Jag är den förste att ställa mig i kön bakom de som tycker att det var tråkigt att Olle inte fick vara med, det hade han absolut förtjänat.

  Jag vill dock passa på att tillägga att det runt om i landet finns fler legendarer (kanske inte riktigt i Goops storlek, men inte så långt efter) som nog också borde platsa på en sådan här tillställning.

  Eller ja, en grundläggande frågeställning är förstås: För vilka är Hästgalan?

  Jag tycker att de ansvariga för denna årligen återkommande och uppskattade festlighet bör sätta sig ner och ta en funderare inför nästa år. Det viktiga är att de sedan kommer fram till ett koncept som de kan stå upp för och det där finns tydliga riktlnjer för vilka som bjuds in och varför.

  Det är möjligt att det redan finns tydliga riktlinjer idag, men att då ta en ny funderare och just väga in det här med travets verkliga legendarer kan ju vara en bra grej.

  ***  Inte långt kvar till att det första numret av den nya tidningen Sulkysport kommer ut.

  Den 16 mars är det dags.

  Många är mycket spända på att få se hur den kommer att vara, personligen tror jag att den har alla möjligheter att slå.

  Om inte annat har man ju sett till att skaffa sig en laguppställning som heter duga!

  ***  Hur kommer då vårt nuvarande "husorgan", Travronden, att "drabbas" när Sulkysport tar upp konkurrensen om läsarna ute på marknaden?

  Jag kanske är naiv, men jag tror att det finns utrymme för båda tidningarna.

  På tal om Travronden så har den ju fått ett litet annat stuk nu sedan en del medarbetare valde att lämna och har ersatts av andra.

  Det känns helt rätt av Travronden att gå den vägen, alltså att förändra (modernisera om ni så vill) istället för att bara traska vidare i gamla fotspår.

  Precis som jag emotser första utgåvan av Sulkysport, så emotser jag en fortsatt spännande utveckling hos Travronden.

  ***  Slut för idag!

   

  Olof
 • Domartabbe, men ingen domarskandal!

  Åbys måldomarnämnd hamnade i rejält blåsväder efter en situation i ett V86-lopp nyligen. Men att kalla det för "en domarskandal", nej det köper jag inte...

  En av våra så kallade kvällstidningar (för det var ju faktiskt väldigt länge sedan de var kvällstidningar i ordets rätta bemärkelse) drog till med rubriken "En rejäl domartabbe - en domarskandal" efter den omdiskuterade händelsen i ett V86-lopp på Åby förra onsdagen, då Spitcam Jubb och Peter Ingves, till mångas förvåning, fick behålla segern.

  Som sagt, det var många som höjde på ögonbrynen och förvånades över att det inte blev någon diskning, ja det var givetvis också de som blev både upprörda och förbannade, men att dra det så långt som till en domarskandal, det är ändå att gå väldigt långt, anser jag. Okay, jag köper utan prut utrtrycket "en rejäl domartabbe", men skillnaden på det kontra "en domarskandal" är väsentlig.

  ***  Travet är som bekant inte den enda sporten där vi har domare. Det handlar om domare som ständigt står i fokus och som ständigt måste ta både snabba, svåra och förhoppningsvis rätta beslut. Jodå, jag vet att travets domare har en stund på sig att fatta sina beslut, det har exempelvis inte en fotbollsdomare, och travdomarna har även teknisk utrustning till sin hjälp, men det kan ändå (som tur är väldigt sällan) bli fel.

  Det kallas den mänskliga faktorn och även om det finns väl utvecklad teknisk utrustning, så är även travet en bedömningssport. Hur många kameror det än finns i diverse olika positioner på och runt banan, så är det ändå MÄNNISKORNA (måldomaren och dennes nämnd) som i slutändan fattar ett beslut efter hur de har uppfattat en situation.

  Där har vi ändå likhetstecknet med en fotbolldomare, en hockeydomare och så vidare.

  ***  Med andra ord, domarna är människor de också, precis som både du och jag så gör de emellenåt fel, både i den grå vardagen och när det sitter där i sitt domartorn.

  Inom ungdomsidrotten (ja, givetvis även inom vuxenidrotten) här i Sverige, jag tänker då på de vanliga lagidrotterna i första hand, jobbas det ständigt hårt med att förbättra domarnas situation. Domarna får inte vara någon allmänhetens villebråd, de måste bli respekterade och accepterade trots att de då och då gör en felbedömning.

  Och just detta att domare gör felbedömningar är ju inget nyhet, så har det varit sedan urminnes tider inom all idrott (även travet). Skillnaden är dock att numera så finns det sådan avancerad tv-utrustning och så många mediekanaler att kabla ut bilderna (om och om igen) på att en domartabbe får helt andra propotioner än tidigare.

  ***  Jag menar, tänk om händelsen med Peter Ingves och Spitcam Jubb hade hänt i ett V5-lopp en januaritorsdag på Åby 1982, hur hade det då uppmärksammats?

  Både du och jag vet svaret.

  Ingen hade reagerat, i alla fall inte i efterhand. De enda som hade muttrat lite var kretsen kring den drabbade hästen (i detta fall Linus Wibb).

  Okay då, kanske hade någon vaken hästsportjournalist med verklig blick för travet gått så långt att han hade skrivit att det var en lite trång situation, men inte mer.

  Kontentan av det hela hade hur som helst blivit att "fel vinnare" hade ropats ut och att spelvinsterna hade hamnat i andra fickor än om en diskning hade skett och tvåan i mål, Conny Sisu, hade tilldelets vinsten.

  Precis som nu alltså, den 24 januari 2017.

  ***  Oavsett, i mina ögon blir det aldrig en domarskandal.

  En domarskandal för mig skulle vara om det avslöjades ett en måldomare hade varit berusad under tävlingarna och därtill kanske hade brustit i sitt omdöme.

  En domarskandal hade det också varit om det kom fram ett gänget där uppe i tornet, med måldomaren i spetsen, hade gjort en V86-kupong tillsammans och, för att dra det ännu längre, haft Spitcum Jubb med, men inte Conny Sisu.

  ***  En annan sak.

  Vi leker nu med tanken att domarna hade gjort tvärtom, altlså diskat ekipaget Spitcam Jubb och Peter Ingves.

  Hur hade då reaktionerna blivit?

  Jo, då hade folk sagt - och framförallt skrivit på sociala medier - att det var klumpigt gjort av Peter Ingves.

  Men i vilken tidning hade ni fått se rubriken "En rejäl kusktabbe - en kuskskandal"?

  Både du och jag vet svaret. Ingenstans.

  För precis som inom all annan idrott, så har utövarna en helt annan status än domarna. De utövare som har kommit så långt inom sin idrott att de ofta syns i tv har en form av stjärn- och idolstatus. Det är personer som många ser upp till och beundrar, de slår man inte ner på.

  Precis så är det inom travet och jag säger absolut inte att det är fel, inte alls, jag vill bara att vi ska tänka ett varv till innan vi behandlar domare och andra funktionärer (ja, jag tänker bland annat på banskötarna) på våra travbanor annorlunda.

