Varför skickade jag detta sms?

Jag kände att jag ville tipsa en kompis om en rysare i Mantorp, men jag trodde väl inte att han skulle ropa ut miss sms-meddelande över hela landet...

 • Ibland önskar man att man kunde hålla saker och ting för sig själv.

  Men fylld av självförtroende efter att ha haft några vinstgivande drag att tipsa kompisen Emil Persson om inför V65 på Färjestad härom lördagen, så blev det bara så att jag slängde iväg ett sms till honom när jag hörde att han var expert kring Mantorp i ATG Live-studion denna måndagkväll.

  Jag skrev: "Hej! Jag kom in i sändningen nu, Vet inte om du har pratat något om Moneypenny Häss i lopp 4, men den hästen har jag lite feeling för".

  ***  Jag hade i min vildaste fantasi inte trott att Emil skulle läsa upp detta sms i direktsändning, utan bara ha det för sig själv och kanske lite diskret nämna Moneypenny Häss som en liten kantboll i det allmänna snacket.

  Nåväl, nu skedde det som skedde och detta i kombination med att Moneypenny Häss såg väldigt fin ut i en återkallad start (hann gå mer än 100 meter innan loppet blåstes av tyvärr), gjorde att spelarkollektivet där ute i landet vaknade till. Plötsligt hade Moneypenny Häss gått från 22 till 8 gånger i odds i detta kluriga breddlopp på östgötabanan.

  ***  Starten gick, denna gång var inte körande Anna Sedström lika offensiv den första biten (helt naturligt, då hästen nog la en del krafter i den återkallade starten), utan nöjde sig med positionen trea på innerspår. Tyvärr hade sedan inte Moneypenny Häss mycket att ge i spurten och jag gjorde mig därmed knappast till någon hjälte ute bland landets travspelare.

  Men det får man leva med.

  Hur är det man säger? Jo, bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge".

  ***  Uppsnappat i ATG LIve på måndagkvällen sedan Dear Friend vunnit V64-3.

  Programledare Eva Idemar: "Ja, vad säger du om den här hästen, Eskil, med hänsyn till det du sa tidigare?"

  Eskil Hellberg: "Jag minns inte vad jag sa tidigare".

  Ibland blir det lite kul när det är direktsändning.

  ***  Förr i tiden pratade man om "Järvsöfaksodds".

  Det var när någon annan häst än just Järvsöfaks var spelad till sisådär 1.10-1,20 i ett lopp, vilket på den tiden inte hände så ofta och när det väl hände så var det hästar som typ Victory Tilly, Gidde Palema, Scarlet Knight och så vidare.

  På senare år har det lite märkliga hänt att nu spelas betydlgt mindre meriterade och kända hästar till dylika odds. Ganska ofta dessutom.

  Det kan ju för tusan vara i nollopp, breddlopp, amatörlopp, montélopp, ja lite när som helst.

  Som sagt, en märklig företeelse!

  ***  Den här måndagkvällen förlorade October Kronos till oddset 1,27 i ett V64-lopp i Halmstad.

  Absolut inget ont om October Kronos (en häst jag gillar!), som hade fyra raka inför denna start, men motstånd saknades ju inte och det är svårt att förstå att spelarna tryckte ner oddset på denna nivå.

  Nu är det förstås lätt för mig att vara lite småkaxig eftersom October Kronos förlorade mot Rapide du Pommeau, som helt enkelt fick det bättre loppet, men nu var ju detta bara ett exempel i mängden, just det här med att hästar som inte är av "Järvsöfakskaliber" blir så stora favoriter.

  ***  Nej, jag har inte spelat Top 7 ännu.

  Känner att jag behöver lite mer kött på benen om hur spelvärd denna nykomling i vår spelportfölj är.

  ***  Kommer ni ihåg när det för ett antal år sedan var öppet på våra travbanor på lördagseftermiddagarna, så att folk kunde komma dit, äta och dricka lite gott, umgås, spela till och titta på V75-tävlingarna på storbild (och/eller vanliga tv-apparater)?

  Det var en härlig tid. Jag och mina kompisar åkte som regel till Axevalla varenda lördag och såg detta som en riktig happening under veckan.

  Med med tiden dog detta ut, vilket berodde på att var och en kunde koppla upp sig mot sändningen på sin egen dator hemma plus att V75 började sändas live i tv.

  Nya tider, med andra ord.

  ***  Varför drar jag nu upp detta?

  Jo,. för att på ett ställe i vårt område funkar det fortfarande att samla människor i en enda stor lokal, servera mat och dryck, anordna andelsspel och följa V75 tillsammans.

  Precis som det ska vara, är jag sugen på att tillägga.

  Stället det handlatr om är O´Learys i Falköping, där två killar vid namn Kent Kyrk och Mattias Karlsson sedan något år tillbaka kör det de kallar Travklubben första lördagen varje månad (med uppehåll under högsommaren).

  På senare tid (läs: denna höst) har Travklubben slagit igenom på allvar och efter den gångna lördagens aktivitet, så skrev Mattias Karlsson följande på Facebook i en grupp som heter just Travklubben:

  "När jag & Kent Kyrk satt och planerade Travklubben för första gången för två år sedan ungefär så tänkte vi göra ett tappert försök, att få folk ut ur stugorna för att tillsammans titta på V75, äta, dricka gott och ha en gemensam upplevelse. Kanske 20-30 personer. Vi visste ju ändå att travet var relativt populärt här. Kanske ha någon lokal "travrelaterad" gäst nångång då och då. För att tro att våra proffstränare i Sverige som jobbar 24 timmar om dygnet skulle ha tid att åka hit var väl inte något som vi trodde.

  Det blev inte riktigt som jag trodde. Igår var vi c:a 80 personer där. Varav 5 personer var professionella travtränare som kom dit på sin privata tid, inte för att dom var bjudna som gäster, utan för att dom tyckte det var jävligt trevligt helt enkelt. Bland annat Sofia AronssonMimmi ElfstrandEric Martinson & Anders Svanstedt.

  Jag får meddelanden flera gånger från folk i hela Västsverige som undrar om dom får komma, och varför inte det finns någon annanstans i Sverige.

  Svaret på den frågan är väl egentligen att jag inte vet. Vi har jäkligt bra förutsättningar nere på O'Learys Ica Supermarket Falköping som hjälper till med andelar, och Axevalla Travbana som stöttar oss. Sen tycker vi att det är kul, det är nog det viktigaste.

  Tack till alla er som kommer på våra travklubbar, det är skoj, och så länge ni kommer och tycker det är trevligt så kör vi på!"

  ***  Väl värt att framhålla och att rekommendera!

  Visst, fortfarande gäller väl den gamla hederliga klyschan "trav är bäst på plats", men detta är väl ändå det näst bästa alternativet.

  ***  Slut för idag!   

  Olof