Domartabbe, men ingen domarskandal!

Åbys måldomarnämnd hamnade i rejält blåsväder efter en situation i ett V86-lopp nyligen. Men att kalla det för "en domarskandal", nej det köper jag inte...

 • En av våra så kallade kvällstidningar (för det var ju faktiskt väldigt länge sedan de var kvällstidningar i ordets rätta bemärkelse) drog till med rubriken "En rejäl domartabbe - en domarskandal" efter den omdiskuterade händelsen i ett V86-lopp på Åby förra onsdagen, då Spitcam Jubb och Peter Ingves, till mångas förvåning, fick behålla segern.

  Som sagt, det var många som höjde på ögonbrynen och förvånades över att det inte blev någon diskning, ja det var givetvis också de som blev både upprörda och förbannade, men att dra det så långt som till en domarskandal, det är ändå att gå väldigt långt, anser jag. Okay, jag köper utan prut utrtrycket "en rejäl domartabbe", men skillnaden på det kontra "en domarskandal" är väsentlig.

  ***  Travet är som bekant inte den enda sporten där vi har domare. Det handlar om domare som ständigt står i fokus och som ständigt måste ta både snabba, svåra och förhoppningsvis rätta beslut. Jodå, jag vet att travets domare har en stund på sig att fatta sina beslut, det har exempelvis inte en fotbollsdomare, och travdomarna har även teknisk utrustning till sin hjälp, men det kan ändå (som tur är väldigt sällan) bli fel.

  Det kallas den mänskliga faktorn och även om det finns väl utvecklad teknisk utrustning, så är även travet en bedömningssport. Hur många kameror det än finns i diverse olika positioner på och runt banan, så är det ändå MÄNNISKORNA (måldomaren och dennes nämnd) som i slutändan fattar ett beslut efter hur de har uppfattat en situation.

  Där har vi ändå likhetstecknet med en fotbolldomare, en hockeydomare och så vidare.

  ***  Med andra ord, domarna är människor de också, precis som både du och jag så gör de emellenåt fel, både i den grå vardagen och när det sitter där i sitt domartorn.

  Inom ungdomsidrotten (ja, givetvis även inom vuxenidrotten) här i Sverige, jag tänker då på de vanliga lagidrotterna i första hand, jobbas det ständigt hårt med att förbättra domarnas situation. Domarna får inte vara någon allmänhetens villebråd, de måste bli respekterade och accepterade trots att de då och då gör en felbedömning.

  Och just detta att domare gör felbedömningar är ju inget nyhet, så har det varit sedan urminnes tider inom all idrott (även travet). Skillnaden är dock att numera så finns det sådan avancerad tv-utrustning och så många mediekanaler att kabla ut bilderna (om och om igen) på att en domartabbe får helt andra propotioner än tidigare.

  ***  Jag menar, tänk om händelsen med Peter Ingves och Spitcam Jubb hade hänt i ett V5-lopp en januaritorsdag på Åby 1982, hur hade det då uppmärksammats?

  Både du och jag vet svaret.

  Ingen hade reagerat, i alla fall inte i efterhand. De enda som hade muttrat lite var kretsen kring den drabbade hästen (i detta fall Linus Wibb).

  Okay då, kanske hade någon vaken hästsportjournalist med verklig blick för travet gått så långt att han hade skrivit att det var en lite trång situation, men inte mer.

  Kontentan av det hela hade hur som helst blivit att "fel vinnare" hade ropats ut och att spelvinsterna hade hamnat i andra fickor än om en diskning hade skett och tvåan i mål, Conny Sisu, hade tilldelets vinsten.

  Precis som nu alltså, den 24 januari 2017.

  ***  Oavsett, i mina ögon blir det aldrig en domarskandal.

  En domarskandal för mig skulle vara om det avslöjades ett en måldomare hade varit berusad under tävlingarna och därtill kanske hade brustit i sitt omdöme.

  En domarskandal hade det också varit om det kom fram ett gänget där uppe i tornet, med måldomaren i spetsen, hade gjort en V86-kupong tillsammans och, för att dra det ännu längre, haft Spitcum Jubb med, men inte Conny Sisu.

  ***  En annan sak.

  Vi leker nu med tanken att domarna hade gjort tvärtom, altlså diskat ekipaget Spitcam Jubb och Peter Ingves.

  Hur hade då reaktionerna blivit?

  Jo, då hade folk sagt - och framförallt skrivit på sociala medier - att det var klumpigt gjort av Peter Ingves.

  Men i vilken tidning hade ni fått se rubriken "En rejäl kusktabbe - en kuskskandal"?

  Både du och jag vet svaret. Ingenstans.

  För precis som inom all annan idrott, så har utövarna en helt annan status än domarna. De utövare som har kommit så långt inom sin idrott att de ofta syns i tv har en form av stjärn- och idolstatus. Det är personer som många ser upp till och beundrar, de slår man inte ner på.

  Precis så är det inom travet och jag säger absolut inte att det är fel, inte alls, jag vill bara att vi ska tänka ett varv till innan vi behandlar domare och andra funktionärer (ja, jag tänker bland annat på banskötarna) på våra travbanor annorlunda.

  Alla gör vi vårt bästa, vi älskar travet och ingen gör medvetet fel, men ibland blir det ändå tokigt.

  Där har vi det, den mänskliga faktorn.

  Och just detta, den mänksliga faktorn, gör oss människor så väldigt unika och hela livet så spännande.

  ***  Till sist en helt annan sak.

  Att bara sopa negativa saker under mattan har aldrig legat mig för.

  Det är mycket bättre att lägga korten på bordet, kavla upp skjortärmarna, vända på lite stenar och försöka vända trenden istället.

  Som när det gäller publikutvecklingen 2016.

  Totalt sett tappade svensk travsport i snitt 52 åskådare per tävlingsdag under året, det är 3,7 procent.

  För Axevalla, som länge har haft en hyggligt positiv publikutveckling, blev tappet så pass stort som 239 personer per tävlingsdag.

  Visst, det år såklart inte bra, men av mellanbanorna i landet är det faktiskt bara en, Halmstad (1459), som ligger fore oss i statistiken när det gäller antal besökare per travdag i snitt. Vi hade på Axevalla 1404 personer per gång 2016. Lägger man då till att vi slår en av storbanorna, Åby (1393), så har vi den femteplats som åtminstone vi själva tycker att vi ska ha.

  Dessutom har vi nu inte lika tuffa siffror att matcha under 2017.

  Som sagt, det gäller att se positivt på saker och ting.

  ***  Redan nu är för övrigt Axevallas sakkunniga eventgrupp igång och jobbar med våra kommande arrangemang.

  "Vi inriktar oss i första hand på Trippeltravet och de så kallade A-dagarna", säger Kjell Albansson, en av gruppens ledamöter.

  Med A-dagar menas förstås i första hand V75- och V64-dagar.

  ***  Dessutom får vi ju en omgång i nysatsningen Grand Slam V75 till oss här på Axevalla under året.

  Den infaller söndagen den 4 juni, då vi kör Kronprinsessan Victorias Lopp samt Guldstoet.

  Det kommer att höja statusen på den tävlingsdagen rejält, var så säker!

  ***  Slut för idag!

   

  Olof