  Alla gör vi vårt bästa, vi älskar travet och ingen gör medvetet fel, men ibland blir det ändå tokigt.

  Där har vi det, den mänskliga faktorn.

  Och just detta, den mänksliga faktorn, gör oss människor så väldigt unika och hela livet så spännande.

  ***  Till sist en helt annan sak.

  Att bara sopa negativa saker under mattan har aldrig legat mig för.

  Det är mycket bättre att lägga korten på bordet, kavla upp skjortärmarna, vända på lite stenar och försöka vända trenden istället.

  Som när det gäller publikutvecklingen 2016.

  Totalt sett tappade svensk travsport i snitt 52 åskådare per tävlingsdag under året, det är 3,7 procent.

  För Axevalla, som länge har haft en hyggligt positiv publikutveckling, blev tappet så pass stort som 239 personer per tävlingsdag.

  Visst, det år såklart inte bra, men av mellanbanorna i landet är det faktiskt bara en, Halmstad (1459), som ligger fore oss i statistiken när det gäller antal besökare per travdag i snitt. Vi hade på Axevalla 1404 personer per gång 2016. Lägger man då till att vi slår en av storbanorna, Åby (1393), så har vi den femteplats som åtminstone vi själva tycker att vi ska ha.

  Dessutom har vi nu inte lika tuffa siffror att matcha under 2017.

  Som sagt, det gäller att se positivt på saker och ting.

  ***  Redan nu är för övrigt Axevallas sakkunniga eventgrupp igång och jobbar med våra kommande arrangemang.

  "Vi inriktar oss i första hand på Trippeltravet och de så kallade A-dagarna", säger Kjell Albansson, en av gruppens ledamöter.

  Med A-dagar menas förstås i första hand V75- och V64-dagar.

  ***  Dessutom får vi ju en omgång i nysatsningen Grand Slam V75 till oss här på Axevalla under året.

  Den infaller söndagen den 4 juni, då vi kör Kronprinsessan Victorias Lopp samt Guldstoet.

  Det kommer att höja statusen på den tävlingsdagen rejält, var så säker!

  ***  Slut för idag!

   

  Olof
 • Så här gick det för Axevallas A-tränare 2016!

  Jag har i vanlig ordning roat mig med lite statistik efter avslutat travår, 2016. Jag har fokuserat på hur det har gått för våra A-tränare jämfört med 2015...

  Innan vi går in på listan, så tvingas jag konstatera att 2016 inte var något riktigt toppår för Axevallas proffstränare. Det är få av dem som har plusresultat att redovisa jämfört med 2015, men vänder man på kuttingen så finns det all anledning att tro på en uppgång 2017. Jag menar, nu har man ju inte 2015 års riktigt fina siffror att slå, nu jämförs alla med resultaten för 2016.

  Vi ser helt enkelt 2016 som ett litet mellanår, låter våra duktiga tränare kavla upp ärmarna och visa vad Team Axevalla går för 2017!

  Här följer så resultateen tränare för tränare. Siffran inom parentes anger placering på listan 2015.  1 (1) Ulf Stenströmer

  2016:
  87 segrar – 6 081 000 kronor

  2015: 109 segrar – 10 106 000 kronor.

  Facit: 22 segrar färre, drygt 4 miljoner kronor mindre inkört.

  Kommentar: Självklart kan inte Ulf Stenströmer vara nöjd och det är han inte heller, tävlingsmänniska som han är ut i fingerspetsarna. Det skulle vara lätt att säga att det har varit ett dåligt år för Uffe, men alla drabbas av svackor och jag väljer att kalla det ett mellanår istället. Uffe har inte haft samma material att arbeta med som året (åren) innan och då går det inte att matcha tidigare siffror. Sedan är det en helt annan sak att (och varför) så pass många duktiga hästar har lämnat stallet, men den diskussionen hör inte hit. Fortfarande är Uffe klar etta på Axevallalistan – och det är det stora chanser att han är också 2017.  2 (4) Sofia Aronsson

  2016:
  42 segrar – 4 017 000 kronor.

  2015: 42 segrar – 3 131 000 kronor.

  Facit: Samma antal segrar, men nästan en miljon kronor mer inkört.

  Kommentar: Personligen trodde jag att Sofia Aronsson hade slagit fjolårets siffror klart mer än vad som syns ovan. Hur tolkar man det? Jo, att hon hade att otroligt bra år redan 2015!! För vem kan klaga på hennes framfart nu under 2016? Visst, hon har haft Anna Mix i stallet (till och från) och denna supermärr har ensam dragit in runt 1,3 miljoner av Sofias 4 ”millar”. Det innebär lite förenklat att övriga hästar har levererat på ungefär samma sätt som 2015. Oavsett hur mycket Anna Mix kommer att figurera i Sofias träning 2017, så lär den ambitiösa och superskickliga tjejen ta ytterligare stora steg framåt! Toppklass är ordet!!  Sofia Aronsson är en av de Axevallatränare som under 2016 förbättrade sina (redan fina) siffror.  3 (3) Pär Hedberg

  2016:
  27 segrar – 2 444 000 kronor.

  2015: 45 segrar – 3 582 000 kronor.

  Facit: 18 segrar färre, 1,1 miljoner kronor mindre inkört.

  Kommentar: Ibland känns det på sätt och vis som att siffror och statistik ljuger, även om det såklart inte är så. Jag menar, vem tycker att Pär Hedberg och Stall Palema har haft ett dåligt år? Knappast någon va? Ändå har teamets hästar vunnit 18 segrar färre och ”bara” knatat in 2 444 000 kronor i år.

  Klart att Stall Palema inte har fungerat sämre i år, det är väl bara det att riktiga storloppsframgångar (V75 undantaget) har saknats. 2015 var ju t ex Jetta Palema tvåa i Drottning Silvias Pokal och tjänade 472 500 kronor på ett bräde och så var Evelina Palema trea i Derbystoet och tjänade 250 000 kronor på kuppen.

  Personligen är jag superimponerad över vad killarna och tjejerna i Stall Palema uträttar och i vilket strålande skick de alltid visar upp sina hästar. Även här blir 2017 väldigt spännande!  4 (2) Anders Svanstedt

  2016:
  19 segrar – 2 384 000 kronor.

  2015: 47 segrar – 3 708 000 kronor.

  Facit: 28 segrar färre, 1,3 miljoner kronor mindre inkört.

  Kommentar: Anders slog huvudet på spiken i segerintervjun efter vinsten med Fika hemma på Axevalla dagen före nyårsafton. Han menade då på att de hästar som finns i stallet har levererat bra, men att det är tråkigt att så många har försvunnit under året.

  Anders har som tränare 28 färre segrar än 2015, men räknat i pengar skiljer det ”bara” drygt 1,3 miljoner.

