Jetta Palema söker plats hos Muscle Hill

Det händer en hel del hos framgångsrika Stall Palema i Edsvära för dagen. I lördags en V75-dubbel och nu meddelas det att Jetta Palema avslutar karriiären...

 • Det var strålande kul att Stall Palema fick ta en snygg V75-dubbel på Jägersro i lördags. Först vann Aron Palema tillsammans med Johnny Takter och sedan vann Diva Deo tillsammans med en av stallets medarbetare, Linus Svensson.

  Klart att jag ville ringa upp tränaren Pär Hedberg så här ett par dagar efteråt.

  - Det här var en av de roligaste dagarna hittills som tränare för Stall Palema. Jag menar, tänk att ha två favoriter på V75 och båda vinner, säger Per glatt.

  Vad kan matcha denna dag på din topplista?

  - Jaa, vad ska vi säga? Jo, när både Jetta Palema och Evelina Palema kvalade in till StoChampionatet förra sommaren. Det var en underbar dag. Visst, det gick ju inte så bra i finalen sedan, men just känslan den veckan från kval till final, den var magisk.

  - Det var jättekul också när Jetta Palema blev tvåa i Drottning Silvias Pokal på Åby samma år.

  ***  På tal om Jetta Palema, under måndagen nåddes vi av beskedet att hon har gjort sin allra sista start i karriären. I torsdags var hon oplacerad, långt efter täten, i ett breddlopp (!) här hemma på Axevalla och nu är det avelsboxen som gäller.

  - Det är väl inte helt bestämt vem hon ska betäckas med, men nog försöker vi få en plats hos Muscle Hill, säger Hedberg

  Varför har då Jetta Palema ledsnat på att tävla, blott fem år gammal?

  - Dels har hon under karriären haft stora problem med sin hals och hon är opererad två gånger. Och dels har hon fått gå en del riktigt tuffa lopp, redan i debuten en gång i tiden gick hon sig riktigt iskall och jag tror att det har satt sina spår i huvudet på henne. Hon vill inte längre ta i för fullt och har på sistone stannat allt tidigare i loppen, det har vi tagit som en tydlig signal på att hon inte vill tävla längre och det ska hon heller inte behöva göra.

  ***  När startar Aron Palema nästa gång?

  - Det blir V75-finalerna på Solvalla den 26 november.

  Ingen formunderhållande start dessförinnan alltså?

  - Nej, han har fått ett par tuffa lopp på sistone, så jag vill spara honom lite inför finalerna.

  ***  Och Diva Deo då?

  - Ja, grejen är ju den att hon är utländskfödd och inte har så många passande lopp med lite högre prissumma. Det här loppet på Jägersro i lördags kom därför som en skänk från ovan. Nu har jag inte hittat några fler sådana lopp framöver, så vi får matcha vidare i vanliga lopp med 30-35.000 kronor i förstapris.

  ***  Jag ser att du har fått tillbaka Stoms Mia på din träningslista!

  - Ja, hon följde med hit till gården efter breddloppen på Åby i söndags, där hon startade i Bo Falsigs regi. Jag kollade in loppet och tyckte att hon avslutade riktigt hyggligt.

  Planer för henne?

  - Ja, vi får prova att göra några starter nu framöver, så får vi se vad det blir av det. Tänder hon inte om, så blir det kanske avelsboxen till våren för henne.

  ***  Kommer Billy Flynn att starta något mer i år?

  - Ja, det blir nog närmast ett lopp inom V86 på Åby inom kort. Jag tycker han gick okay som femma i Örebro i fredags.

  ***  Under tisdagskvällen kör vi ju V64-tävlingar här hemma, Jag har ingen intervju med just Pär Hedberg i programmet, men här kommer hans funderingar kring de två hästar stallet har med.

  - Sharon´s Luck (lopp 3) satt långt bak senast och kunde egentligen bara vinna klungspurten. Hon gick med full fart över mål och har denna gång ett bra utgångsläge. Det kan vara dags för henne när som helst.

  - Love Palema (lopp 4, V64-1) blev för het senast när en konkurrentkusk smackade på sin häst på första långsidan. Jag trodde knappt han skulle ta pengar, men han stred berömvärt som tvåa. Formen är fortsatt fin och jag tror på en bra insats igen. Han kan vinna även om han möter några bra konkurrenter. Om han ska köras i ledningen? Nja, det får i så fall inte kosta för mycket att nå eller försvara den positionen.

  ***  Slut för idag!   

  Olof