  Vi vet dock vad Anders kan och i likhet med Ulf Stenströmer är det bara för honom att ta 2016 som ett mellanår i en förhoppningsvis lång och framgångsrik karriär. Om ett år skriver jag helt andra saker här, var så säker!  5 (6) Eric Martinsson

  2016:
  40 segrar – 2 068 000 kronor.

  2015: 37 segrar – 2 025 000 kronor. (B-licens fram till den 14/11, sedan A-licens).

  Facit: Tre segrar plus, 43 000 kronor plus.

  Kommentar: Eric hade ett så pass bra 2015 att det egentligen inte gick att kräva en alltför stor ökning under 2016, men det blev i alla fall en liten sådan och den visar att Eric nu har etablerat sig bland topp fem här på Axevalla.

  Han har gjort det med ett inte alltför märkvärdigt hästmaterial och i takt med att framgångarna kommer, så blir säkert standarden på hästarna i stallet allt bättre.  Eric är duktig på att hitta passande lopp för sina hästar och drar sig inte för att dra iväg några mil för att starta en eller ett par hästar i vanligt vardagstrav.  6 (16) Rickard Svanstedt

  2016:
  14 segrar – 1 022 000 kronor.

  2015: 4 segrar – 311 000 kronor. (Lärlingslicens fram till 1/12, sedan A-licens).

  Facit: 10 segrar plus, 711 000 kronor plus.

  Kommentar: Eftersom Rickard Svanstedt blev A-tränare först i slutet av 2015 så är en jämförelse mellan de båda åren inte relevant.

  Vi får istället konstatera, med glädje, att Rickards första hela år som egen tränare har varit succéfyllt. Med relativt få starthästar i stallet har han fixat 14 vinster och över en miljon kronor inkört. Han har dessutom hunnit visa upp några riktiga profilhästar inför framtiden, nämligen Listas Spartacus, Baron Gift och Cagnes Sur Mer.

  Rickard och hans stall kan blomma ut rejält under 2017.  7 (5) Anna Forssell

  2016:
  14 segrar – 890 000 kronor.

  2015: 22 segrar – 2 270 000 kronor.

  Facit: 8 segrar färre, 1,3 miljoner kronor mindre inkört.

  Facit: I likhet med Ulf Stenströmer och Anders Svanstedt en tränare som fick det oväntat tufft under 2016. Noterbart är dock att Annas hästar har gjort mer än hälften så lite starter (195 mot 404) jämfört med 2015 och att det i vanlig ordning fina unghästmaterialet som hon förfogar över mycket väl kan vända den nedåtgående trenden under 2017.

  Ja, frågan är väl om inte trenden redan har vänt, de två-tre senaste månaderna har Annas hästar nått betydligt bättre resultat än tidigare under året, så det är nog med rätt så hygglig känsla inombords hon tar sig en ett nytt år.  8 (7) Thomas Dalborg

  2016:
  9 segrar - 652 000 kronor.

  2015: 8 segrar – 640 000 kronor.

  Facit: 1 seger plus, 12 000 kronor mer inkört.

  Kommentar: En likvärdig säsong med den närmast innan. Jag tror nog att Thomas hade hoppats på lite bättre siffror än så, men klart är att han har en spännande tränarverksamhet under stadig uppbyggnad (efter att ha varit mer eller mindre catchdriver) och ser man på hans träningslista så finns det ett antal spännande unghästar där, bland annat sex stycken treåringar.

  Thomas Dalborg kommer att bli ett positivt utropstecken som tränare 2017!  9 (8) Katarina Aurell Laursen

  2016:
  12 segrar – 602 000 kronor.

  2015: 10 segrar – 580 000 kronor.

  Facit: 2 segrar plus, 22 000 kronor mer inkört.

  Kommentar: Stabilt och säkert ännu ett år med ett ganska litet material. Av de 16 hästar som idag finns i stallet är 12 starthästar och de nöter på riktigt fint. Lunatic Face får alltjämt anses vara stallets PR-häst, då han har en väldigt bra högstanivå (mer tyvärr är lite ojämn). Utropstecknen under 2016 har väl annars varit de danska tillskotten Vincent och Vinder.

  Kan det vara läge på att höja ribban till åtminstone 800 000 kronor inkört 2017?  10 (9) Jan Björkqvist

  2016:
  7 segrar – 506 000 kronor.

  2015: 8 segrar – 542 000 kronor.

  Facit: 1 seger mindre, 36 000 kronor mindre inkört.

  Kommentar: Det är nästan så att man kan ställa klockan efter Jan Björkqvist, om ni förstår vad jag menar. År efter år levererar han kring halvmiljonen kronor inkört med sitt lilla enkla material. Just nu har han 13 hästar i träning (varav fem är ostartade) och det är ingen överraskning om han prickar de ovan nämnda siffrorna också 2017.  11 (10) Raoul Engblom

  2016:
  5 segrar – 414 000 kronor.

  2015: 2 segrar – 387 000 kronor.

  Facit: 3 segrar plus, 27 000 kronor mer inkört.

  Kommentar: Raoul är som bekant i första hand unghästtränare och för dagen har han bara tre starthästar i stallet. Stallet drog in ungefär lika mycket pengar som 2015, men det är förstås alltid roligare med fem segrar än med två (2015).

  Rätt som det är får Raoul fram en unghäststjärna igen, ska ni se. Kan det bli redan 2017?  12 (12) Jenny Nordensson

  2016:
  8 segrar – 392 000 kronor.

  2015: 5 segrar – 372 000 kronor.

  Facit: Plus med tre segrar och 20 000 kronor.

  Kommentar: Tjejen med de verkliga hederhästarna i stallet! Såväl Tennis som Top Model, vilka nästan alltid levererar, är nu tio år gamla och inne på sitt sista år på tävlingsbanan. Inga ålderskrämpor här, som det verkar!

  Lägg så till Paduca Dream, Tire Bouchon och Deferre des Qautre så har vi hela stallet, alltså fem hästar.

  Resultatet för 2016 är med beröm godkänt!  13 (11) Bo Hellkvist

  2016:
  7 segrar – 381 000 kronor.

  2015: 10 segrar – 383 000 kronor.

  Facit: Tre segrar färre, 2 000 kronor mindre inkört.

  Kommentar: Stallets stora stjärna, Super Photogenic, har såväl 2015 som 2016 bara kunnat starta sporadiskt och därmed har han inte kunnat dra in mer än drygt 100 000 kronor någon av dessa säsonger. I övrigt har det varit ett normalår för Bosse, som för närvarande har åtta hästar i stallet, samtliga starthästar.  14 (-) Henrik Hollsten

  2016:
  3 segrar – 287 000 kronor.

  2015: Inga starter.

  Facit: Finns inga jämförelsesiffror.

  Kommentar: Henrik Hollsten var tillbaka på Axevalla lagom till det gångna årsskiftet och drog igång en tränarverksamhet, företrädesvis med hjälp av unghästar. Under året har stallet gjort endast 56 starter och även om vinstprocenten inte är så hög, så är i alla fall platsprocenten 25. Inför 2017 har Henrik 19 hästar i stallet, varav 13 är unghästar.  15 (13) Per Berg Thomsen

  2016:
  2 segrar – 259 000 kronor.

  2015: 7 segrar – 366 000 kronor.

  Facit: 5 segrar färre, 107 000 kronor mindre inkört.

  Kommentar: På nästan exakt samma antal starter har det gått betydligt sämre för Per Berg Thomsen under 2016 om vi jämför med året innan. Bland annat har Staro Happy Hour inte alls fått till det i år. Inte heller B.O.Ris har varit lika framgångsrik som 2015. Xante Fairway och Tindra är det som har tagit segrarna under året.  På papperet har Per ett rätt hyggligt material, här förväntas ett bättre resultat 2017.  16 (17) Jörgen Melchior

  2016:
  3 segrar – 201 000 kronor.

  2015: 4 segrar – 283 000 kronor.

  Facit: Minskning med en seger och 82 000 kronor.

  Kommentar: Visst har Jörgen lite sämre siffror detta år jämfört med 2015, men notera då att stallet har gjort endast 60 starter mot drygt 100 året innan. Dessutom har stallets stjärna, Manitou, endast gjort sju starter under året. För dagen har Jörgen bara tre hästar på sin träningslista.  17 (19) Anders Hultgren

  2016:
  3 segrar - 151 000 kronor.

  2015: 3 segrar – 138 000 kronor.

  Facit: Samma antal segrar, 13 000 kronor mer inkört.

  Kommentar: Alf H.L (monté), Falco Mahavi (monté) och Lost My Choo är stallets vinnare under 2016. Hästarna känns, åtminstone på papperet, bättre än vad resultaten visar och det finns anledning att tro att Anders kan öka på (rent av dubbla!) siffrorna i år bara hästarna får vara hela och skadefria. Tolv hästar finns i stallet, nio av dem är starthästar. De flesta har dessutom hyggligt med startpoäng.  18 (15) Elisabeth Sandin

  2016:
  3 segrar – 147 000 kronor.

  2015: 4 segrar – 348 000 kronor.

  Facit: En seger mindre, 201 000 kronor mindre inkört.

  Kommentar: Det är inte antalet vinster, utan antalet ”pallplatser” som gör att Elisabeth Sandin under 2016 inte har kunnat matcha siffrorna för inkörda pengar från året innan. Då, 2015, var hennes hästar bland de tre främsta vid 20 tillfällen, under fjolåret endast nio gånger. Jaja, halva stallet består av unghästar (två och tre år), så det finns hopp för framtiden!  19 (24) Anders I Jonsson

  2016:
  2 segrar – 142 000 kronor.

  2015: 1 seger – 46 000 kronor.

  Facit: En seger mer än 2015, dessutom 96 000 kronor mer inkört.

  Kommentar: Seden flera år tillbaka driver Anders endast ett litet stall, för dagen bestående av fem hästar. Han nådde sitt bästa resultat på fem år, så det är förstås bara att sätta dit ett litet vackert och välment plus i kanten.  20 (14) Rolf Johansson

  2016:
  1 seger – 132 000 kronor.

  2015: 5 segrar – 360 000 kronor.

  Facit: En minskning med fyra segrar och 228 000 kronor.

  Kommentar: Efter tre raka år med ungefär 350 000 kronor inkört, så blev tyvärr 2016 ett riktigt jobbigt år för Rolf. En del i detta var givetvis att inte stallets PR-häst, Yrsa Brick, fick till det. Hon tjänade 150 000 kronor mindre än året innan. Men det finns hopp, bland annat har Unheard Of inlett lovande, så nog ska det väl lyfta igen för Rolf under 2017.  21 (18) Eelco van der Wal

  2016:
  1 seger – 109 000 kronor.

  2015: 4 segrar – 245 000 kronor.

  Facit: En minskning med tre segrar och 136 000 kronor.

  Kommentar: Tänk om, tänk om, tänk om Borga Effekt, som tjänade 453 000 kronor år 2014, kunde komma tillbaka på tävlingsbanan. Oj, så Eelco saknar denna PR-häst. 2016 blev ett tunt år, men vid närmare betraktande av hans träningslista så ser man att nästan två tredjedelar av namnen är ostartade unghästar, så det är bara att jobba vidare.  22 (20) Camilla Strandäng

  2016:
  1 seger – 86 000 kronor.

  2015: 2 segrar – 114 000 kronor.

  Facit: En minskning med en seger och 28 000 kronor.

  Kommentar: Tyvärr fortsätter siffrorna att peka åt fel håll för Camilla, som annars hade ganska bra snurr på verksamheten för några år sedan, då Borga Baron var ett riktigt flaggskepp i verksamheten. För närvarande har Camilla sju hästar i träning, av vilka sex stycken är äldre starthästar.  23 (21) Niclas Stenqvist

  2016:
  0 segrar -  46 000 kronor.

  2015: 2 segrar – 86 000 kronor.

  Facit: En minskning med tre segrar och 40 000 kronor.

  Kommentar: Inte så mycket att orda om, Niclas har drivit ett litet stall och har vid sidan om det i ganska stor utsträckning varit amatörer behjälpliga, inte minst när det gäller att köra lopp. Nu har Niclas nyligen meddelat att han ska lägga träningsverksamheten på is och istället börja jobba som lärare. Men som kusk lär vi fortsatt få se honom en del.  24 (-) Per Johansson

  2016:
  0 segrar – 16 000 kronor.

  2015: Inga starter.

  Facit: Inga jämförbara siffror finns.

  Kommentar: Har under 2016, på distans, ansvarat för träningen för endast en häst, Fidde Loss.  25 (26) Ulrik Pedersen

  2016:
  0 segrar – 7 000 kronor.

  2015: 0 segrar – 25 000 kronor.

  Facit: En minskning med 18 000 kronor.

  Kommentar: Stallet har bara gjort åtta starter under året. Ulrik har för närvarande inga hästar på sin träningslista.  26 (22) Tommy B Andersson

  2016:
  0 segrar – 5 000 kronor.

  2015: 0 segrar – 47 000 kronor.

  Facit: En minskning med 42 000 kronor

  Kommentar: Stallet har bara gjort fem starter under 2016. Numera är Tommy B-tränare.  FOTNOT: Mimmi Elfstrand har varit Axevallatränare så kort tid att hon inte kan bedömas i detta sammanhang.

  Olof
 • Vem är pappa till Lucky Sec?

  På onsdagen gjorde den nu elvaårige Axevallahästen Lucky Sec sin 80:e start i karriären. En liten fråga: Vem är pappa till Lucky Sec? Svaret finns i bloggen...

  Åt julbord ihop med funktionärer, totopersonal, anställda med flera innan tävlingarna i tisdags här på Axevalla.

  Lika trevligt som vanligt.

  Lika välsmakande som vanligt.

  En stund satt jag mittemot han som emellanåt kallas "guidernas guide" på banan, alltså Bengt G Wejshag från Lidköping.

  Han spände ögonen i mig (lite på skoj) och sa: "Du, Darius, nu har du inte bloggat på ett litet tag".

  ***  Nej, det var faktiskt fyra veckor sedan nu. Jag ska inte skylla ifrån mig, men vi har ju kört så himla mycket tävlingsdagar här på Axevalla sedan början av november att jag har haft fullt upp med mina programtips och med min speakersyssla.

  Men nu så, direkt efter att ha gjort programtipset till tävlingarna den 13 december, så sitter jag här, framför ATG Live från Solvalla/Åby och låter fingrarna forsa fram över tangentbordet.

  Hoppas du gillar det, Bengt!

  ***  På tal om surret runt julbordet på Axevalla i tisdags, tillsammans med bland andra Dag Stenbrink, en välkänd uppfödare-, hästägare-, B-tränare-, styrelseprofil m m här på Axevalla, så diskuterades det franska travet.

  Vi kom bland annat in på det här med att man diskar hästar för orent trav i Frankrike och då frågade jag Dag och kompani om den regeln fanns även i Sverige förr i tiden, alltså att man kunde bli diskad för orent trav.

  Det var ingen som visste.

  Vet du?

  ***  PS Jag började gå på trav 1976, då fanns i alla fall inte den regeln.

  ***  Förra veckan hyllades Stefan Söderkvist för sin 3000:e kuskseger på Åby och han intervjuades dessutom i Travronden.

  Nu visade det sig att det var lite fel, så inför tävlingarna här på Axevalla nu i tisdags stod den gode Stefan på 2998 segrar. Det var så att i den siffran som figurerade förra veckan ingick b-lopp (alltså lopp utan totalisatorspel) och det ska det inte vara.

  När Stefan så vann med Loke Surviver så var det alltså seger 2999, men längre kom han inte den kvällen.

  Det gjorde han dock ett dygn senare, när Åby körde V86-tävlingar. V86-3 vanns av den amatörtränade Kalmarhästen Elegant Ås och i sulkyn satt just Stefan Söderkvist.

  Vi är väldigt många som ställer oss i kön av gratulanter till denne gentleman och synnerligen skicklige kusk!

  ***  På tal om att gratulera människor, det är på sin plats att hylla Josefine Ivehag, som på onsdagskvällen vann Montébästen på Solvalla.

  Hon inledde med att vara tvåa med Axevallahästen (Rickard Svanstedt tränar) Alec Hornline och vann sedan med den amatrörtränade Mantorpshästen Tracks.

  Länge och väl hade ju Josefine Åbylicens, men sedan hennes arbetsgivare Mimmi Elfstrand nyligen flyttat över sin licens till Axevalla (i samband med flytten till Bjertorp), så fick även "Jossan" licens på vår bana.

  Det är vi inte direkt lednsa över, både "Jossan" och Mimmi kommer att tillföra Axevalla mycket!

  ***  När kom egentlgen ordet "flegmatisk" in i travet?

  Under mina första 20-25 första år inom sporten, så hörde jag aldrig någon använda sig av det uttrycket.

  Numera är var och varannan häst "flegmatisk" när det snackas bland experter eller i tränar-/kuskintervjuer.

  Bara en notering.

  ***  Likaså när det gäller uttrycket "stånka på".

  Vill minnas att jag hörde Stig H Johansson säga det först av alla för några år sedan.

  Helsike vad många som har tagit efter även det uttrycket.

  Bara ett konstaterande.

  ***  Det är inte ofta man ser en häst med Sugarcane Hanover som pappa numera.

  Men på Åby denna onsdagskväll startade 11-årige Lucky Sec. Jajamen, han är efter Sugarcane Hanover.

  Å andra sidan, Sugarcane Hanover var 22 år när Lucky Sec föddes.

  Han dog för övrigt 2009, 26 år gammal.

  Vilken fantastsik häst det var!

  ***  Tänk vilka små marginaler det är i travet med jämna mellanrum.

  Ta V64-omgången här på Axevalla i tisdags som ett exempel.

  I V64-1 vann megafavoriten Star Advisor Joli, men det var på målfoto mot superskrällen Dollar Access (streckad på 1 procent).

  Nu gav sex rätt 2 961 kronor.

  Vad hade utdelningen blivit med Dollar Access?

  Det är inte utan att man lider med dem som hade med Dollar Access (samt övriga fem vinnare).

  ***  Den som brukar läsa min blogg vet att jag är stor vän av det franska vintermeetinget på Vincennes. Först och främst älskar jag den sport som bjuds där dag efter dag, men det är också väldigt spännande att göra ett litet spel då och då.

  För er som ännu inte har testat eller tycker att det verkar krångligt , ja kanske rent av ointressant, när man inte känner till hästar och kuskar så bra, så upprepat jag här fem enkla och ofta gångbara speltips:  1. Var uppmärksam på när hästar går från skor till barfota. Ofta presenterar ATG Live skoändringar i nederkant av bilden. Var även uppmärksam på när det är tvärtom, alltså när de går från barfota till skor. Stå då som regel över spel.  2. Skriv av oddsen minst en timma före loppets start och följ sedan utvecklingen, de som går ner märkbart fram till start är ofta väldigt bra spelobjekt. De franska spelarna har oerhört klart för sig, som det verkar. OBS! Vänta så länge du kan med att spela, ofta sker oddsändringar i sista minuten.  3. Gå in på en sajt som heter PMU International. Den är på engelska och har både bra tips, barfotainfo och en vettig analys av loppen. Deras tippare är mycket vakna för balansändringar.  4. Gå in på en sajt som heter zone-turf.fr och klicka på "pronostics", därefter på "top chances". Där får man tre-fyra bra spelidéer, som ofta går in.  5. Spela gärna plats, det är ofta många hästar i loppen och favoriterna kan lätt ge över 2.00, ibland uppåt 2.50-3.00 på plats. Tvillingspel med ett drag som utgångshäst är också att rekommendera.  Hoppas att du, precis som jag, får stor glädje med att följa det franska travet!!

  ***  Slut för idag!

  Olof
 • Varför skickade jag detta sms?

  Jag kände att jag ville tipsa en kompis om en rysare i Mantorp, men jag trodde väl inte att han skulle ropa ut miss sms-meddelande över hela landet...

  Ibland önskar man att man kunde hålla saker och ting för sig själv.

  Men fylld av självförtroende efter att ha haft några vinstgivande drag att tipsa kompisen Emil Persson om inför V65 på Färjestad härom lördagen, så blev det bara så att jag slängde iväg ett sms till honom när jag hörde att han var expert kring Mantorp i ATG Live-studion denna måndagkväll.

  Jag skrev: "Hej! Jag kom in i sändningen nu, Vet inte om du har pratat något om Moneypenny Häss i lopp 4, men den hästen har jag lite feeling för".

  ***  Jag hade i min vildaste fantasi inte trott att Emil skulle läsa upp detta sms i direktsändning, utan bara ha det för sig själv och kanske lite diskret nämna Moneypenny Häss som en liten kantboll i det allmänna snacket.

  Nåväl, nu skedde det som skedde och detta i kombination med att Moneypenny Häss såg väldigt fin ut i en återkallad start (hann gå mer än 100 meter innan loppet blåstes av tyvärr), gjorde att spelarkollektivet där ute i landet vaknade till. Plötsligt hade Moneypenny Häss gått från 22 till 8 gånger i odds i detta kluriga breddlopp på östgötabanan.

  ***  Starten gick, denna gång var inte körande Anna Sedström lika offensiv den första biten (helt naturligt, då hästen nog la en del krafter i den återkallade starten), utan nöjde sig med positionen trea på innerspår. Tyvärr hade sedan inte Moneypenny Häss mycket att ge i spurten och jag gjorde mig därmed knappast till någon hjälte ute bland landets travspelare.

  Men det får man leva med.

  Hur är det man säger? Jo, bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge".

  ***  Uppsnappat i ATG LIve på måndagkvällen sedan Dear Friend vunnit V64-3.

  Programledare Eva Idemar: "Ja, vad säger du om den här hästen, Eskil, med hänsyn till det du sa tidigare?"

  Eskil Hellberg: "Jag minns inte vad jag sa tidigare".

  Ibland blir det lite kul när det är direktsändning.

  ***  Förr i tiden pratade man om "Järvsöfaksodds".

  Det var när någon annan häst än just Järvsöfaks var spelad till sisådär 1.10-1,20 i ett lopp, vilket på den tiden inte hände så ofta och när det väl hände så var det hästar som typ Victory Tilly, Gidde Palema, Scarlet Knight och så vidare.

  På senare år har det lite märkliga hänt att nu spelas betydlgt mindre meriterade och kända hästar till dylika odds. Ganska ofta dessutom.

  Det kan ju för tusan vara i nollopp, breddlopp, amatörlopp, montélopp, ja lite när som helst.

  Som sagt, en märklig företeelse!

  ***  Den här måndagkvällen förlorade October Kronos till oddset 1,27 i ett V64-lopp i Halmstad.

  Absolut inget ont om October Kronos (en häst jag gillar!), som hade fyra raka inför denna start, men motstånd saknades ju inte och det är svårt att förstå att spelarna tryckte ner oddset på denna nivå.

  Nu är det förstås lätt för mig att vara lite småkaxig eftersom October Kronos förlorade mot Rapide du Pommeau, som helt enkelt fick det bättre loppet, men nu var ju detta bara ett exempel i mängden, just det här med att hästar som inte är av "Järvsöfakskaliber" blir så stora favoriter.

  ***  Nej, jag har inte spelat Top 7 ännu.

  Känner att jag behöver lite mer kött på benen om hur spelvärd denna nykomling i vår spelportfölj är.

  ***  Kommer ni ihåg när det för ett antal år sedan var öppet på våra travbanor på lördagseftermiddagarna, så att folk kunde komma dit, äta och dricka lite gott, umgås, spela till och titta på V75-tävlingarna på storbild (och/eller vanliga tv-apparater)?

  Det var en härlig tid. Jag och mina kompisar åkte som regel till Axevalla varenda lördag och såg detta som en riktig happening under veckan.

  Med med tiden dog detta ut, vilket berodde på att var och en kunde koppla upp sig mot sändningen på sin egen dator hemma plus att V75 började sändas live i tv.

  Nya tider, med andra ord.

  ***  Varför drar jag nu upp detta?

  Jo,. för att på ett ställe i vårt område funkar det fortfarande att samla människor i en enda stor lokal, servera mat och dryck, anordna andelsspel och följa V75 tillsammans.

  Precis som det ska vara, är jag sugen på att tillägga.

  Stället det handlatr om är O´Learys i Falköping, där två killar vid namn Kent Kyrk och Mattias Karlsson sedan något år tillbaka kör det de kallar Travklubben första lördagen varje månad (med uppehåll under högsommaren).

  På senare tid (läs: denna höst) har Travklubben slagit igenom på allvar och efter den gångna lördagens aktivitet, så skrev Mattias Karlsson följande på Facebook i en grupp som heter just Travklubben:

  "När jag & Kent Kyrk satt och planerade Travklubben för första gången för två år sedan ungefär så tänkte vi göra ett tappert försök, att få folk ut ur stugorna för att tillsammans titta på V75, äta, dricka gott och ha en gemensam upplevelse. Kanske 20-30 personer. Vi visste ju ändå att travet var relativt populärt här. Kanske ha någon lokal "travrelaterad" gäst nångång då och då. För att tro att våra proffstränare i Sverige som jobbar 24 timmar om dygnet skulle ha tid att åka hit var väl inte något som vi trodde.

  Det blev inte riktigt som jag trodde. Igår var vi c:a 80 personer där. Varav 5 personer var professionella travtränare som kom dit på sin privata tid, inte för att dom var bjudna som gäster, utan för att dom tyckte det var jävligt trevligt helt enkelt. Bland annat Sofia AronssonMimmi ElfstrandEric Martinson & Anders Svanstedt.

  Jag får meddelanden flera gånger från folk i hela Västsverige som undrar om dom får komma, och varför inte det finns någon annanstans i Sverige.

  Svaret på den frågan är väl egentligen att jag inte vet. Vi har jäkligt bra förutsättningar nere på O'Learys Ica Supermarket Falköping som hjälper till med andelar, och Axevalla Travbana som stöttar oss. Sen tycker vi att det är kul, det är nog det viktigaste.

  Tack till alla er som kommer på våra travklubbar, det är skoj, och så länge ni kommer och tycker det är trevligt så kör vi på!"

  ***  Väl värt att framhålla och att rekommendera!

  Visst, fortfarande gäller väl den gamla hederliga klyschan "trav är bäst på plats", men detta är väl ändå det näst bästa alternativet.

  ***  Slut för idag!   

  Olof
 • Jetta Palema söker plats hos Muscle Hill

  Det händer en hel del hos framgångsrika Stall Palema i Edsvära för dagen. I lördags en V75-dubbel och nu meddelas det att Jetta Palema avslutar karriiären...

  Det var strålande kul att Stall Palema fick ta en snygg V75-dubbel på Jägersro i lördags. Först vann Aron Palema tillsammans med Johnny Takter och sedan vann Diva Deo tillsammans med en av stallets medarbetare, Linus Svensson.

  Klart att jag ville ringa upp tränaren Pär Hedberg så här ett par dagar efteråt.

  - Det här var en av de roligaste dagarna hittills som tränare för Stall Palema. Jag menar, tänk att ha två favoriter på V75 och båda vinner, säger Per glatt.

  Vad kan matcha denna dag på din topplista?

  - Jaa, vad ska vi säga? Jo, när både Jetta Palema och Evelina Palema kvalade in till StoChampionatet förra sommaren. Det var en underbar dag. Visst, det gick ju inte så bra i finalen sedan, men just känslan den veckan från kval till final, den var magisk.

  - Det var jättekul också när Jetta Palema blev tvåa i Drottning Silvias Pokal på Åby samma år.

  ***  På tal om Jetta Palema, under måndagen nåddes vi av beskedet att hon har gjort sin allra sista start i karriären. I torsdags var hon oplacerad, långt efter täten, i ett breddlopp (!) här hemma på Axevalla och nu är det avelsboxen som gäller.

  - Det är väl inte helt bestämt vem hon ska betäckas med, men nog försöker vi få en plats hos Muscle Hill, säger Hedberg

  Varför har då Jetta Palema ledsnat på att tävla, blott fem år gammal?

  - Dels har hon under karriären haft stora problem med sin hals och hon är opererad två gånger. Och dels har hon fått gå en del riktigt tuffa lopp, redan i debuten en gång i tiden gick hon sig riktigt iskall och jag tror att det har satt sina spår i huvudet på henne. Hon vill inte längre ta i för fullt och har på sistone stannat allt tidigare i loppen, det har vi tagit som en tydlig signal på att hon inte vill tävla längre och det ska hon heller inte behöva göra.

  ***  När startar Aron Palema nästa gång?

  - Det blir V75-finalerna på Solvalla den 26 november.

  Ingen formunderhållande start dessförinnan alltså?

  - Nej, han har fått ett par tuffa lopp på sistone, så jag vill spara honom lite inför finalerna.

  ***  Och Diva Deo då?

  - Ja, grejen är ju den att hon är utländskfödd och inte har så många passande lopp med lite högre prissumma. Det här loppet på Jägersro i lördags kom därför som en skänk från ovan. Nu har jag inte hittat några fler sådana lopp framöver, så vi får matcha vidare i vanliga lopp med 30-35.000 kronor i förstapris.

  ***  Jag ser att du har fått tillbaka Stoms Mia på din träningslista!

  - Ja, hon följde med hit till gården efter breddloppen på Åby i söndags, där hon startade i Bo Falsigs regi. Jag kollade in loppet och tyckte att hon avslutade riktigt hyggligt.

  Planer för henne?

  - Ja, vi får prova att göra några starter nu framöver, så får vi se vad det blir av det. Tänder hon inte om, så blir det kanske avelsboxen till våren för henne.

  ***  Kommer Billy Flynn att starta något mer i år?

  - Ja, det blir nog närmast ett lopp inom V86 på Åby inom kort. Jag tycker han gick okay som femma i Örebro i fredags.

  ***  Under tisdagskvällen kör vi ju V64-tävlingar här hemma, Jag har ingen intervju med just Pär Hedberg i programmet, men här kommer hans funderingar kring de två hästar stallet har med.

  - Sharon´s Luck (lopp 3) satt långt bak senast och kunde egentligen bara vinna klungspurten. Hon gick med full fart över mål och har denna gång ett bra utgångsläge. Det kan vara dags för henne när som helst.

  - Love Palema (lopp 4, V64-1) blev för het senast när en konkurrentkusk smackade på sin häst på första långsidan. Jag trodde knappt han skulle ta pengar, men han stred berömvärt som tvåa. Formen är fortsatt fin och jag tror på en bra insats igen. Han kan vinna även om han möter några bra konkurrenter. Om han ska köras i ledningen? Nja, det får i så fall inte kosta för mycket att nå eller försvara den positionen.

  ***  Slut för idag!   

  Olof
 • Tack för samtalet, Uffe!

  Jag blev uppringd av Ulf Stenströmer på lördagsmorgonen. Han ville ge mig en jätterysare inför tisdagens tävlingar! Ta rygg vetja!

  Telefonen ringde.

  Det var i lördags förmiddag nån gång runt 10-snåret.

  I andra ändan var det en av Axevallas travtränare, närmare bestämt Ulf Stenströmer.

  "Tjena, hur är läget?"

  "Jo, tack det är bra, jag är och skriver om en bowlingmatch och sedan ska jag jobba vidare med annat innan jag själv ska spela en bowlingmatch i eftermiddag".

  "Inget Åby alltså?"

  "Nja, inte på plats om man säger så, men jag räknar med att kunna följa "lajjven" med ett öga när det gäller V75-loppen.

  ***  "Du, det är väl i vanlig ordning du som har tippat i Axevallaprogrammet inför tisdagens tävlingar?"

  "Jajamen, vad tänkte du på?"

  "Jag är inte alls ute efter att säga att du har gjort ett dåligt jobb eller så, men jag vill ändå uppmärksamma dig på en häst som jag tror du helt har missat".

  "Okay, vilken är det du tänker på?"

  "Det är Online d´Amour i V4-2, du såg inte senaste loppet den gjorde eller?"

  "Nej, det har jag nog missat. Jag har nog missat att vara inne i lopparkivet också när det gäller den hästen, måste jag erkänna".

  ***  Alltså, så här är det.

  Jag får startlistorna i min hand någon gång mellan 14.45 och 15.15 varje gång det är anmälningar, eller snarare korrigeringar då.

  Sedan har jag allt som allt cirka fyra timmar på mig att göra jobbet, alltså ringa tränare, skriva ut intervjuer, kolla Travfakta, kolla så många lopprepriser jag bara kan, ranka loppen, göra system, skriva in alltihop i en mall och sedan skicka det till programredigeraren på Mile Media.

  19.00 är det deadline.

  Punkt slut.

  ***  Så det klart, Online d´Amour med resultatraden 0-0-0-0-5, körd av sin tränare, unga och lite orutinerade Johanna Engblom, blev inte uppkollad av mig.

  Bara att lägga sig platt.

  "Jag kan berätta lite för dig, hästen tappade bortåt 120 meter i starten utan att det står galopp noterad. Sedan gjorde han en otrolig upphämtning", berättade Uffe.

  Nu har jag kollat i lopparkivet.

  Klart han har rätt, Online d´Amour travar, enligt min klocka, 1.13,3/2100 meter efter sin jättelika markförlust och gör det med bra spänst i steget över mål som femma.

  En toppinsats, måste erkännas.

  ***  Tipset i programmet går inte att göra om.

  Skulle Online d´Amour vinna, så är det bara för mig att ta på mig dummerjönsmössan.

  Eller ja, är det så stor sak egentligen? Fastän jag nu, denna väg, upplyser er alla om vad hästen senast uträttade, så tror jag att spelarkollektivet i stort kommer att missa honom ganska rejält.

  Vad tror ni om en procent på tre-fyra någonstans? Jag menar, V4 är ett riksspel på lunchen och här går de flesta oftast på kusk och bra resultatrader. Online d´Amour har en okänd, orutinerad kusk och en usel programrad.

  ***  Så ni som nu läser detta, vi har ett litet försprång på spelarkollektivet!

  Vi har en riktig rysare

  Skulle den vinna, tacka inte mig, tacka Ulf Stenströmer.

  Schysst att ringa, Uffe!

  Den här sortens samtal tar jag gärna emot fler gånger - till och med mitt i natten om det är så.

  ***  Online d´Amour i V4-2 på tisdag alltså!

  ***  Slut för idag!

  Olof
 • Donato E. på 14:e plats i landet

  Att kolla på statistik är alltid lite spännande, i alla fall frampå hösten. En Axevallahäst, Donato E. ligger på 14:e plats i landet - men på vilken lista då..?

  Då var det bestämt, 16.20 kommer även i fortsättningen att vara starttiden för V75.

  Jag har, som ni som följer denna blogg säkert har märkt, tidigare haft en ganska neutral inställning i den här frågan och fortsätter att ha det.

  Jag litar på att de styrande nu har vridit och vänt på saken så mycket det bara går och vägt in alla de för- och nackdelar som har framkommit under det dryga år som vi har haft 16.20 som starttid.

  Vi får helt enkelt lita på att det beslut som nu har fattats är det bästa TOTALT SETT, inte minst då ekonomiskt och eftersom det ju otvivelaktigt är pengar som får hjulen att snurra i vår älskade travsport, så får nog ändå det argumentet ses som det tyngsta och mest bärande.

  ***  Jag kan inte nog tacka å Axevallas vägnar för att vår bana år efter år får stå värd för den sista omgången i Breeders´ Crown innan det är dags för semifinaler.

  Den omgången blir alltid något i hästväg.

  Det är som att plötsligt ALLA kommer på att "jäklar, min häst är ju inte klar för semifinalerna, jag måste anmäla och se till att den är bland de sex främsta".

  Det som är lite lurigt för oss spelare är att dessa BC-lopp kommer väldigt nära semifinalerna (Solvalla den 23 oktober) och att därför, helt naturligt, flera tränare väljer att inte exempelvis rycka skorna på sin häst/sina hästar i syfte att kunna göra detta i semifinalerna istället. Här på Axevalla räcker det ju att vara bland de sex främsta.

  Nej, jag insinuerar inte alls att någon eller några skulle köra ren preparé a la Frankrike, jag bara säger vad tränarna brukar säga till mig, typ "det blir skor runt om och inget superoffensivt upplägg".

  Det är en helt annan sak.

  ***  Om det tävlingschema för 2017 som just nu ligger bordet, kommer att spikas, så innebär det att Axevalla tävlar 25 (!) tisdagar nästa säsong.

  Visst, alla tisdagar är inte kvällstrav, men som sagt, 25 tisdagar är inte att förakta.

  Tänk när det fanns en tid då vi körde bortåt 30 tisdagskvällar per år.

  Just begreppet "Axevalla - alltid på en tisdag" (lite tillspetsat) lever fortfarande kvar hos en hel del människor.

  ***  Vet du vilken som är Axevallas segerrikaste häst så här långt i år?

  Jo, det är Ulf Stenströmers V75-häst Donato E. Han har vunnit sju lopp hittills under 2016 och ligger på 14:e plats i landet på det.

  En Axevallahäst ytterligare finns med bland de100 främsta och det är Eric Martinsson-tränade Thorn Bird, som har vunnit fem lopp. Hon ligger 85:a på rikslistan.

  Fem lopp har också Ulf Stenströmers Smokey Herman vunnit.

  Fyra segrar har: Casmira (Ulf Stenströmer), Doutje (Torbjörn Simberg a), Brilliance (Ulf Stenströmer), Vikens Beer Hunter (Mikael Fellbrandt a), Tinta Barocca (David Persson a), Milles Victory (Eric Martinsson), Oscar Rhode (Ulf Stenströmer), Diva Deo (Pär Hedberg) och Holt Palema (Pär Hedberg).

  ***  När det gäller vinstrikaste Axevallahästar så här långt under året, vi pratar nu insprunga pengar alltså, så är det Anna Mix som toppar.

  Hon är dock i dagsläget inte kvar hos Sofia Aronsson, utan for hem till Frankrike i mitten av september.

  Bara att hoppas att denna fantastiska märr kommer tillbaka.

  Anna Mix har tjänat ungefär 1 020 000 kronor på sina starter i regi Sofia Aronsson i år.

  Bakom henne ser det ut så här för våra Axevallahästar:

  Pampalo (Ulf Stenströmer) 469 500 kronor, Donato E. (Ulf Stenströmer) 439 584 kronor, New Muscle Ås (Ulf Stenströmer) 361 484 kronor, Tsar de Houelle (Sofia Aronsson) 284 564 kronor, Evelina Palema (Pär Hedberg) 271 700 kronor, Fika (Anders Svanstedt) 255 300 kronor, Brilliance (Ulf Stenströmer) 247 500 kronor, Seducedbyaface (Anders Svanstedt) 236 755 kronor, Vikens Blie Lagoon (Mikael Fellbrandt a) 235 700 kronor.

  ***  Totalt är det 61 Axevallatränade hästar som har tjänat 100 000 kronor eller mer (i just Axevallaträning) så här långt under året.

  Den som är nummer 61 på listan och har tjänat just 100 000 kronor heter Baron Gift och tränas av Rickard Svanstedt. Den hästen, som tidigare har varit i träning och skött sig bra hos Olle Elfstrand, debuterade på allra bästa sätt för Rickard i måndags, då han blev tvåa i finalen av Sikta Mot Stjärnorna i Mantorp och tjänade 100 000 kronor på ett bräde-

  ***  På tal om Rickard Svanstedt, hoppas ni såg hur hans profilhäst Cagnes Sur Mer gick efter startgalopp i Örebro i torsdags.

  Såg ni det, ja då lär ni vara med på liret nästa gång.

  ***  Jag kan inte låta bli att nämna det, för så nöjd som Reijo Liljendahl är med Barbara L.Hanover, så tänker i alla fall inte jag lämna henne utanför någon kupong i V64-5 och DD-1 här på Axevalla på tisdag.

  Jag har pratat med Reijo många gånger och det tonfall han hade denna gång, det visade att han tycker väldigt mycket om denna häst.

  ***  Det har varit lite ont om hästar i loppen länge och väl nu, både här på Axevalla och på andra banor.

  Kul att det "bara" finns elva lediga platser på elva lopp denna tisdag.

  ***  Kul också att Maria Törnqvist inom kort är tillbaka här i området, då hon har köpt Mimmi Elfstrands gård i Fåglum utanför Nossebro.

  Maria är verkligen en färgklick, värd att ta på allvar.

  Minns att jag suckade lite när hon drog iväg norröver för ett tag sedan.

  ***  Har du köpt en andel i Rikstravet?

  Det har jag gjort.

  Men det var inte lätt att välja eftersom "mitt" hockeylag, AIK, inte finns med i SHL,

  Då fiick det bli mitt "reservlag" som fick mitt stöd. Jag vet egentligen inte riktigt varför jag håller lite på Malmö Redhawks, men så är det.

  Så nu är det Joakim Lövgren som är "min" tränare i Rikstravet.

  ***  Slut för idag!

  Olof